x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Situaţia gramatică în care se zbate poporul

Situaţia gramatică în care se zbate poporul

de Tudor Octavian    |    29 Dec 2011   •   21:00

● De la un timp, nu mai percepi oamenii in intregul lor, ci in detalii. E ca si cum ti s-ar dezvalui un univers de care nu aveai cunostinta. Desi nu era unul indepartat, ci universul profesiei tale. A trebuit ca un medic sa-mi atraga atentia asupra narilor "exagerat de energice" ale unei moderatoare tv, ca sa-mi dau seama ca nici n-ai nevoie de mai mult ca sa stii cu cine ai de a face. Lucrurile au devenit si mai clare cand mi-am imaginat cum ar fi sa conversez cu dansa fata-n fata. Doamne, cum ii mai tremura narile cand tine sa-si impuna parerile! De aproape le auzi zbarnaitul. Nari cu muschi de atac la o femeie. Natura nu putea inchipui ceva si mai contrar feminitatii.

● Dupa ce discuta cusururile unui popular om politic, intelegandu-se de minune, doi invitati la o emisiune tv cu un apasat caracter alectoral descopera, in pauza publicitara, ca s-au referit fiecare la altcineva. Le propun sa facem cuvenita corectie, iar cei doi raspund in acelasi climat de intelegere: Tot dracu’ ala e!

● Cu artistii plastici se petrece un lucru ciudat: fac ani in sir tot ce stiu ei ca le e mai bine, dar comentariile de la opera, indiferent de natura si de calitatea lor, ii lovesc in motivatii si schimbari de metoda, facand ce spun unii si altii c-ar fi mai bine. Cunosc cativa artisti ce promiteau mult, dar carora criticii le bagasera in cap ca nu sunt suficient de novatori si de intelectualiceste avansati. Au dat-o scurt pe formule plicticoase, dar de circulatie internationala, esuand intr-o productie pentru snobilimea saloanelor si a expozitiilor. Corneliu Baba avea dreptate: talentul nu se da pentru toata viata. Doar unu, doi dintr-o mie merg pe linia marelui talent pana la batranete. Cei mai multi isi epuizeaza harul creator intr-un numar de ani, de regula putini. Ce urmeaza e o resemnare productiva.

● O greseala intr-un titlu il face si mai interesant. Ceea ce ar fi trebuit sa fie "situatia dramatica in care se zbate poporul roman" a devenit "Situatia gramatica". Tot dracu’ ala e!

● Cei mai multi dintre cersetorii monitorizati de politiile comunitare, in zonele foarte circulate, au celular.

● Odinioara, nu era rentabil sa calatoresti trei saptamani cu diligenta la Paris si sa stai numai trei zile. Azi, iei avionul si te intorci seara. Un efect al sejururilor grabite e ca memoria incurca locurile, oamenii si situatiile. Memoria e si ea scurta si grabita. Viteza si accesibilitatea indeamna sa te minti c-ai fost si pe unde n-ai fost. La urma urmei, e atat de simplu, incat a fi sau a nu fi e totuna.

×