x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Şi minciuna devine mai sfioasă în vremuri de restrişte

Şi minciuna devine mai sfioasă în vremuri de restrişte

de Dan Dumitrescu    |    03 Ian 2012   •   21:00

Incet si trist, fara regrete, 2011 a fost condus pe ultimul drum. Rasuflam usurati. Am scapat – cum, necum – si de povara Sarbatorilor de iarna. Efortul de a mima implinirea nu a fost la indemana oricui. Anul trecut poate parea mai bun doar atunci cand va deveni termen de comparatie pentru promisiunile noului an. Fiindca nu-i loc de amagire. Mai avem de indurat pana ce ne vom regasi, cat de cat, echilibrul.

Am scapat de pacaleala sclipicioasa a Sarbatorilor de iarna si ne luam la purtare, din nou, obisnuintele de peste an. Calcatura rutinei ne readuce la premersul care ne-a consacrat. Iar fotbalul face si el parte din acest spectacol lumesc. Ritualurile sale de sezon par insa, de aceasta data, mult mai crizate decat in trecut. Pana si minciuna a devenit mai sfioasa in aste vremuri de restriste. Imi amintesc discursurile ghiftuite de fudulie pe care, in anii precedenti, ni le livrau grangurii fotbalului la vreme de sorici. Imi amintesc ce targuieli de mare pret promiteau ei atunci cand venea vorba despre re­ma­nie­rea loturilor. Erau vehiculate, fara nici o jena, nume mari din fotbalul fara frontiere si sume de transfer fabuloase. Acum, obraznicia s-a mai pleostit. Importurile vizeaza doar marfa reconditionata, iar pe piata interna se joaca la mica ciupeala.

Patronii echipelor din fruntea clasamentului sunt cei care promit in continuare intarirea loturilor. Dar discursul lor este diferit, dupa cum diferita le este si darea de mana. Dinamo joaca extrem de economicos. Pentru caini orice investitie pare conditionata de banii obtinuti din oarece vanzari de jucatori. Nu ne-am mira daca, in cele din urma, administratorii de la Dinamo l-ar convinge pe Liviu Ciobotariu ca are deja un lot numai bun pentru castigarea campionatului. Ca Dina­mo va ramane tot Dinamo cu sau fara Parvulescu, cu sau fara Stratila, cu sau fara Nassel Menassel. George Copos a fost si mai dibaci. El a lansat din timp lozinca saraciei, anuntand ca se afla chiar in situatia de a vinde Rapidul. In traducere libera, daca ramane in continuare la echipa, despre investitii nici nu poate fi vorba. Ceilalti rapidisti, cei de la CFR, batatoresc in continuare tra­se­e­le strainatatilor bine cunoscute de Iu­liu Muresan. Clujenii lucreaza mai dis­cret, mai la surpriza, mai la comisi­on.

Galagiosul turmei ramane tot Gigi Becali. Steaua nu vrea sa tina, nici macar formal, cadenta impusa de criza. Patronul Stelei face strigari de mare fala pentru a parea cu buzunarul in plina forma. Dar nimeni nu stie ce se va alege din acest spectacol. Mai aduce Gigi olteni de la decimata Universitatea, ii are pe Chirices si Chipciu, ii vrea la spectacol si pe Wesley, pe Machada si pe Pintos. Iar, apoi, va exinde vestiarul pentru a incapea toata adunatura. Va extinde vestiarul. Dar nu se stie la ce stadion. Fiindca Steaua a ramas singura echipa care ne va reprezenta in primavara europeana. Insa ramane si singura flotanta din fotbalul nostru.

Echipele de frunte promit achizitii pentru a-si realiza obiectivele. Echipele mici sunt dispuse sa vanda pentru a supravietui. Doar fotbalul, in general, nu promite nimic bun in 2012.

×
Subiecte în articol: editorial