x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Septembrie Negru

Septembrie Negru

de Radu Tudor    |    23 Sep 2010   •   00:00
Septembrie Negru

15 Septembrie 2010. Una dintre cele mai negre pagini ale democraţiei româneşti de tip balcanic a fost scrisă în regimul Băsescu. Acoliţii politici ai preşedintelui României au realizat un şir de infracţiuni la votul privind Legea pensiilor. Prin fraudă, abuz în serviciu, fals şi uz de fals, o lege organică ce are impact asupra a 5,7 milioane de pensionari intră în vigoare.

Ce s-a întâmplat săptămâna trecută în Camera Deputaţilor are, ca amplitudine antidemocratică şi efect de încălcare a legii, acelaşi efect pe care l-a avut mineriada din 1990. Lovitura năprasnică la adresa statului de drept reprezentată de invazia minerilor pe străzile Capitalei este egalată azi de purtătorii lămpaşelor portocalii: Băsescu, Boc, Anastase. Dacă în primul mandat al lui Ion Iliescu, între 1990 şi 1996, acuzaţiile erau de cripto-comunism şi restauraţie, azi avem parte de clepto-politică, de infracţiune la rang de politică de stat, de mafie care fură sute de milioane de euro de la bugetul de stat şi voturi, la ceas de noapte, în Parlament.

Sunt poate oameni dispuşi să accepte oribila fraudă săvârşită de 80 de parlamentari ai puterii, împreună cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Alma Anastase. Să ignore efectele şi să meargă mai departe. Personal cred că nici un om de bun-simţ, care înţelege şi doreşte democraţia, nu poate trece mai departe. Timp de şase ani, tot soiul de abuzuri şi încălcări ale cadrului constituţional au fost trecute cu vederea. Am crezut că sunt nişte accidente de parcurs, mici furăciuni la care se pretează puterea pentru a-şi aranja buzunarele sau funcţiile. Mizeria din seara de 15 septembrie ne demonstrează însă, fără nici o îndoială, că actuala putere, în special partidul preşedintelui Băsescu, are un prezent infracţional deosebit de periculos pentru calificarea noastră ca stat de drept.

Dovezile pe care le-am prezentat la Antena 3 sunt înregistrări oficiale, preluate de pe site-ul Camerei Deputaţilor. A putut vedea oricine cum preşedintele acestui înalt for parlamentar măsluia numărul de voturi favorabile, cum scotea "din burtă" cifre menite doar să asigure trecerea legii pe hârtie. În sală erau cu generozitate 80 de parlamentari PDL, UDMR şi UNPR, iar Anastase concluziona, ca orice hoţ care-şi practică meseria în văzul lumii, că erau 159, 160, 162, ba chiar 170 la votul final.

Stupefiant este că partidele amintite răspund spiritului de turmă. Nici o conştiinţă, măcar una, n-a fost tulburată de faptele penale înregistrate video. Nici unul dintre intelectualii puterii, cu pretenţii de mari luptători pentru democraţie, nu s-a declarat oripilat. Toţi, în frunte cu Traian Băsescu, au girat furtul din Camera Deputaţilor. Ei sunt complicii unei crime peste care nu se poate trece. Preşedintele României se face că nu vede imensa fraudă. Închide ochii şi protejează lanţul de fapte penale comise de oamenii săi într-o instituţie fundamentală pentru democraţie. Dă mâna sa Robertei Anastase la sosirea în Parlament. Mână în mână, cel care fraudează şi cel care protejează. Văzând imaginile de marţi din Parlament, mi-am adus aminte de La Piovra. Acel superb serial italian în care simbolul mafiei era strângerea de mână între conducătorii ei.

Majoritatea parlamentară, cu 158 de voturi, a întărit o dată în plus autoritatea fraudei în dauna legii. Nu-mi fac iluzii că plângerea depusă de opoziţie la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie ar putea produce vreun efect. Semnalul batistei pe ţambal a fost dat de la cel mai înalt nivel. Protectorul hoţiei a spus pas. Ce procuror mai curajos şi demn ar putea să treacă peste cuvântul boss-ului? Unde vă credeţi, în Spania lui Baltasar Garzon?

România a fost, este şi va rămâne o mlaştină balcanică, dominată până la sufocare de lideri corupţi, cu apucături infracţionale. Există şi excepţii, de oameni cu bun-simţ şi moralitate. Se pot număra pe degetele de la o mână.
Dintre toate problemele grave ale ţării, una este mai presus de toate. Nu există instituţii care să aplice legea în dauna oricărei comenzi politice. Marile metehne ale relaţiei oneroase dintre politică şi justiţie din trecutul PSD sunt aduse azi la rang de artă de PDL. Piesa de rezistenţă a infracţiunii politice, sculptura care va dăinui peste veacuri, a fost finisată la ceas de noapte de cunoscuta cioplitoare Roberta Alma Anastase, demnitar în timpul regimului Traian Băsescu. Amândurora, fie-le numele pomenit, după meritul fiecăruia.

×
Subiecte în articol: editorial