x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Solidari cu Antena 3 - Solidari cu Adevarul!

Solidari cu Antena 3 - Solidari cu Adevarul!

de Serban Cionoff    |    07 Mar 2018   •   14:22
Solidari cu Antena 3 -  Solidari cu Adevarul!

Două adevăruri esențiale au reieșit din convingătoarea demonstrație inclusă în fapte pe care au susținut-o,aseară, Mihai Gâdea și invitații săi la emisiunea ,,Sinteza zilei’’ difuzată pe canalul Antena 3 și cred că este spre binele nostru colectiv să le reținem și căutăm soluții care,puse în aplicare, vor putea pune capăt dominației haosului, terorii, a urii scelerate pe care anumite instituții de forță ale statului de drepți, în primul rând, anumite persoane aflate încă la cârma lor, vor cu orice preț să le impună. Primul adevăr este acela că, profitând de înalta protecție a  președintelui  Klaus Iohannis, ca și a unor influente cercuri de putere dinlăuntrul și din afara țării, Laura Codruța Kovesi și combatanții săi din DNA își intensifică acțiunile de intimidare și de reprimare îndreptate împotriva celor care au curajul și demnitatea să le demaște adevăratele intenții îndreptate împotriva Interesului Național, a progresului și stabilității societății românești.

 Dovada cea mai recentă, până la ora când scriu aceste rânduri, fiind înregistrată ieri, când DNA a cerut unei instanțe să îi pună la dispoziție datele unui dosar care făcea obiectul unui proces civil. Dosar în care, atenție mărită!, reclamați erau mai mulți redactori și colaboratori ai postului Antena 3, iar parte vătămată…Laura Codruța Kovesi.  Mai pe românește spus: șefa DNA se interesează de dosarul cetățenei Laura Codruța Kovesi! Și nu doar că se interesează ci face uz de autoritatea instituției pe care o conduce pentru a pune presiune pe instanță … ghici ghicitoarea mea în ce scop?!

 Al doilea adevăr care, aseară, a dobândit o forță impresionantă de convingere  a fost că, după multe convulsii interne, după acute și prelungite stări conflictuale, breasla noastră jurnalistică și-a regăsit capacitatea de a fi unită ,solidară și demnă. Așa încât putem spune fără greș că, aseară, Ion Cristoiu, Cornel Nistorescu sau Victor Ciutacu s-au pronunțat  nu numai în sprijinul confraților de la Antena 3, cu care, unii dintre ei, au avut polemici și controverse, ci în sprijinul însăși idei de libertate a presei! De fapt, s-au situat, spre cinstea lor, de partea respectării acelui deziderat categoric al democrației moderne pe care regretatul Ion Rațiu l-a exprimat în chip memorabil:,,Voi lupta până la ultima mea picătură de sânge pentru ca tu să ai dreptul să nu fii de acord cu mine!’’

 Cu toate acestea,  analiza nu ar fi completă și( îmi îngădui să spun) edificatoare dacă nu am ține cont de un alt factor care are un rol extrem de important în readucerea lucrurilor pe calea normalității. Pe calea respectării legii și a legalității. Mă refer la împrejurarea că personajul principal al întregii acestei foarte urâte urzeli, Laura Codruța Kovesi, beneficiază,încă, de un foarte consistent sprijin moral și instituțional în Europa și peste Ocean. Nu este vorba doar de recunoașterea și susținerea sa din partea mediului juridic sau academic de peste hotare, ci, în primul rând, de susținerea sa, declarată și probată în repetate rânduri, de către mai mulți ambasadori ai unor state recunoscute ca democrații consolidate. Ambasadori care – fie și încălcând,în anumite cazuri, normele și uzanțele diplomatice- s-au situat fără rezerve de partea Laurei Kovesi, chiar dacă faptele probau cu certitudine abuzurile sale și ale DNA. Poziționări care au culminat,recent, cu reacțiile categoric negative ale unor distinși ambasadori acreditați la București la aflarea veștii că-mai bine mai târziu decât niciodată!- ministrul Justiției, Tudorel Toader, s-a decis să ceară revocarea multilateral-medaliatei Zeițe a Anticorupției de la șefia DNA. Cel mai sonor și cel mai categoric fiind, și de această dată, excelența sa Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii. Cât despre marele ,,cec în alb’’ pe care înalți demnitari ai UE continuă să i-l acorde Laurei Codruța Kovesi, în pofida tot mai multor dovezi  incontestabile care îi contrazic, este de ajuns să rememorăm episoadele recentei vizite de lucru efectuate de curând la București de către prim vicepreședintele Comisiei Europene, Fans Tiemmermans, și ne-am lămurit despre ce este vorba în propoziție.  

De aici, rezidă,așadar, serioasa temere care  îi încearcă pe unii sau pe alții dinte decidenții noștri atunci când se (re)deschide discuția despre câte un nou episod din Kovesiada, epopeea, mai degrabă marasmul justiției române. Cu toate acestea, lucrurile nu pot să continue în acest hal la infinit.De aceea, dacă lăsăm la o parte precauțiile pudibunde și complexele de inferioritate ( ca să nu le spun mai direct:de vasalitate), înclin să cred că exact cazul care s-a aflat, aseară, în dezbaterea moderată de Mihai Gâdea poate și trebuie să reprezinte un excelent motiv pentru a arăta, argumentat și convingător, partenerilor noștri din Uniunea Europeană și, în egală măsură, Marelui Aliat Strategic, adevărata față a lucrurilor. Bunăoară, sunt convins că din rândul europarlamentarilor români, oameni care își onorează în mod exemplar această calitate, cineva, nu spun neapărat și cine, se va încumeta să prezinte în Parlamentul European că împăratul e gol! Și asta cât mai repede, fiindcă dacă iarăși ne vom lăsa pe tânjală și iarăși vom aplica poziția ghiocelului sfios dar veștejit, atunci nici să ne mai fie de mirare atunci când ne vom pomeni cu de-alde Monica Macovei și băieții săi strigând ca din gură de șarpe ,,săriți, că o linșează penalii pe Miss Anticorupția!’’

Ar fi,aceasta, doar una dintre soluții, dar, cu siguranță, dacă vom ști să valorificăm oportunitățile pe care ni le creează relațiile personale sau profesionale pe care, unii sau alții, le avem cu mediul de presă, în special cu cel din țările UE și din Statele Unite, atunci șansele de a face din abuzul cras pe care l-a comis ieri Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, împotriva unui important grupă de ziariști, va avea de câștigat,deopotrivă, breasla noastră și societatea românească.

 Cu trei ani în urmă, prin februarie 2015, atunci când ANAF-ul a declanșat  acele represive măsuri împotriva Trustului de presă INTACT , a Antenelor și Jurnalului Național, scriam, tot aici, un text al cărui titlu era:,,A fi solidar cu Antena 3 este a fi solidar cu Adevărul!’’ Regret faptul că , din nou, ne aflăm în situația de a îi vedea pe confrații de la Antena 3 că sunt atât de mârșav hărțuiți în (in)justiția hiper-politizată sub dictatul procurorilor de manifestă descendență KGB-istă, dar rămân încredințat că aceasta nu este decât o bătălie din acest război în care fiecare gazetar care își respectă rostul și menirea are datoria să se înroleze și să se bată. Necondiționat, evident, de partea Adevărului!

×