x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Si totusi Nastase va pleca

Si totusi Nastase va pleca

de Ion Cristoiu    |    23 Mar 2006   •   00:00
Si totusi Nastase va pleca

"E de asteptat ca, in perioada urmatoare, Adrian Nastase si grupul sau sa treaca la o ofensiva in PSD. Cum vor reactiona cei din conducerea partidului? Dupa opinia noastra, ei se vor stradui din rasputeri sa compromita o asemenea miscare. Fostii sai colegi nu-l mai vor in partid nici in ruptul capului. Ar da acatiste sa-l vada plecat. Singur. Sau cu cat mai putini parlamentari. Si nu pentru ca soarta partidului le-ar da insomnii, ci pentru ca au nevoie de aparenta unui partid puternic prin reprezentarea in parlament si la nivelul administratiei locale"

La capatul catorva zile de zvonuri date ca stiri si de declaratii in doi peri se stie sigur: Adrian Nastase nu pleaca din PSD pentru a se inscrie intr-un alt partid, Partidul Conservator. Prin intermediul apropiatilor sai s-a aflat ca ramane in partid pentru a se bate in vederea unui Congres Extraordinar al PSD.

A vrut sa plece Adrian Nastase din partid? Sau a fost doar o intoxicare a presei?

Asa s-ar parea, daca ne gandim ca subiectul principal al depeselor de presa si al burtierelor de la editiile speciale ale televiziunilor de stiri, numitul Adrian Nastase, nu anuntase ca va face gestul mult invocat. E drept, domnia sa se pastrase, in putinele declaratii publice de dupa executia in stil mafiot de la Hotel Confort, intr-o ambiguitate atatatoare. Nu era insa o dovada certa ca va pleca din PSD si se va inscrie in Partidul Conservator. Putea fi la fel de bine o dovada a unei nevoi de a demonstra ceva: ca nu moare de foame din punct de vedere politic. Are deja oferte!

La o privire mai atenta, intemeiata si pe povata ca nu iese fum fara foc, ceva a fost totusi. Adrian Nastase a vrut sa plece din PSD si sa se inscrie in Partidul Conservator. Nu singur, ci insotit de un numar mare de parlamentari si filiale ale PSD. A sovait pana in ultima clipa. Si nu intamplator. Adrian Nastase s-a remarcat prin stilul sau de om excesiv de calculat. Spre deosebire de Traian Basescu, care e in stare sa joace la ruleta ruseasca a vietii, increzator in steaua sa, Adrian Nastase isi calculeaza fiecare miscare, milimetru cu milimetru.

De ce a decis pana la urma sa ramana si sa incerce a lupta din interior?

Pentru ca si-a dat seama in ultimul moment ca face o greseala plecand acum. Pentru electoratul partidului, pentru simplii membri PSD, dar si pentru cei indemnati sa-l insoteasca, gestului i se putea da public urmatoarele interpretari:

1 Adrian Nastase a decis sa plece din PSD si sa se inscrie in Partidul Conservator in urma unei mari suparari. Colegii sai de partid nu l-au aparat, asa cum se astepta, fie din lasitate, fie pentru ca n-are incredere in faptul ca-i nevinovat. Mai mult, colegii sai de partid l-au constrans sa-si dea demisia din postul de presedinte executiv al PSD si din cel de presedinte al Camerei Deputatilor intr-un conclav cu vadite note de reuniune mafiota.

In acest context, plecarea din PSD si inscrierea in Partidul Conservator are caracteristicile unui gest de razbunare. Ceva in genul gestului unui barbat inselat de iubita care se decide brusc sa cedeze, in fine, alteia, care-l curteaza de mult timp.

2 Ajuns simplu deputat, Adrian Nastase si-a dat seama ca va trebui sa incerce pe pielea lui experienta celui cazut in Valahia fanariota. Toti cei care te linguseau acum te scuipa. Toti cei care nu cutezasera sa-ti spuna ce cred despre tine cand erai mare se grabesc s-o faca. Descoperi uluit ca ai fost inconjurat de insi care-ti spuneau ce bine iti sta chica, zicandu-si in gand ca esti un chel rapanos. Nu mai ai prestigiul functiei. Nu mai ai garda, masina la scara si insi care sa-ti rezolve treburile marunte.

Pentru a nu trece prin acest calvar de om care nu stie sa cada, Adrian Nastase s-a grabit sa se inscrie in Partidul Conservator in schimbul fagaduielii ca va deveni presedinte executiv.

3 Adrian Nastase a decis sa plece din PSD si sa se inscrie intr-un alt partid la capatul unei batalii inversunate, extrem de vizibile, pentru binele PSD. S-a luptat sa provoace o dezbatere in partid, sa-i trezeasca la realitate pe cei din conducere, sa impuna un congres extraordinar. N-a reusit sa provoace in PSD nici macar o adiere.

Se intelege ca o asemenea justificare a gestului ar contracara eficient campania dusa de colegii sai de explicare a plecarii prin frustrari personale.

De aici, decizia de a nu pleca si de a se consacra luptei din interior.

E de asteptat ca, in perioada urmatoare, Adrian Nastase si grupul sau sa treaca la o ofensiva in PSD. Cum vor reactiona cei din conducerea partidului? Dupa opinia noastra, ei se vor stradui din rasputeri sa compromita o asemenea miscare. Fostii sai colegi nu-l mai vor in partid nici in ruptul capului. Ar da acatiste sa-l vada plecat. Singur. Sau cu cat mai putini parlamentari. Si nu pentru ca soarta partidului le-ar da insomnii, ci pentru ca au nevoie de aparenta unui partid puternic prin reprezentarea in parlament si la nivelul administratiei locale.

Nu de alta, dar un astfel de partid e un adapost sigur, de neinlocuit, pentru jeepurile de lux.
×