x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sentimentul de ruşine

Sentimentul de ruşine

de Sorin Roşca Stănescu    |    26 Noi 2012   •   13:25

Atunci cand rusinea lipseste in politica si oriunde altundeva, locul liber este ocupat de aroganta. Si de minciuna. De o atitudine care sfideaza bunul simt. Este ceea ce putem observa in atitudinea reprezentantilor PDL, vopsiti in ARD. Una dintre explicatiile faptului ca aceasta pseudo-alianta este in cadere libera, la gramada cu tot ceea ce inseamna regimul Traian Basescu, este absenta bunului simt.
   
Ieri, participam la o dezbatere intr-un studio de televiziune. In fata mea se afla un reprezentant PDL. Un ditamai europarlamentar. Nu am sa folosesc aici numele lui. Pentru ca numele in sine nu are nicio relevanta. Din simplul motiv ca el nu facea nimic diferit de colegii sai. Era un simplu membru al unui batalion care urmeaza sa piarda batalia cu propriul electorat.
   
Tema era la moda. In dezbatere, sunt banii Uniunii Europene, care vor fi aceiasi sau mai putini cu 100 de miliarde de euro, adica cu 10 la suta mai putin. Omul, reprezentand punctul de vedere al lui Traian Basescu, insusit de toti sustinatorii sai, fara nicio exceptie, sustinea trei lucruri. In primul rand, ca este corecta pozitia popularilor europeni de a taia din buget. In al doilea rand, ca Traian Basescu ar fi negociat bine, reusind sa faca pierderea pentru Romania mai mica. In al treilea rand, ca oricum suntem incapabili sa accesam banii europeni. Cu trimitere la Guvernul Ponta. Toate aceste sustineri, ca si multe altele venite din directia PDL, sunt lipsite de bun simt. Sunt expresii ale arogantei. Si, pana la urma, ale lipsei unui minimum de respect fata de interesul national.
   
Atunci cand vorbim despre viitorul urmatorilor ani, viitorul Romaniei si al cetatenilor ei, atunci cand vorbim despre interesul national, eu nu cred ca este normal ca un politician din aceasta tara sa se ralieze pozitiei contrare intereselor romanilor, asumata de o familie internationala de partide. Pedelistii pot fi populari europeni cat vor. Mai putin, insa, ar trebui sa o faca atunci cand, batand palma cu ceilalti, aduc grave prejudicii interesului Romaniei. In al doilea rand, mi se pare un act de tradare, deci mult mai grav decat absenta bunului simt, sa accepti ideea ca, in viitor, un alt guvern decat guvernele PDL ar fi la fel de incapabil sa acceseze fonduri europene. Acum, rezultatul Romaniei, din aceasta perspectiva, este intr-adevar dezastruos. Din banii pusi la dispozitie de UE, am luat o nimica toata. Doar cateva procente. Guvernul Ponta incaseaza lovitura de maciuca. Ne-a trecut glontul pe langa ureche. Era cat p-aci, si inca pericolul nu a trecut de tot, sa fim penalizati pentru contraperformantele guvernelor lui Basescu. Dar pe cat de nevinovat este acest guvern de tranzitie Ponta 1, pe atat de nedrept, si pana la urma criminal, este sa consideri ca, nici in viitorii 4 ani, Romania nu va fi capabila sa acceseze banii europeni. Acesti domni de la PDL nu fac altceva decat sa serveasca, umilindu-se, intereselor unor state, care ar vrea sa dea pentru coeziunea, adica pentru dezvoltarea, statelor postcomuniste mai putin de 1 la suta din Produsul Intern Brut. De ce sa se dezvolte Romania rapid? De ce sa avem in tara noastra locuri de munca? De ce sa nu fim in continuare o piata internationala a fortei de munca? De ce sa avem o agricultura performanta si sa facem concurenta altor state europene? De ce sa nu ne vindem pe nimic sau pur si simplu sa ne daruim resursele?

Sursa: CorectNews

×