x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Serviciile secrete, miza de razboi

Serviciile secrete, miza de razboi

de Radu Tudor    |    12 Noi 2005   •   00:00

Alianta s-a hotarat: trebuie schimbati sefii serviciilor secrete. Asta, desi cel care decide acest lucru, Traian Basescu, nu este de acord. Iar date fiind relatiile cu liberalii, presedintele, mai al dracului, n-ar face miscarea ceruta. Intr-un interviu acordat "presei gigantice", cum ii place sa o ia la misto, Basescu a recunoscut ca poate ar dori si el sa-i schimbe pe sefii serviciilor secrete. Dar nu poate. Majoritatea fragila din Parlament nu-i permite sa fie sigur ca noi numiri vor fi acceptate.

"N-as vrea sa ma fac de ras", a afirmat fostul comandant de cursa lunga, jenat de ideea ca echipajul ar putea chichoti prin sala de mese pe seama esecului usturator al carmaciului.

Basescu ne-a demonstrat in zece luni de mandat ca este un personaj aparte. Nu asculta sfaturile celor din jur, nu pune mare pret pe ideea de consilier, e deranjat de criticile sau analizele din presa si, in general, nu prea accepta ideea ca e cineva mai destept ca el. "Sunt perfect, doamna!", a sunat o afirmatie de-a presedintelui ce se voia o gluma, dar care ne indica resorturile cele mai adanci ale propriei aprecieri. Poate e bine sa fii asa in viata, sa crezi mereu ca esti cel mai bun. Din cauza acestui comportament pe care nu-l intuisem in campania electorala, pentru ca Basescu trecea drept un tip "de gasca", titularul de la Cotroceni a reusit sa se certe cu toata lumea. Presa si partidele sunt cap de lista. Cu liberalii e in bete rau. Pe democrati ii sufoca. O parte dintre liderii PD s-au cam saturat de atitudinea tatucului. Pe conservatori i-a "rezolvat" din primele zile ale mandatului, calificandu-i in fel si chip. Relatia cu UDMR e una absolut neutra. Cu exceptia lui Vadim, ungurii ar sustine pe oricine, daca au cazare si mic dejun pe patru ani. Cu PRM e interesanta relatia. Atacuri reciproce nu au prea avut loc. Ceea ce alimenteaza teza (nefondata, dupa opinia mea) ca Basescu si Vadim au foarte multe in comun, inclusiv ceva electorat. De PSD, ce sa mai vorbim, e razboi in toata regula. Nici o punte de comunicare, nici macar asa, de dragul simularii democratiei.

Daca Basescu a refuzat miscarea cu serviciile, e constient de imaginea descrisa mai sus. Dar Alianta, pe ce se bazeaza cand cere deodata noi directori la SRI si SIE? E atat de sigura pe numarul de voturi in Parlament? Au fost mize mult mai mici care au cazut la vot. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat deja ca schimbarea directorilor serviciilor secrete nu este o prioritate. Primul semnal de avarie. Al doilea a fost tacerea de la Cotroceni. Daca subiectul nu este cat de cat rostogolit de presedinte, devine evident ca cele doua palate au agende separate pe tema serviciilor.

Basescu ar fi putut sa faca un pas inainte pana acum, sa-i schimbe pe acei directori a caror numire e doar de competenta CSAT, fara a fi nevoie de votul Parlamentului. E vorba de directorii SPP si STS. Nici la DGIA sau DGIPI, seful statului nu da semne de nerabdare. Serviciul armatei a avut o succesiune fireasca la sefie, prin trecerea in rezerva a titularului pentru limita de varsta. A plecat Rotaru, a venit Medar. Vulpea se simte bine langa Blaga. Gabriel Naghi si Tudor Tanase se bucura pana acum de increderea presedintelui.

In scandalul telefonului la Parchet, distrugator pentru imaginea sa, Tariceanu a intors foaia in Parlament si a adus in prim plan Serviciul de Telecomunicatii Speciale. Asta pe fondul cererilor Aliantei. STS e serviciul despre care Basescu spunea ca are in componenta sa "cea mai mare concentrare de creiere"...

Semnalul STS, dat de premier in lipsa lui Basescu din tara, este unul serios. Razboiul dintre palate are acum o noua miza: serviciile secrete. De altfel, singurele aliate ale presedintelui. In lupta cu restul lumii.

×
Subiecte în articol: basescu editorial