x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sistemul privat în România (ll) – Câteva întrebări despre rezultate.

Sistemul privat în România (ll) – Câteva întrebări despre rezultate.

de Ilie Serbanescu    |    30 Mai 2011   •   21:00

Daca admitem ca injumatatirea, in conditiile prezentei sistemului privat, a ocuparii fortei de munca in Romania este un succes - desi pe orice parte ar fi intoarse lucrurile nu poate fi! - atunci ce a oferit in schimb sistemul privat prin aceasta minunata crestere de productivitate sociala a muncii? A dat cumva sectorul privat salarii mai mari angajatiilor din acestor sector? Dimpotriva, salariile in sectorul privat sunt in medie mai mici decat in sectorul de stat. si asta n-ar fi nimic.

Important este ca sectorul privat face presiuni enorme si sistematice, inclusiv prin impotrivirea fata de cresterea salariului minim, pentru mentinerea nejustificata a unor salarii mici in sector, in scopul realizarii de profituri de asemenea nejustificate. Romania este tara cu cea mai mica pondere a salariilor in PIB (si cu cea mai mare pondere a profiturilor in PIB), ceea ce semnifica o piata interna restransa si deci slabe perspective de dezvoltare.
Poate ca bejenia la scara a mi­lioa­ne de romani sa fie 'success story'-ul sistemului privat in Romania si noi, in ingustimea viziunilor noastre, nu ne dam seama!

A oferit sistemul privat posibilitati superioare economiei de stat pentru dezvoltarea infrastructutii rutiere, feroviare sau sociale? Direct sau indirect, prin relatii clientelare, sistemul pri­vat din Romania a supus unei de­va­lizari terifiante statul, pana aproape de extinctie. Infrastructura rutiera este intr-o stare jalnica, mai grava decat oriunde in Europa. Iar cea feroviara este chiar mult mai rea, in contradictie distonanta cu tot ceea ce s-a intamplat in Europa ultimilor 20 de ani, unde s-a inteles bine ca salvarea traficului rutier o constituie dezvoltarea si modernizarea traficului feroviar.

Cat priveste infrastructura sociala, ce sa mai vorbim! A adus sistemul privat in Romania rezolvarea pro­blemelor ocrotirii sanatatii? Cele cateva oaze private de diagnoza si tratament nu au putut si nu vor putea inlocui, intr-o tara saraca, sistemul de asigurari de stat de sanatate. Care nu se stie exact daca este mai bun sau mai rau decat era inainte sistemul national de sanatate finantat de la buget si nu din asigurari.
A ridicat sistemul privat in Ro­ma­nia nivelul educatiei? Doamne fe­reste! Cu unele mici exceptii, siste­mul privat in educatie s-a dovedit o tra­gedie in Romania: tragedia di­plomelor pe bani! si vai, de atatea ori, chiar a diplomelor false pe bani! Conditii in care intreg sistemul de edu­catie a coborat stacheta. Trebuie spus deschis ca sistemul de educatie din Romania n-a castigat, ci a pierdut de pe urma sistemului privat!

A dat cumva sistemul privat in Romania o valorificare superioara resurselor naturale, materiale sau umane? In aceste privinte ar fi multe, mul­te intrebari! Sunt mai bine ex­ploatate acum decat in economia de stat, petrolul sau gazele lasate de Dumnezeu romanilor? Poate ca, in mana strainilor fiind, aceasta ex­ploa­tare sa fie mai buna! Dar mai buna pentru cine?! Pentru companiile strai­ne este sigur! Pentru romani este foarte dubitativ.

Poate ar fi de spus limpede ca sistemul privat a deschis in Romania calea transferarii catre straini a tuturor pozitiilor nodale, strategice din economie. Dar hai sa nu parem chiar national-comunisti, desi, dupa cum se deruleaza lucrurile, un asemenea adjectiv a devenit o onoare. si sa punem altfel intrebarile. Este cumva mai bun si mai ieftin pentru cetatenii romani consumul de gaze sau de electricitate de cand distributia acestora nu se mai afla in mainile statului, ci in mainile unor companii straine?!
(va continua)

×
Subiecte în articol: editorial