x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi englezii au rămas fără cale ferată. Din acelaşi motiv

Şi englezii au rămas fără cale ferată. Din acelaşi motiv

de Razvan Barbulescu    |    14 Noi 2011   •   21:00

Daily Mail da alarma: bandele de ro­mani ne-au bulit caile ferate. En­glezii scriu romani, dar si ei, si noi stim cine sunt specialistii in recuperari. Azi o sina, maine o locomotiva, poimane un stalp cu tot cu fire. Cupru sa aiba. Mangla industriala la cupru, plumb, bronz le-au adus pagube de aproape un miliard de euro pe an. N-au fost iertate nici locomotivele, exponate de muzeu.

Tehnologia e simpla. In prima fa­za au disparut sinele. In faza a doua, rotile. Dupa etapa a treia de dezmembrare, au ramas plasticul si lemnul. In ju­matate de an, in Marea Britanie au fost anulate doua mii de trenuri. Nici un atac terorist nu reusea mai mult.

Cum, din aceleasi motive, industria romaneasca se arata secatuita de fier vechi, romii au trecut la importuri.

O fi el productiv manglitul la Ro­ma sau cersitul la Paris, dar numai cu gainarii nu salti valoarea averilor de la poalele turnuletelor.

Sinele noas­tre de cale ferata si ale englezilor pot fi o explicatie pentru prosperitatea nefiscalizata, pentru tonele de salbe, monede, lantoaie de aur care dau culoarea aia misto, traditionala, unde se inalta fala posesorilor de mertane aliniate ca la ajutoarele sociale. Apropo. In preajma Centrului Pompidou, minorele cu poale iti baga sub ochi un carton pe care scrie ca sunt surdomute. Daca nu te emotioneaza si nu pui euroiul, te carpesc. O prietena intoarsa recent de la Paris povestea ca nici vorba sa deschida gura cand a vazut fetitele surdomute, de teama ca se-ntinde tigania. A tacut, a dat din cap ca nu, dar tot a furat una dupa ceafa.

Saptamana trecuta, un dobitoc rusofil din Moldova baga groaza in rusi. Povestea, in Nezavisimaia Gazeta, ca Estul e amenintat de invazia tiganilor din Romania. Prompti, romanii care au intrat pe net si-au adus aminte de tezaur. Apoi, opiniile au oscilat in consecinta: de la "n-avem noi no­ro­cul asta" si "sper ca de la rusi convoiul s-o taie spre India si Pakistan", pana la o vorba bu­na pentru transnistreni: "romii cu dezmembrarea lupta de fapt pentru dezarmare... trec pe la Smirnov si-l lasa fara tancuri, ii umfla senilele..."

In sfarsit, daca zvonurile moldoveanului se vor adeveri, rusii nu vor avea doar teatru ti­ganesc, ci si tigani. Se stie, cel mai bun teatru tiganesc din lume se afla la Moscova, coada la bilete ca la Bolsoi, programari cu saptamani inainte. Dar in Moscova nu dai de tigani.

Altfel, rusofilul gandeste cu bocancul, declara ca ar fi vorba de un program de mutare a tiganilor in Est, pus la cale de guvernantii romani. Raspunsul adecvat il gasim tot pe net: "Tampenie kaghebista, oricat de tare ar fi Boc, nu-l cred in stare de o strategie inteligenta si pe termen lung".

×