x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sluga la doi stapani

Sluga la doi stapani

17 Feb 2004   •   00:00

Romania a ajuns sluga la doi stapani!

Si acest lucru se vede si se simte mereu mai pregnant in masura in care cei doi - Statele Unite si Uniunea Europeana, din acelasi Occident mult visat si ravnit -, de o buna bucata de vreme, nu se mai inteleg intre ei, dar, din cand in cand in ultimul timp, isi consuma rafuielile si pe seama altora.

Din pacate, lucrurile nu par deloc a se derula precum in comedia lui Goldoni. Sluga la doi stapani din piesa cu pricina este "maestru de ceremonii", dibacia si chiar tragerile pe sfoara fiind armele cu care captureaza toate avantajele din ambele parti. Departe de a fi cazul Romaniei! Fiind prea coate-goale si neconstituind vreun pilon strategic indispensabil, Romania nu poate fi "maestru de ceremonii" si aranjamente, trebuind doar sa se supuna strict deciziilor de la marile Curti. In plus, fiind in urma cu reformele si in defect cu ceea ce face sau ceea ce nu face la capitolele de importanta cruciala, politice sau economice, Romania n-are nas a cracni, trebuind sa preia nu numai dojenile, mustrarile, "recomandarile", dar si angoasele si frustrarile celor doi mari. Si, mai rau, si impunsa turile pe care si le trag de fapt unul altuia. Ceea ce iese este un fel de echilibristica politica intre presiunile venind dintr-o parte si din cealalta, echilibristica din care nu se stie catusi de putin daca poti iesi castigator sau, dimpotriva, perdant.

Marea problema care confrunta din acest punct de vedere Romania este ca, in timp ce America, singura superputere a lumii, nu poate fi sfidata, iar cerintele acesteia nu pot fi ignorate nici chiar sub scutul acoperitor al unor contracerinte europene, soarta economica, aceea concreta si palpabila, a Romaniei depinde de Uniunea Europeana. Nu America a ridicat pentru romani obligativitatea vizelor, ci Uniunea Europeana. Prin consecinta, nu in America, ci in Uniunea Europeana lucreaza legal sau temporaro-ilegal romani care trimit o groaza de bani acasa, eliberand de tensiuni si piata fortei de munca din tara. Nemaipunand la socoteala ca, gratie acestor bani, Romania poate trai mult peste plapuma proprie importa nd masiv peste incasarile din exporturi, nu America, ci Uniunea Europeana face investitii in Romania, caci daca ne-am fi bazat doar pe investitiile americane am fi capotat de mult. Nu America, ci Uniunea Europeana a acceptat sa integreze in sistemul sau Romania, punandu-i la dispozitie deloc neglijabile resurse nerambursabile pentru a se pregati in vederea acestei perspective.

Ideal ar fi ca Romania sa fie mielul bland care sa suga la doua oi, dar, neavand cum in situatia complicata in care se afla, ar trebui sa faca uitat talcul slugii din comedia lui Goldoni care ii trage in piept pe ambii stapani, avand deopotriva clar in minte ca, daca acestia se cearta sau se impaca, o fac doar de dragul lor, si nu de dragul ei!

×
Subiecte în articol: editorial romania uniunea europeana