x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sinceritatea ca politica?

Sinceritatea ca politica?

de Ion Cristoiu    |    26 Apr 2006   •   00:00
Sinceritatea ca politica?

Televiziunile ne-au oferit duminica seara privilegiul de a-l vedea pe Traian Basescu la Bistret, localitate amenintata de revarsarea Dunarii, enervandu-se pe un jurnalist impertinent de la televiziunea lui Sorin Ovidiu Vantu. Cum sta bine unui om nervos, presedintele un s-a marginit la admonestarea junelui agresiv si nitel dusmanos. Domnia sa a purces si la un veritabil rechizitoriu la adresa controversatului patron al postului TV. N-a fost singurul moment de expresie plenara a trairii in direct a unei stari. Traian Basescu s-a apucat sa indemne niste femei prea optimiste sa-si ia calabalacul si sa plece din calea apelor.
Momentul de la Bistret a venit dupa alte momente asemanatoare de sinceritati prezidentiale.
Putem vorbi deja de un comportament public definitoriu pentru Traian Basescu. Un comportament care ar putea fi pus sub semnul sintagmei: Si presedintele e om!
Atat in campania electorala, cat si dupa aceea, in anul si ceva de mandat prezidential, Traian Basescu s-a remarcat in chip spectaculos, prin revolutionarea stilului de a face politica in Romania postdecembrista.
Timp de 16 ani, prestatia publica a politicienilor autohtoni s-a definit prin diferentierea neta a omului politic de om in general. Sub influenta covarsitoare a lui Ion Iliescu, dar si a liderilor FSN mai intai, si PSD mai apoi, politicianul roman a tinut sa dovedeasca opiniei publice ca atat actele, cat si cuvintele sale nu exprima omul. Trairile omului sunt una. Trairile omului politic sunt alta.

Romanii au inteles rapid aceasta identificare a politicii cu teatrul si, in consecinta, faptele si cuvintele politicianului au fost rupte de om si interpretate ca semnale electorale.
Daca politicianul radea in hohote, de-i dadeau lacrimile la vederea unui ins care umbla pe strada cu pantalonii in vine, romanii, deveniti analisti de circumstanta, se intrebau ce punct din programul sau tinea sa ne reaminteasca.
Daca politicianul marturisea ca nu-i mai place ciorba de burta, romanii se interesau rapid ce alt politician consuma asa ceva, pentru a intrezari un posibil divort major pe scena noastra publica.
Traian Basescu a pus capat acestor realitati. Domnia a proclamat dreptul politicianului, chiar si cand acesta ocupa cel mai important fotoliu in stat de a fi om, om pur si simplu, in aparitiile sale publice.
Omul politic Traian Basescu s-a identificat cu omul Traian Basescu.
Omului i-a venit chef, la restaurant fiind, sa-i arda o geampara.

Omul politic ar fi trebuit sa intervina si sa cenzureze o asemenea pornire. La Traian Basescu s-a petrecut invers. Omul politic a imboldit omul sa-si faca de cap. La fel s-au petrecut lucrurile si in cazul petrecerii de la Golden Blitz. Sau in cazul popasului la Bistret.
In Romania telenovelelor, noul stil de a face politica a avut si are un succes urias. Alegatorii de rand nu se mai simt trasi pe sfoara electoral de politicianul care-si calculeaza expresiile publice dupa punctele din sondaje. Presedintele le apare ca un om. Un om intre oameni - cum glasuie titlul unui celebru roman proletcultist despre Balcescu, al lui Camil Petrescu.
Politicianul ajuns in cea mai inalta functie in stat nu se mai vrea departat de alegator, traitor intr-o lume inaccesibila.
Politicianul coborat printre noi, in strada, e un om ca toti oamenii. Ne e atat de familiar incat simtim nevoia sa intindem mana si sa-l ciupim de obraz sau, de ce nu - sa-l luam in brate si sa-l tucam.
Nimeni n-a sesizat insa un amanunt. Omul politic Traian Basescu e un om ca toti oamenii in prezenta camerelor de luat vederi.
Indiscutabil, omul politic e si el om. Bea si mananca asemenea tuturor oamenilor, isi alinta sau isi altoieste nevasta, il strang pantofii, naduseste si are gaze uneori. In ipostazele sale de om pur si simplu, omul politic traditional se tine departe de televiziune si de ziare. Daca e cumva si presedinte, are suficiente mijloace pentru a-si face de cap fara a fi surprins de camerele de luat vederi sau de privirea iscoditoare a jurnalistilor.
Faptul ca Traian Basescu da curs nevoilor si trairilor omenesti in fata camerelor de luat vederi ar trebui sa ne puna pe ganduri.

Nu cumva domnia sa exploateaza din plin ipostaza omului ca toti oamenii pentru a-si satisface anumite interese politice?
Un raspuns adecvat nu-l putem primi imediat. Pentru ca el ni-l vor da supravietuirea lui Traian Basescu pe primul loc in sondaje, dar mai ales victoria la prezidentialele din 2009.

×
Subiecte în articol: basescu traian politic editorial omul