x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Spitalul nu-i ca palatul!

Spitalul nu-i ca palatul!

de Magda Marincovici    |    19 Oct 2010   •   00:00

Centrul de sterilizare a instrumenta­rului medical  a expirat de... 16 ani. Şi ce dacă! Un asemenea centru funcţionează nestingherit la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie" din Bucureşti, ne confirmă reputatul profesor doctor

Gheorghe Burnei. Cu certitudine că şi în bucătăria de acasă, capul familiei ia decizia catego­rică să renunţe în secunda a doua la vesela moştenită de la mama mare dacă îşi dă seama că, o dată cu hrana, bagă în gură şi o mulţime de microbi. Şi aceeaşi înţeleaptă decizie o ia şi când aragazul şi-a trăit traiul şi pune în pericol viaţa celor din jur. La Spitalul "Marie Curie", nici o problemă: centrala de sterilizare, ideală doar pentru un muzeu al istoriei medici­nei, îşi face treaba cum poate, riscul neno­rocitelor infecţii intraspitaliceşti fiind din ce în ce mai mare. Tot la Spitalul "Marie Curie", secţiile de anestezie terapie intensivă sunt nevoite să se descurce doar cu  jumătate din numărul necesar de medici specialişti, de asistente şi infirmiere. O secţie de pediatrie a rămas fără personal medical, deoarece a migrat la un spital privat pentru salarii civilizate.

Şi totuşi managerul Spitalului "Marie Curie" vrea să ne convingă prin comunicate de presă că instituţia pe care o conduce funcţionează la parametri normali. Că aici se vor ocupa10 posturi de medici şi 19 de asistente medicale, deşi necesarul este de cel puţin 67 de asistente. Că nici vorbă despre desfiinţarea unor secţii, despre plecări masive de medici, despre necesitatea urgentă a unor investiţii în centrala de sterilizare. Adică, tuturor, de fapt, ni se pare că e dezastru, pentru că, vorba premierului: "Marie Curie nu este un palat, ci un spital". Chiar aşa! E doar un spital, unde nu se taie frunză la câini ca la palat, ci se face chirurgie pediatrică, adesea la microscop.

×
Subiecte în articol: editorial