x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spitale la comasat şi paturi la fier vechi

Spitale la comasat şi paturi la fier vechi

de Magda Marincovici    |    14 Feb 2011   •   15:20

La gramadă, fără nici o evaluare şi după nici un criteriu, spiatalele sunt date la comasare sau reprofilare. Mai întâi s-a forţat nota spre a se vedea dacă ţine ideea de a transforma spitalele nedorite de nimeni – nici de minister, nici de autorită­ţile locale - în creşe sau grădiniţe. Idee pe cât de periculoasă pentru sănătatea copiilor pe atât de costisitoare pentru sistemul medical. Dacă s-a văzut că inepţia n-a prins, s-a trecut la metamorfozarea a aproape jumătate din spitale în cămine pentru bătrâni. Ideea nu e rea, dar presupune fonduri şi specialişti, dacă nu se vrea ca spitalele desfiinţate să semene cu nişte adăposturi pentru patrupede.

În 2010  a început în spitale acţiunea „paturi la fier vechi”. Acolo au ajuns peste 9.000, anul trecut. Acţiunea de colectare de fier vechi din spitale continuă şi până la sfâr­şitul acestui an trebuie renunţat la 5.700  de paturi, potrivit scrisorii de intenţie Guvern – FMI. Toată lumea se aşteaptă ca, înjumătăţind numărul spitalelor, ca reducând numărul paturilor şi vreo 570 de posturi de directori,  bugetele acestor uni­tăţi să crească. Nu-i deloc aşa. Ministrul Sănătăţii a anunţat că bugetele spitalelor vor fi revizuite, a se citi ajustate. Iar medi­cii vor câşiga mai mulţi bani dacă vor în­cheia contracte de prestări servicii cu mai multe unităţi publice.

În realitate, coşma­rul din sistem se va gene­raliza! Boierie, doi pacienţi într-un pat. De acum, pacienţi fără număr, dar de unde spital şi paturi? Boierie, până acum, cu unul-doi medici după orele 15.00 sau în week-end! De acum, program scurt, ca la ghişeu, se trag obloanele! Revizuiri în părţile esenţiale sunt anunţate şi în listele cu medicamente compensate şi gratuite. Companiile farmaceutice ştiu de ce! Şi tot spre binele şi sănătatea noastră, va fi revi­ziuită şi formula de compensare a medicamentelor. Cică „banii vor urma pacientul”. Pe ultimul drum?!

×
Subiecte în articol: editorial