x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Social-democraţia, spectacol pentru Europa

Social-democraţia, spectacol pentru Europa

de Dan Constantin    |    23 Mai 2013   •   19:12

SPD – Partidul Social Democrat German ­ a marcat, printr-o manifestare de amploare, aniversarea a 150 de ani de la înfiinţare. La adunarea de la Leipzig au fost invitaţi alături de liderii social-democraţi din Europa şi adversarii politici. Cancelarul Angela Merkel, alţi lideri creştin-democraţi, preşedintele Germaniei, Gauk, au venit să omagieze cel mai vechi partid al ţării şi, cu siguranţă, nu s-au simţit stânjeniţi să aprecieze istoria acestei formaţiuni care, fie aflată la  guvernare, fie în opoziţie, a contribuit decisiv la instalarea democraţiei şi, în deceniile din urmă, la progresul economic excepţional al Germaniei. Preşedintele Franţei, Francois Hollande, singurul şef de stat străin care a ţinut un discurs, a remarcat reformele gândite şi realizate de cancelarii social-democraţi Gerhard Schröder şi Helmut Schmidt. Principiile sociale aplicate pe piaţa muncii au dat siguranţa locurilor de muncă şi stimulente pentru coeziunea politicilor economice în “locomotiva” Europei.
Adversarii politici ai SPD cunosc şi recunosc meritele acestui partid de mare tradiţie; lupta electorală nu-i împiedică să se respecte reciproc.
Văzând amploarea şi nobleţea manifestării de la Leipzig cred că Victor Ponta, preşedintele PSD, a gândit să marcheze la Bucureşti, cum se cuvine, aniversarea a 120 de ani de la înfiinţarea Partidului Social-Democrat al Muncitorilor din România. PSD are ce învăţa şi ce arăta din lecţiile propriei formaţiuni.

×