x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Semnalul Elenei Udrea

Semnalul Elenei Udrea

de Ion Cristoiu    |    27 Iul 2006   •   00:00
Semnalul Elenei Udrea

Gratie Elenei Udrea, avem confirmarea zvonului ca pe lista dosarelor desecretizate de CSAT cele mai multe nume aflate in pericolul de a fi deconspirate de catre CNSAS apartin parlamentarilor UDMR. E decizia CSAT un fel de replica data de Traian Basescu anuntului surprinzator facut de Marko Bela la 21 iulie? Daca da, de ce a revenit Marko Bela prin declaratia din 25 iulie 2006? Daca aceasta revenire e un raspuns dat propunerii lui Traian Basescu, de ce a simtit presedintele nevoia sa transmita marelui public, prin Elena Udrea, informatia confidentiala ca UDMR e partidul cel mai amenintat de decizia CSAT? Dupa o absenta mai indelungata pe posturile tv, Elena Udrea si-a facut marti seara aparitia la Sinteza zilei a lui Mihai Gadea, de pe Antena 3. Prezent in studio, am urmarit cu deosebit interes spusele Elenei Udrea. Nu intamplator.
Dupa plecarea de la Cotroceni, zglobia consiliera a fost folosita de Traian Basescu in ipostaza de ofiter sub acoperire al domniei sale. Atat de mult si eficient incat, la un moment dat, s-ar fi putut imagina chiar un scenariu al demisiei din functia de consilier tocmai pentru a avea libertatea de spune ce vrea Traian Basescu, fara a risca acuzatia de amestec al presedintelui in viata politica interna.
Spre finele emisiunii, referindu-se la reactia Comisiei de control a SRI din Senat, Elena Udrea a pus virulenta cu care un membru al acesteia a atacat numirea sefilor interimari la servicii pe seama recentei decizii a CSAT de desecretizare a dosarelor aflate sub incidenta sintagmei de securitate nationala. Nu cumva, s-a intrebat retoric interlocutoarea, respectivul membru al Comisiei "a aflat lunga lista cu colegii de partid care vor avea probleme din cauza desecretizarilor?".
Am tresarit.
Stiam deja siretlicul preferat de Elena Udrea pentru a evita eventualele acuzatii de scurgere de informatii de la Cotroceni: intrebarea retorica.
Acesta era mesajul pe care presedintele voia sa-l transmita prin intermediul agentului sub acoperire. Ca pe lista dosarelor desecretizate prin decizia CSAT din 24 iulie 2006 se afla un numar important de parlamentari ai unui partid. Din actuala Coalitie - a tinut sa precizeze interlocutoarea la interventia mea prompta.

La sedinta Comisiei senatoriale au participat din partea Coalitiei doar senatorii PNL si UDMR. Se impunea o mai mare precizare. - Colegul era PNL-ist? - Nu, dar este din Coalitie - a raspuns Elena Udrea. Prin excludere, ramane, asadar, un singur partid: UDMR. Purtatoarea de mesaje prezidentiale sub acoperire se referea la UDMR. Printre dosarele desecretizate de CSAT si pe cale de a fi luate in discutie de catre CNSAS se afla un numar insemnat de parlamentari UDMR. Acestia ar urma sa fie deconspirati de catre Colegiu ca fosti informatori ai Securitatii.
De ce a tinut Traian Basescu sa transmita prin intermediul Elenei Udrea mesajul ca UDMR va fi partidul cel mai afectat de desecretizarea dosarelor de Securitate a unor politicieni prin decizia CSAT din 24 iulie 2006?
Un raspuns nu poate fi dat decat apeland la cronologia unor fapte din ultimul timp.
Vineri, 21 iulie 2006, liderul UDMR, Marko Bela, declara la Universitatea de vara de la Tusnad Bai ca Uniunea nu mai este dispusa sa colaboreze cu actuala Coalitie si ca se va indrepta spre alti parteneri. Luni, 24 iulie 2006, la propunerea lui Traian Basescu, CSAT decide desecretizarea dosarelor aflate in acel moment la categoria dosare de securitate nationala ale unor parlamentari si persoane publice.

Pentru cunoscatori, decizia presedintelui era cu atat mai neobisnuita cu cat printre dosarele care n-au ajuns pana acum la CSAT sub pretextul ca sunt de securitate nationala se afla si cel putin doua ale unor persoane dragi inimii lui Traian Basescu: unul al unei politiciene celebre si altul al unei vedete tv.
A doua zi, 25 iulie 2005, Marko Bela revine asupra declaratiei sale din 21 iulie 2006, sustinand ca UDMR isi va reanaliza pozitia in actuala Coalitie abia dupa 1 ianuarie 2007.
Gratie Elenei Udrea, avem confirmarea zvonului ca pe lista dosarelor desecretizate de CSAT cele mai multe nume aflate in pericolul de a fi deconspirate de catre CNSAS apartin parlamentarilor UDMR.
E decizia CSAT un fel de replica data de Traian Basescu anuntului surprinzator facut de Marko Bela la 21 iulie?
Daca da, de ce a revenit Marko Bela prin declaratia din 25 iulie 2006?
Daca aceasta revenire e un raspuns dat propunerii lui Traian Basescu, de ce a simtit presedintele nevoia sa transmita marelui public, prin Elena Udrea, informatia confidentiala ca UDMR e partidul cel mai amenintat de decizia CSAT?
Sa fi fost un semnal ca UDMR trebuie sa se potoleasca in materie de santajare a Coalitiei cu Statutul Minoritatilor sau un semnal ca presedintele nu va da inapoi, in perioada urmatoare Uniunea riscand sa fie zguduita de un scandal cu grave consecinte in ce priveste supravietuirea politica?
Enigma mesajului de la Sinteza zilei poate fi dezlegat doar de raspunsul CNSAS la trei intrebari:
S-au primit deja dosarele desecretizate de CSAT?
Se afla printre ele si cele ale unor lideri UDMR?
Se afla printre ele si dosarele politicienei celebre si ale vedetei tv?

×