x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Și minciuna prin omisiune are picioare scurte!

Și minciuna prin omisiune are picioare scurte!

de Serban Cionoff    |    13 Noi 2019   •   22:46
Și minciuna prin omisiune are picioare scurte!

Întâiul lucru de care mi-am adus aminte ascultând logoreea pe care ne-a servit-o,astă seară, domnul(încă)președinte Klaus Iohannis și pe care cu greu am putea-o numi-o ,, conferință de presă’’, a fost referirea lui Ion Cristoiu la memoria scurtă a românilor. Prilej cu care face trimitere directă la faptul că au existat două momente, 2009 și 2014, când ,,actualul mâncător de PSD-iști’’ (tot Ion Cristoiu dixit) ,,a fost cât pe aici să facă o carieră frumoasă în guvernele PSD’’. Amnezie, individuală sau colectivă, pe care, după cum m-am convins și cu această ocazie, candidatul la un nou mandat în Dealul Cotrocenilor mizează și chiar o supralicitează. Asta de vreme ce recurge, în mod sistematic, la un anumit procedeu profund viciat- și vicios!- pe care buna știință a logicii îl numește,,minciună prin omisiune’’. Care, minciună fiind, are, și ea. tot picioare scurte!..

 Las altora mai pricepuți decât mine să analizeze în detaliu zicerile pe care Klaus Iohannis ni le-a livrat (și) în această seară pe post de  curs de teoria și practica democrației și mă refer, punctual, la câteva amănunte pe care s-ar prea putea să le uităm sau să nu le luăm în seamă. Și zău că ar fi păcat!

  Așadar, ascultând noua cascadă de zoaie pe care domnul (încă)  președinte la varsă în capul PSD și al contracandidatei Viorica Dăncilă, mi-am amintit de niște vremuri și împrejurări în care Klaus Iohannis nu era atât de pornit pe partidul pe care, acum, refuză să îl accepte ca partener de dialog. Ba, mai nou, susține că până și foarte încâlcita poveste a celor șase sau cinci case dobândite în perioada în care actualul șef al statului era primar la Sibiu ar fi tot o scorneală a PSD-iștilor..
 Și uite așa, pas cu pas, vorba domniei sale, ne amintim că în octombrie 2009,Mircea Geoană, pe atunci președintele PSD, și Crin Antonescu,  președinte al PNL, au semnat acordul dintre cele două partide pentru turul al II-lea al alegerilor prezidențiale. Acord care stipula: Mircea Geoană- președinte și Klaus Iohannis –premier. Propunere pe care primarul de atunci al Sibiului, Klaus Iohannis, a acceptat-o.  

 Avem, în acest caz,îndreptățite motive să ne întrebăm și (de ce nu?) să îl întrebăm pe domnul Klaus Iohannis: dacă PSD era și este  partidul care de 30 de ani a fost o piedică! în calea dezvoltării României, de ce a acceptat, în 2009, să fie nominalizat ca premier de către o coaliție în care acest partid deținea o poziție determinantă? Sau cumva, de dragul lui Klaus Iohannis, în octombrie 2009,mult hulitul PSD a luat o pauză și nu a mai fost ,,o piedică în calea dezvoltării României’’? Pentru ca, după ce alianța electorală, din care PSD făcea parte, a pierdut șansa la prezidențiale, același partid să redevină  ceea ce a mai fost’? Cât privește datarea campaniei de compromitere a fostului primar al Sibiului, de care se face vinovat PSD-ul- despre care, astă-seară, domnul Klaus Iohannis vorbește pentru prima oară -, poate că ar fi trebuit să ne spună și cărui fapt i se datorește ruperea lanțului de iubire, cu PSD, la numai câteva luni de când, același partid îl susținuse pentru funcția de șef al Executivului?  Iată câteva chestiuni pe care, dintr-un elementar respect față de adevăr, m-aș bucura să le regăsim în întrebările ce îi vor fi adresate candidatului Klaus Iohannis la așa-zisa dezbatere pe care a anunțat-o pentru săptămâna viitoare.

 După cum, tot la capitolul minciunilor prin omisiune, pe care ni le oferă cu atâta nonșalanță candidatul Klaus Iohannis, aș înscrie și subita amnezie care l-a lovit, domnia sa uitând să ne vorbească și despre faptul că, în 2014, PNL l-a susținut pentru postul de vicepremier, de data aceasta. Propunere pe care,însă, premierul Victor Ponta a respins-o. Același Victor Ponta despre care, astă seară, Klaus Iohannis declară că „a fost un politician rezonabil’’. În comparație cu Viorica Dăncilă, desigur!

 Din nou trebuie să ridicăm două degete și să punem cu voce tare întrebarea: se înscrie sau nu, în categoria deciziilor  luate de „politicianul rezonabil’’-premierul din 2014, alias Victor Ponta- și decizia de a respinge numirea ca vicepremier a lui Klaus Iohannis?

×