x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Singurătatea președintelui de bandă

Singurătatea președintelui de bandă

de Sabina Iosub    |    22 Iul 2019   •   07:50
Singurătatea președintelui de bandă

Liviu Dragnea a vrut să facă legi doar pentru el și a plătit pentru asta. Și-a pierdut libertatea, partidul, dar și locul pe care-l spera în istorie. Exemplul lui nu-i oprește pe alții să facă la fel și să acționeze discreționar. Președintele în funcție merge chiar mai departe! Iohannis vrea să schimbe istoria cu totul, a doua oară. Prima dată a schimbat-o când a fost ales, fără vreun proiect național propriu și coerent, ci doar pe baza aroganței și urii acumulate de contracandidat. Cum, ca președinte, nu și-a găsit un proiect major de care să-și lege numele - nici prea mult chef de asta nu pare că a avut - s-a gândit că rețeta cu ura mai merge o dată.

Singura problemă a președintelui este tocmai ceea ce credea el că e marele său avantaj. Și-a anunțat candidatura mult prea devreme. Probabil, “strategii” sperau ca asta să-i grăbească pe contracandidați să intre în luptă și să înceapă o campanie de uzură care-l avantaja pe Iohannis. Când colo, contracandidații mari - voit sau nu - sunt mai întârziați ca niciodată. Paradoxal și ironic,  condamnarea lui Liviu Dragnea a schimbat tot peisajul și i-a încurcat chiar și pe cei care-i visau încarcerarea. Cu nici patru luni înainte de alegeri nu prea-i știm pe marii candidați, iar președintele nu prea știe ce țintă să-și aleagă să o urască și el cum trebuie. Iohannis e în situația “atletului” care aleargă doar pe bandă. Pare că se descurcă, are parametri buni, rezistă, da’ una e să alergi ca robotul în aer condiționat și pe o bandă perfect netedă și alta în aer liber. Habar nu avem dacă nu-și scrântește glezna la prima denivelare de asfalt.

Ultima găselniță e să combine două teme. Justiția și Europa! Poate-poate o ieși ceva din asta. Iar acum se face că luptă pentru candidatura la funcția de șef al Parchetului european a doamnei Kovesi. Dă chiar senzația că negociază asta cu alți lideri europeni. Cum suntem o națiune care nu-și prea face documentarea, sigur sunt oameni care sunt convinși că gata, a vorbit Iohannis cu Macron și Kovesi ajunge procuror-șef. Trecând peste faptul că este exact genul de aranjament pe care “partea bună” a politicii și online-ului o reclamă la PSD, la nivel continental - am tot arătat asta la Antena 3 - nu prea ai cum să faci astfel de aranjamente.

Alta este, însă, problema. Președintele a devenit străveziu în disperarea lui de a nu pierde un mandat. Lipsit de contracandidați clari, încearcă să taie de pe listă tot ce crede el că l-ar putea încurca, prieteni sau dușmani. Pierderea cursei de către Laura Kovesi ar putea-o determina să candideze, iar asta ar mânca din electoratul domnului Iohannis. 

Așa e când alergi singur pe bandă. Ai senzația că-i întreci pe toți, deși tu alergi, de fapt, pe loc. 

×