x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sf. Valentin, patronul drogurilor

Sf. Valentin, patronul drogurilor

de Miruna Munteanu    |    16 Feb 2010   •   00:00

Vânzătorii de droguri legale au primit săptămâna trecută o veste rea şi o veste bună. Vestea rea a fost că, după ce zeci de tineri au ajuns la spital în stare gravă, Guvernul a decis, în sfârşit, să interzică "etnobotanicele". Vestea bună: comercianţilor li s-a dat răgaz să-şi lichideze stocurile şi să-şi minimizeze pierderile.

Nici că se putea găsi o perioadă mai propice pentru marea ofertă finală la ierburi şi prafuri decât week-end-ul de Sfântul Valentin, când, fie criza cât de rea, cluburile şi barurile sunt arhipline. Iar aici, "Ziua îndrăgostiţilor" se serbează nu numai cu supradoze de kitsch roz-bombon... Pentru o noapte lipsită de inhibiţii, soluţia e la îndemână. E de ajuns să formezi un număr de telefon. Nu, nu al unui traficant căutat de Poliţie. Nu e nevoie de contacte cu crima organizată pentru aşa ceva. Totul e simplu, legal şi aparent lipsit de orice primejdii. Tocmai aici stă marea problemă.

Să ne-nţelegem. Amatorii de stupefiante vor găsi întotdeauna furnizori, dacă sunt dispuşi să-şi asume riscurile. Pentru această clientelă captivă, interdicţiile legale nu schimbă mare lucru. Ea va migra spre piaţa neagră a drogurilor clasice sau va descoperi rapid alte substitute. Nu pot fi toate puse la index. Ar însemna să scoatem din comerţ şi majoritatea vopselurilor, doar pentru că există dependenţi de Aurolac. În fond, când tragi pe nas "sare de baie", nu te aştepţi la o cadă plină de clăbuci...  

În schimb, e normal să te simţi în siguranţă dacă respecţi instrucţiunile de utilizare ale unui produs achiziţionat legal. Se presupune că statul verifică orice marfă propusă spre comercializare. Se presupune că toxicitatea şi eventualele efecte secundare au fost testate. Nu te aştepţi să găseşti otravă la raionul cu alimente. Nici narcotice periculoase la plafar.

Nu te aştepţi să vezi în presă publicitate la droguri. Şi totuşi, revistele gratuite despre oportunităţile de petrecere a timpului liber sunt pline de asemenea reclame. În cel mai recent număr din "Şapte Seri", o pagină întreagă laudă serviciile unui magazin de vise: "La orice oră, livrarea se face direct la domiciliul clientului. Se poate plăti cash sau cu cardul". Oferta e diversă: ţigări, prafuri, pastile, accesorii.

Orice puşti în căutarea programelor de la cinematografe are acces la telefonul furnizorului nonstop. Un minor îşi poate procura droguri mai uşor decât alcool şi tutun. Nicăieri nu există vreun avertisment cu privire la riscurile la care se expune.

În faţa scandalului public, guvernanţii au mimat reacţia rapidă. Interzicerea etnobotanicelor suspecte a fost decisă, în regim de urgenţă, încă de miercurea trecută. Monitorul Oficial - care altădată lucra peste program şi în seara de Revelion - nu a fost însă la fel de prompt. Instituţia din subordinea Robertei Anastase nu a găsit timp (sau spaţiu tipografic) pentru această hotărâre decât după Sf. Valentin.

"Se presupune că statul verifică orice marfă propusă spre comercializare. Se presupune că toxicitatea Şi eventualele efecte secundare au fost testate. Nu te aştepţi să găseşti otravă la raionul
cu alimente. Nici narcotice periculoase la plafar"


×
Subiecte în articol: editorial