x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Serviciu contra serviciu

Serviciu contra serviciu

26 Mar 2009   •   00:00
Serviciu contra serviciu
Sursa foto: Cristian Marcu/

Anunţata desfiinţare a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI şi arestarea şefului ei reprezintă un trăsnet în lumea serviciilor secrete. Nu exista o veste mai bună pentru aniversarea de azi a SRI, la care participă cu mare plăcere preşedintele Traian Băsescu. Marele rival, fosta UM 0215, fosta UM 0962, este decimată, în timp ce SRI îşi savurează bilanţul favorabil, alături de şeful CSAT.



O victorie dramatică, după 19 ani de la înfiinţarea celor două servicii secrete. Nume sonore de generali, precum Dan Gheorghe sau Virgil Ardelean, au contribuit la consolidarea unei structuri puternice şi rivale SRI.


Pentru prima oară de la căderea comunismului în România, şeful unui serviciu secret a fost reţinut de procurori. O lovitură pe care breasla menţionată o dă exact în ziua organizării Summit-ului mon­dial al procurorilor la Bucureşti. Nu se putea prilej mai favorabil. Anunţata desfiinţare a Direcţiei Generale de Informaţii şi Protecţie Internă din MAI şi ares­tarea şefului ei reprezintă un trăsnet în lu­mea serviciilor secrete. Nu exista o ves­te mai bună pentru aniversarea de azi a SRI, la care participă cu mare plăcere pre­şedintele Traian Băsescu. Marele rival, fos­­ta UM 0215, fosta UM 0962, este deci­ma­tă, în timp ce SRI îşi savurează bilanţul favorabil, alături de şeful CSAT. O victorie dramatică, după 19 ani de la înfiinţarea celor două servicii secrete. Nume sonore de generali, precum Dan Gheorghe sau Vir­gil Ardelean, au contribuit la conso­lida­rea unei structuri puternice şi rivale SRI. Astăzi, în guvernarea PSD-PD-L, un soi de FSN de tip nou, cărţile se refac la o ma­să cu miză strategică, în raportul cu jocul de acum 19 ani, al vechiului FSN. Potrivit intenţiei ministrului de Interne PSD Dan Nica, se vor desfiinţa DGIPI şi Direcţia Generală Anticorupţie (DGA), urmând a se înfiinţa o nouă Direcţie Ge­nerală de Afaceri Interne, cu atribuţii extinse în materie de protecţie şi anticorupţie. Din fosta doi şi-un sfert va mai rămâne, cel mai probabil, o Direcţie Operativă, care va gestiona elemente de strictă competenţă în materie de informaţii, precum filajul sau interceptările.

Revoluţia de la Interne este opera lui Dan Nica? Sau a fost luat prin surprinde­re de mişcarea năprasnică a lui Traian Bă­sescu, prin intermediul DNA? Implicarea şefului serviciului secret al MAI într-un scandal de corupţie avându-l ca beneficiar pe cel mai influent şi important mili­ardar român din sectorul imobiliar e o speţă absolut spectaculoasă într-un an electoral. Gabriel "Puiu" Popoviciu este un nume extrem de greu. Reţinerea lui de către procurorii DNA relansează în forţă tema anticorupţiei, prin interme­diul căreia Traian Băsescu a câştigat pri­mul mandat. Cu acest nou şi important impuls, actualul preşedinte are şanse mari să readucă în actualitatea electorală acest mare atu al său, tema anticorupţiei.

Oamenii sărăciţi, fără locuri de muncă şi necăjiţi vor crede probabil că situaţia lor e cauzată de marii miliardari care au dat tunuri împreună cu oameni politici. Pe care preşedintele Băsescu, evident, îi va demasca, prin intermediul DNA.  

Popoviciu este o persoană cu o paletă extrem de largă de relaţii în mediul po­litic şi de afaceri. Dacă acest miliardar este investigat de ceva mai mult timp de procurorii DNA şi comunicaţiile sale au fost interceptate, cred că ne aşteaptă dez­văluiri-bombă. Evident, pe surse. Şe­ful DGIPI a fost doar un pion pe tabla de şah, într-o partidă cu mult mai mare. Chiar dacă era el şef de serviciu secret la mo­mentul reţinerii. Impactul politic al nu­melui Popoviciu este devastator. Pentru ţinte cu nume grele din PSD, PNL şi PD-L.   

În contextul unei crize economice gra­ve, ce va genera peste un milion de şo­meri, probabil falimentul a zeci de mii de firme private şi ample mişcări de stra­dă, mass-media este defocalizată. Un dosar foarte greu, cu o afacere foarte urât miro­sitoare, e scos pe piaţă cu şapte luni îna­inte de alegerile prezidenţiale. Jurnalist fiind, n-ai cum să-l ignori. Pe asta mi­zea­ză şi artizanii din umbră. Cum să dai vo­cea lui Nea Pandele din Galaţi, care e su­părat de şomaj şi sărăcie, pe actuala pute­re şi să ignori bomba Puiu Popoviciu!? Ex­clus! Păi despre ăsta scriem şi vorbim noi de mai bine de cinci ani. Din perioada primarilor generali Traian Băsescu şi Adri­ean Videanu. Şi a guvernării portocalii, cu Tăriceanu prim-ministru. Abia acum a venit însă momentul acestor mari dosare. Vor mai urma probabil şi al­tele, la fel de spectaculoase. Acum sper că a înţeles toată lumea de ce era aşa de im­portant ca Morar & Ţuluş să nu fie schimbaţi din funcţie. Sper ca Partidul Social Democrat să înţeleagă acum, în al 12-lea ceas, ce gafă de mari proporţii a făcut, optând pentru Ministerul de Interne la prima strigare. Interminabilele convulsii şi cutremure de acolo lasă partidul cu imaginea grav afectată. Şi fără serviciul secret atât de dorit. Dacă ar fi optat pentru Finanţe, cu titular şi poate viceprim-ministru Mihai Tănăsescu, în perioada asta de criză, PSD ar fi fost vioara întâi.

În anul 2009, serviciile secrete sunt urmăritor şi urmărit, cauză şi efect, comanditar şi victimă. Impactul este exploziv, prin intermediul televiziunilor în special, azi mai puternice ca oricând. În vârtejul megamediatizării, oameni importanţi vor fi înfundaţi. Alţii, aflaţi în cădere liberă, vor fi reanimaţi... Serviciu contra serviciu.

×
Subiecte în articol: editorial serviciu