x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Si casele trebuie pregatite pentru aderare

Si casele trebuie pregatite pentru aderare

de Laszlo Borbely    |    27 Feb 2006   •   00:00
Si casele trebuie pregatite pentru aderare

Consolidarea cladirilor de locuit care prezinta pericol in caz de cutremur este un alt program pe care speram sa-l impulsionam prin inasprirea legislatiei, prin introducerea de sanctiuni pentru cei care nu se gandesc la siguranta lor, a copiilor si a vecinilor lor. Viitorul statut de tara membra a Uniunii Europene ne va oferi si drepturi, dar si obligatii.

Anul trecut am luptat in primul rand pentru stergerea urmelor inundatiilor si reconstructia caselor afectate. Anul 2006 speram ca va fi anul infrastructurii si al adaptarii legislatiei privind locuirea la normele europene, astfel incat sa imbunatatim fondul de locuinte.

Vom sprijini atat constructia de locuinte noi, cat si reabilitarea locuintelor existente.

In acest an vom aloca mai multi bani pentru programul de locuinte de inchiriat pentru tineri, 6.600 de apartamente fiind in constructie in acest moment prin Agentia Nationala de Locuinte (ANL), din care peste 4.000 vor fi gata pana la sfarsitul anului. In plus, speram sa obtinem o suplimentare de 200 milioane de euro, pentru care avem aprobat un memorandum si sa marim numarul investitiilor noi in locuinte cu chirie.

Ca o noutate, intentionam sa acordam tinerilor subventii de pana la 20% pentru construirea primei case, indiferent daca o realizeaza prin ANL sau alti antreprenori. Acest proiect este in lucru si discutam cu Ministerul Finantelor pentru a definitiva criteriile de eligibilitate ale beneficiarilor, cuantumul subventiei si cand va fi operativa aceasta noua facilitate. Noi speram ca in maximum trei saptamani sa avem cadrul legal si la rectificarea de buget sa prindem primele alocatii pentru tineri.

Ne gandim insa si la marea masa de locuinte in uz, de peste opt milioane. In medie, peste 60% din locuintele din mediul urban sunt apartamente la bloc, existand chiar orase unde ponderea acestora depaseste 80%. Si, din pacate, majoritatea acestor locuinte au fost construite cu economie de materiale, in anii comunismului, si au grave probleme privind izolarea termica. Acum, in pragul integrarii europene, trebuie sa vorbim de alinierea standardelor locuintelor, cea mai strigenta cerinta fiind confortul termic. De aceea, in acest an, mai mult ca niciodata, este oportun sa punem pe tapet un program viabil de reabilitare termica a cladirilor de locuit, in acord cu legislatia europeana si bazandu-ne pe sprijin din partea Uniunii Europene. Am facut deja trei pasi: am schimbat legea, intarind sprijinul statului si al autoritatilor locale (care vor contribui impreuna cu doua treimi din suma), pregatim o campanie ampla de informare si facem lobby pentru atragerea de fonduri europene. Deja suntem in negocieri cu Consiliul Europei pentru alocarea a 50 de milioane de euro pentru reabilitarea termica a unor blocuri, intr-un program complex care se va derula pe 2007-2008.

Avem un program de consultanta cu societatea germana GTZ, finantat de Guvernul German, prin care vom incepe o campanie de promovare si informare a reabilitarii termice, catre toate mediile implicate - primarii, asociatii de proprietari si locatari. In maximum o luna vom distribui astfel de materiale de comunicare. Impreuna cu partenerii germani, vom avea discutii cu banci comerciale interesate sa acorde imprumuturi pentru proprietari, pentru a-i ajuta sa-si esaloneze in timp cota parte de o treime necesara lucrarilor de executie.

Consolidarea cladirilor de locuit care prezinta pericol in caz de cutremur este un alt program pe care speram sa-l impulsionam prin inasprirea legislatiei, prin introducerea de sanctiuni pentru cei care nu se gandesc la siguranta lor, a copiilor si a vecinilor lor.

Viitorul statut de tara membra a Uniunii Europene ne va oferi si drepturi, dar si obligatii. De aceea, am creat programe viabile si echitabile pentru a accede fondurile europene, dar si pentru a arata ca avem solutii pentru a rezolva problema standardului locuintelor.

Pentru acest obiectiv avem nevoie si de suportul populatiei, care trebuie sa inteleaga ca statul ofera ajutor, dar nu poate si nici nu trebuie sa faca totul si ca intretinerea locuintei si mentinerea ei in buna functionare este un semn de civilizatie, care depinde numai de fiecare persoana in parte. Ma refer implicit la casele reconstruite din banii statului in Banat si Moldova.

De asemenea, un partener in dezvoltarea programelor de locuinte ne este autoritatea publica locala. Primariile sunt responsabile pentru asigurarea utilitatilor, in cazul locuintelor noi, si trebuie sa fie interfata intre asociatiile de proprietari si minister, in cazul reabilitarii.

Pentru rezolvarea problemelor locuintelor, noi cream un cadru legal, oferim facilitati, dar si ii invitam pe ceilalti parteneri sa ne sustina pe termen lung.
×
Subiecte în articol: editorial locuinţe