x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şeitan din Absurdistan

Şeitan din Absurdistan

de Miruna Munteanu    |    31 Aug 2010   •   00:00

Ministrul Muncii i-a certat pe ziarişti că au băgat aiurea panica în contribuabili, făcându-i să se înghesuie la ghişee să-şi plătească dările către stat. Că presa e de vină pentru orice merge rău în România ne-am obişnuit de mult. E deja un clişeu al guvernării portocalii. Emil Boc a reuşit, recent, să-i adauge un corolar orwellian: realitatea se decide la Palatul Victoria! Ce nu confirmă premierul nu există! Presa minte, inventează probleme, când de fapt totul merge ca uns şi românii sunt fericiţi. Ba chiar scriu autorităţilor epistole pline de recunoştinţă.

Să ne întoarcem, însă, la Mihai Şeitan, a cărui incompetenţă tinde deja să devină o formă de artă. Nici marii creatori de teatru absurd nu ar fi reuşit să înghesuie în câteva fraze atâtea atentate împotriva logicii, atâtea sălbatice siluiri ale bunului simţ. Şi ale limbii române. "S-a născut în presă un atac nejustificat de haos în aceste plăţi" - ne-a comunicat, de pildă, ministrul Muncii, adăugând că jurnaliştii au "incitat că e aglomeraţie". Dincolo de exprimarea de activist proletcultist promovat pe criteriul "originii sănătoase" se ascunde, din păcate, o mentalitate pe măsură. O mentalitate de mic satrap sincer revoltat că fraierii de contribuabili îndrăznesc să cârtească împotriva aberaţiilor birocratice inventate de Putere. Excedat de insistenţele ziariştilor, Şeitan a răbufnit: "Şi care e problema? O să se stea la cozi! Oamenii stau la rând ca să-şi rezolve problemele." Asta, desigur, după ce negase că ar exista vreo înghesuială la ghişee.

Ceea ce mintea ministrului Muncii nu poate concepe este că, de fapt, colectarea taxelor şi impozitelor nu este "problema" contribuabilului, ci a Statului. Statul are interesul să ne ia banii, nu ne face o favoare când ne bagă mâna în buzunar. Dimpotrivă, ne e dator. Ne datorează respect şi eficienţă. Ambele noţiuni sunt, însă, cu totul străine mazetelor care ne conduc. De unde eficienţă când legile se încropesc de azi pe mâine, neîncetând apoi să-i uimească pe guvernanţi cu efectele pe care le generează? Când normele de aplicare sunt de neînţeles chiar pentru autorii lor. Despre ce respect poate fi vorba, când negarea evidenţei a devenit strategia de comunicare a Cabinetului Boc? Echipa de la Palatul Victoria nu guvernează, ci delirează.

De delir ţine şi indignarea ministrului Şeitan că jurnaliştii "i-au speriat pe oameni" mediatizând paragraful care reglementează penalizarea celor care nu îşi depun la termen declaraţiile fiscale. Cică doar această informaţie ar fi fost de vină pentru cozile uriaşe, deşi inexistente. Păi presa ticăloasă trebuia să ştie că, în România lui Boc, legea nu înseamnă nimic. Penalizările o să le decidă Şeitan, când o avea el chef. Până atunci, ministrul Muncii insistă că haosul de la ghişee a fost doar o făcătură mediatică: "Unde aţi văzut 500.000 de oameni la cozi?"
Domnule Şeitan, dacă o să vedeţi 500.000 de oameni în stradă, fugiiiiiiţi! Sigur nu vin să vă dea bani.

×
Subiecte în articol: editorial