x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Solidaritate, nu certuri politice

Solidaritate, nu certuri politice

de Laszlo Borbely    |    22 Aug 2005   •   00:00

"Nu ne aflam in situatia in care lucrurile sa functioneze ca la carte, starea economica a tarii sa fie foarte buna, ca sa ne putem permite dispute sterile prelungite, care duc la franarea actului de guvernare. In Romania sunt prea multe de facut ca sa ne pierdem vremea cu certuri care nu tin loc de bunastare."

Scena politica este dominata in ultima vreme de dispute sterile care nu ajuta pe nimeni cu nimic. Dimpotriva, fac mult rau si contribuie din plin la decredibilizarea intregii clase politice, in fata celor care au votat-o si care sunt din ce in ce mai putini. Experienta ultimilor ani ne arata acest lucru. Si este normal ca oamenii sa reactioneze asa, atunci cand vad scandalul ce macina institutiile statului care trebuie sa lucreze in slujba cetateanului. Pe ei nu ii intereseaza ca se cearta politicienii. Cei care ne-au votat asteapta de la noi rezultate care sa duca la imbunatatirea traiului de zi cu zi.

In aceasta perioada avem nevoie de stabilitate, de coerenta. Avem nevoie de prioritati bine definite care sa rezolve problemele cetatenilor, care sa duca la dezvoltarea economica de care are nevoie Romania. Poate mai mult decat oricand, avem nevoie de solidaritate, mai ales in conditiile in care, in acest an, tara a fost lovita de cele mai mari inundatii din ultimii 30 de ani, iar zeci de mii de oameni sufera de pe urma dezastrelor.

Nu ne aflam in situatia in care lucrurile sa functioneze ca la carte, starea economica a tarii sa fie foarte buna, ca sa ne putem permite dispute sterile prelungite, care duc la franarea actului de guvernare. In Romania sunt prea multe de facut ca sa ne pierdem vremea cu certuri care nu tin loc de bunastare.

In ceea ce ma priveste, ca ministru delegat pentru lucrari publice si amenajarea teritoriului, coordonez programe care se adreseaza cetatenilor: constructia de locuinte, consolidarea cladirilor cu risc seismic ridicat, reabilitarea termica a cladirilor, alimentarile cu apa la sate, pietruirea drumurilor comunale. Sunt programe care nu numai ca vizeaza cetatenii in mod direct, dar avem nevoie de ele si pentru integrarea in Uniunea Europeana. Se vorbeste foarte mult in ultima vreme de intocmirea hartilor de risc natural care nu au fost realizate, desi exista lege din 2001 si norme de aplicare din 2003. Din pacate, desi autoritatile publice locale aveau obligatia sa definitiveze aceste harti in cel mult trei ani de la aparitia actelor normative, nu au fost finalizate nici pana azi. Aceste harti nu sunt ceva spectaculos, finalizarea lor nu inseamna taierea de panglici. Importanta lor a iesit la iveala insa, in acest an, cand inundatiile au provocat pierderi foarte mari.

Tocmai de aceea, solidaritate trebuie sa fie cuvantul care sa ne caracterizeze si nu mesajele razboinice prin presa si dezbaterile sterile. Avem un guvern sustinut de o majoritate parlamentara, care trebuie sa-si faca treaba. In acest moment, prioritatea trebuie sa fie integrarea europeana si indeplinirea sarcinilor pe care ni le-am asumat in fata cetatenilor prin programul de guvernare. Este important ca fiecare sa trateze cu maxima responsabilitate problemele pe care le are de rezolvat, probleme care nu sunt nici putine si nici simple.

Nu prea s-a analizat programul de guvernare, stadiul de indeplinire al acestuia. Cred ca se impune o astfel de analiza pe baza careia se poate aprecia activitatea fiecarui ministru, a guvernului si se pot formula masurile ce trebuie luate in perioada urmatoare. Consider ca o asemenea atitudine a partidelor din Coalitie, a Guvernului asteapta opinia publica, cetatenii.
×
Subiecte în articol: editorial