x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spectacol cu lăutari şi Preşedinte

Spectacol cu lăutari şi Preşedinte

de Ion Cristoiu    |    01 Oct 2007   •   00:00

In Piaţa Universităţii n-a avut loc un miting al susţinătorilor lui Traian Băsescu şi, cu atăt mai puţin, o consultare a poporului. A fost un spectacol de muzică populară cu participarea extraordinară a preşedintelui Romăniei. Il aşteptăm pe domnul şef al statului la Floarea din grădină!



La taifasul de joi seara, de la TVR, Traian Băsescu a anunţat, nitam-nisam, că va merge sămbătă in Piaţa Universităţii pentru a-şi indeplini făgăduiala din seara Referendumului. Celor ce nu-şi bat capul cu memorizarea spuselor şi faptelor lui Traian Băsescu trebuie să le reamintim că, in seara respectivă, confundănd poporul cu liderii PD şi cu bugetarii din administraţia lui Adriean Videanu, domnul proaspăt scăpat din suspendare a declarat că, la trei luni o dată, va organiza in Piaţa Universităţii o "consultare cu poporul". Au trecut nu trei luni, ci aproape cinci de la anunţul privind consultarea poporului. Traian Băsescu părea a fi uitat de angajament. Sau, mai degrabă, părea a fi renunţat la această idee care ii venise pe loc, sub puterea temperaturii brusc ridicate.


Şi nu atăt pentru că era profund antidemocratică, strident antieuropeană (pe domnul preşedinte il doare in cot de democraţie şi de Europa), ci pentru că un asemenea moment cerea indeplinirea unei condiţii: Prezenţa in Piaţa Universităţii, la simplul anunţ prezidenţial, a cel puţin 100.000 de bucureşteni, veniţi spontan să asculte, intr-o solemnitate de gheaţă, Raportul către naţiune.


O condiţie practic imposibilă in Romănia lui 2007, după cum o dovedise răspunsul incredibil de minor al bucureştenilor la chemarea de a veni să-l susţină pe Traian Băsescu in chiar ziua suspendării. Alăturată prezenţei incredibil de mici la mitingurile din perioada suspendării (ne referim la participanţi veniţi spontan, nu la cei aduşi de ştabii PD pe banii Mafiei), firavul impuls al bucureştenilor de a veni să fie consultaţi de Traian Băsescu i-ar putea surprinde pe cei ce vorbesc despre popularitatea lui Traian Băsescu. Nu e insă chiar atăt de greu de explicat.


Traian Băsescu e un om popular. Popular şi atăt. Popular in sensul de starletă. Nu trezeşte insă in imensa majoritate a romănilor acea iubire inflăcărată care ar face ca, la un simplu semn al Idolului, sute de mii de oameni să vină să-l asculte şi să-l aclame. Acestei cauze i se adaugă şi o anume maturizare politică a romănilor. Venirea intr-o Piaţă pentru a-l asculta pe un politician, fie el şi preşedintele ţării, presupune cheltuială de timp, de energie, chiar şi de bani. De ce s-ar osteni un bucureştean să vină pănă-n Piaţa Universităţii ca să asculte un discurs al lui Traian Băsescu, in condiţiile in care acesta poate ţine nu unul, ci o mie in faţa camerelor de luat vederi?!


Altfel ar sta lucrurile dacă Traian Băsescu ar fi un lider ostracizat de presă, hăituit de Putere, fără posibilitatea de a se adresa simpatizanţilor. Ceva in genul liderei Aung San Suu Kyi din Birmania, de patru ani in arest la domiciliu. Atunci, mii de oameni ar veni la simpla sa chemare. Pentru a-l asculta, dar şi pentru a sfida Puterea.


Traian Băsescu nu e insă nici ostracizat de presă, nici hăituit. Dimpotrivă, e un răsfăţat al presei (numai in ultimele două zile a dat două interviuri lungi căt o zi de post), şi unul care-i hăituieşte pe alţii. Sesizănd pericolul de a nu strănge in Piaţa Universităţii un număr mai mare decăt cel al ştabilor PD, Traian Băsescu a renunţat să mai convoace poporul la 30 iulie 2007.


Cum insă presa indepedentă a făcut mare caz de neindeplinirea făgăduielii, domnul preşedinte a apelat la un truc ieftin. Atragerea unui număr căt de căt de bucureşteni in Piaţa Universităţii printr-un spectacol de muzică populară.


O dată aranjată afacerea, graţie unei fantomatice Asociaţii pentru Iniţiativă Civică, gata să cheltuie bani pentru un spectacol in cinstea pensionarilor, cănd aceştia au nevoie de pensii şi nu de taraf, Traian Băsescu a anunţat joi seara, la TVR, consultarea populară de sămbătă. In deja tradiţionalul său stil de a minţi privindu-te in faţă, Traian Băsescu a explicat jurnaliştilor că spectacolul e o pură coincidenţă, că domnia sa oricum trecea prin Piaţă. Ce vrea să ne convingă Traian Băsescu?


Că habar n-avea de spectacol şi că s-a trezit, deodată, trecănd prin Piaţă să vadă dacă a venit cineva, cu ditamai spectacolul de muzică populară. Şi pentru că a promis poporului o consultare pentru sămbătă, 29 septembrie 2007, a zis că o ţine şi dacă in Piaţă ar fi fost un spectacol porno. Mulţi analişti şi politicieni s-au enervat la dibuirea trucului. Eu m-am amuzat teribil. Pentru că imaginea ditamai preşedintelui, venit să zică ceva serios unor spectatori care incinseseră o horă de pe o scenă cu ţambalul in spate, mi s-a părut descinsă din Caragiale. Oricum, sămbătă 29 septembrie 2007, in Piaţa Universităţii n-a avut loc un miting al susţinătorilor lui Traian Băsescu şi, cu atăt mai puţin, o consultare a poporului. A fost un spectacol de muzică populară cu participarea extraordinară a preşedintelui Romăniei. Il aşteptăm pe domnul şef al statului la Floarea din grădină! Poate ii arde şi o ţipuritură!

×