x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sona-sono-bing-bang-bu

Sona-sono-bing-bang-bu

de Razvan Barbulescu    |    06 Iun 2009   •   00:00

E un talmeş-balmeş de te-apucă durerea de cap. Iese Băsescu dacă mă duc la vot? Sau Crin? Sau Geoană? Nu le zice nimeni că Băsescu, Crin sau Geoană n-au treabă cu europenele. N-au? Nu. Atunci de ce să mergi la vot dacă nu alegi pe cine vrei, când vrei, cum vrei? Răspuns: mergi să-i votezi pe Stolo, Monica, Norica, Gigi, pe tipul cu chelia lucioasă căruia îi căşunase pe Gigi acum câţiva ani, pe EBA, pe mulţi alţii puşi de partide pe liste. Să se întregească la Bruxelles cu familiile lor politice. Adânc.



Cine se duce la vot pentru ei? Britanicii, olandezii, de pildă, n-au chef de europarlamentare. Cehii spun că e pierdere de timp. Dar britanicilor, olandezilor, cehilor li se explică. Dacă votează sau nu, ştiu de ce o fac. La poalele Carpaţilor e un amestec de băşcălie politică şi campanie pentru Cotroceni.

Deci, pentru cine/ce să voteze fanii Etno, Taraf TV?

În cinstea evenimentului europarlamentar, Emil Boc, un tip care se bucură sincer de tot ce-i pică-n viaţă, de la oină până la dirijatul fanfarei, bătea cu însufleţire penaltiuri unui tip care se arunca în partea cealaltă. L-aţi văzut pe Boc cum aleargă după minge? Ca Maradona. Filmat de jos: pieptul bombat, capul sus, privirea aruncată departe, peste poartă, tribune, peste lume, peste Europa. Iese din transă doar când îl strigă Băse. Micul uriaş este unul dintre ai noştri care gândeşte ca un învingător. Entuziast, tot pentru mobilizarea la europarlamentare, trece de la fotbal la baschet. Trage la coş, bubuie panoul cu toată energia, aşa încât firma care a sponsorizat prestaţia portivă tv a primului-ministru, înscrisă cu litere convenabile pe panou, să devină şi mai vizibilă. La sfârşitul demonstraţiei, şeful Executivului te îndeamnă să te duci la vot, pentru România, pentru tine cu tot neamul tău, ce puşca şi cureaua mea lată vreţi de la viaţă?

Desert la tv: un lăutar lansează chemarea europarlamentară Sona-sono-bing-bang-bu, mâine vedea-v-aş pe toţi la vot.

Mă întreabă administratorul blocului dacă votez. Da, îi răspund. De ce?, insistă. Da' ce, eu te-ntreb pe tine de ce mă pârleşti la întreţinere? Votez ca să scap de tine. Să mă administreze Europa, bă. Să nu-mi mai dea franţujii de la Apa Nova apă călâie, ruginită şi cu conjunctivită.

Sectorul 5 votează dacă de Rusalii dă Vanghelie mici şi bere; dacă le mângâie Geoană copiii pe creştet şi le face cadou un set complet găletuşă-lopăţică-grebluţă. Motive patriotice de ieşit la urne: Băse tunde oaia, Băse face băi de mulţime, Băse e ubicuu, liber de Rusalii.

EBA se alintă: şi dacă plec la Bruxelles, mai sunt agramată şi toantă? Crin: cine te împiedică? Sare Elena Udrea ca ciupită. Nu mai e Marilyn Monroe cu mop, broderii şi murături în direct. Ministrul Udrea s-a radicalizat, e fiară. Băi, de luaţi de piept cu EBA, vă luaţi de piept cu mine. Bă, Crine, tu ai piept? Tu vorbeşti, bă, cine mai ştie că ai fost minis-tru? Onorată audienţă, Românie, ştiaţi că Crin a fost? Uite, bă, că nu mai ştie nimeni că exişti. Nici el nu mai ştie. Cine a auzit de Crin? Care Crin? Udrea ia viteză, se-nfierbântă: a auzit cineva de Crin? Băi, Crine, tu vorbeşti, bă, de Europa?

Pe net, un ins cu aere de european: sunteţi tâmpiţi! Destinul Europei se joacă la vârf, bă, între licurici, nu între fraierii pe care-i alegem noi. Aşa e jocul politic, scrie ăla savant pe net, parlamentarii europeni sunt de maimuţă.

Aşadar, Norica, dacă s-o alege, se duce de pomană la Bruxelles. Şi EBA, veriga vulnerabilă. Şi Stolo... Dacă ăsta de pe comentarii nu bate câmpii, cine se mai bate pentru România?

Doamne, ce vârtej e în capul românului! Pe cine să creadă? Cu cine să voteze, pentru ce, de ce? Prin zonă politica e un almanah de întâmplări, scandaluri, telenovele, iar rahatul e distribuit echitabil, indiferent de partid, cum adulmecase de curând şi micul Paleologu, de la Cultură.

Sona-sona-bing-bang-bu. Grupa mare: Traian, Mircea, Crin, Gigi - Vadim, Prinţul, Nati. Grupa mică: Macovei, Preda, Norica, Stolo, EBA etc. Primii cinci din fiecare partid. La noi, campaniile prind viaţă doar când se bat ăia de la grupa mare. Grupa mică e de membri susţinători. De douăjde ani dresaţi pe ori/ori.  

Românul e străfulgerat din principiu de o bănuială, ca Diaconescu în cazul Elodia. Că dacă iese la vot, îi trimite pe ăia din grupa mică în vacanţă la Bruxelles. Cu 7.000 de euro pe lună. Nouă ne dă Europa euroi pentru casă? Nu. Îi dă Noricăi, lui Stolo, lui EBA, cheliosului etcetera, dacă sunt votaţi. Atunci ăştia să se voteze singuri.

×
Subiecte în articol: editorial