x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Sprijiniti-l pe Mircea Geoana!

Sprijiniti-l pe Mircea Geoana!

de Mircea Cartarescu    |    20 Sep 2005   •   00:00

Puterea liberala de azi trebuie sa ajute la crearea celuilalt pol, ca partener politic si nu ca opozant, prin intinderea unei maini reformei din PSD si lui Geoana.

Daca alegerile anticipate ar fi avut loc la timp (ceea ce nu era deloc greu de facut), PSD ar fi devenit un partid de mana a treia, care nu ar mai fi avut o pondere semnificativa in viata politica. Asa, el ramane un partid de mana a doua, ce inca pastreaza cateva atuuri in maneca. Poate ca tot raul a fost insa spre bine.

Amenintat cu diminuarea drastica a puterii sale dupa alegeri, PSD a fost silit sa-si ia inima-n dinti si sa inceapa, in fine, un proces de reforma interna. Nu putem sa nu-i recunoastem meritul de a se fi debarasat de principala piedica in calea normalizarii sale (si-n acelasi timp a tarii intregi), si anume de Ion Iliescu, cea mai reactionara figura postdecembrista, care-a fost la un pas sa aduca Romania in situatia unei republici Belarus, fara sanse si sperante de viitor. Romania nu putea pur si simplu inainta catre lumea civilizata pana ce puterea lui Iliescu nu era distrusa. Acest lucru l-a stiut tot timpul foarte bine mana sa dreapta, Adrian Nastase, care se face vinovat de complicitate constienta, timp de ani de zile, cu amatorul de crap la carton, pe care l-a urmat supus pana-n ultima clipa. A fost un targ odios, cinic, o miza pur politicianista pe popularitatea fostului presedinte, cu pretul distrugerii Romaniei. Acest fapt nu trebuie sa i se ierte lui Adrian Nastase, oricat de umana ar fi fata pe care el o va arata de-aici inainte.

PSD a facut un pas si mai departe. A inceput sa-i presare pe drum, unul cate unul, pe membrii fostei echipe a lui Iliescu, ultimul pe lista (cu voia dumneavoastra) fiind pana acum Antonie Iorgovan. Baronii care-au proliferat sub "politicianul cinstit" Iliescu s-au vazut dezavuati de partid si chemati, in sfarsit, in justitie. In fine, partidul sustine ideea Parlamentului unicameral, corecta politic dupa parerea mea. E un proces de curatire fortata de imprejurari, de scadere a popularitatii partidului in sondaje, de imaginea sa de partid corupt, de impovaratoarea vinovatie istorica. Dar, oricare ar fi motivele, trebuie sa recunoastem ca e un proces pozitiv. El trebuie incurajat de catre Putere, care in acest moment, cred eu, are datoria sa sprijine reforma interna a PSD, prin care acesta are sansa sa devina un partid social-democrat modern, ceea ce pana acum a fost doar cu numele.

Triumviratul din fruntea partidului e foarte eterogen moral, intelectual si decizional. Singur, presedintele Mircea Geoana este credibil in vointa de schimbare. Surprinzator, el a aratat, de la inscaunare pana azi, ca nu e atat de "prostanac" sau "imbecil", cum l-au calificat unii dintre colegii lui de partid, ci, dimpotriva, ca e un om politic civilizat si, neasteptat, nu lipsit de autoritate. Una dintre extrem de putinele figuri din PSD cu care se poate discuta. Atat moral, cat si ca viziune politica, Mircea Geoana este deasupra celorlalti lideri pesedisti. Parerea mea este ca el ar trebui ajutat de coalitia de la putere sa se mentina ca presedinte in partid si sa continue reformele. Daca ele vor reusi, PSD va intra in normalitatea politica si nu va mai fi socotit un etern adversar, ci un complement al celorlalte partide, in cadrul unei democratii reale. Caci, am mai spus-o, Romania are nevoie, tinand seama de structura ei socio-economica actuala, atat de un pol liberal, motor al progresului economic, cat si de unul social-democrat, pentru protectia celor defavorizati. Puterea liberala de azi trebuie sa ajute la crearea celuilalt pol, ca partener politic si nu ca opozant, prin intinderea unei maini reformei din PSD si lui Geoana.

Ceilalti doi lideri pesedisti de azi, in parte sau impreuna, comploteaza contra presedintelui din partid. Nici unul nu e credibil in vointa de reforma. Adrian Nastase e un pur bizantin, gata de orice pentru propriul bine. Cred ca el a pierdut deja jocul politic si ca a reusit sa ramana intre cei trei doar in urma unui efort exorbitant. Patat iremediabil in epoca Iliescu, banuit de adunare sagace de averi lumesti, probabil ca el se va duce-n jos, lent, dar sigur, in urmatorii ani. Nimeni nu-l va regreta. Cat despre Miron Mitrea... ei, despre el nu-i mare lucru de spus. Doar il vedeti si-l auziti la televizor. E un baron din a doua generatie, mai viclean decat un Culita Tarata, dar tot pe-acolo, de fapt. Vai de PSD dac-o sa ajunga vreodata pe mana lui!

Schimbarea in PSD depinde azi de mana de oameni cinstiti din partid, cine stie cum nimeriti in cocina de pana mai ieri. Sper ca ei sa fie-n stare sa mentina puterea in mainile lor, sa curete partidul de lichele si oportunisti si mai cu seama sa se debaraseze, pana nu e prea tarziu, de cele mai mari pericole care pandesc partidul in acest moment, cinicul Nastase si vicleanul Mitrea.

Prin urmare, nu cred ca in acest moment alegerile anticipate ar mai servi la ceva. Obiectivul politic s-a schimbat. Prioritatea, in acest moment, este sustinerea reformei in PSD initiate de Mircea Geoana.

×
Subiecte în articol: editorial partid psd