x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale SRI: “Să-i speriem de mici!”

SRI: “Să-i speriem de mici!”

de Dan Constantin    |    04 Iul 2013   •   17:25

Care este ţinta cazului de la Liceul “Dimitrie Bolintineanu”? Nu cred că directoarea acestui liceu ar putea să perturbe stabilitatea statului român; la fel, greu să convingem că obţinerea câtorva diplome de Bacalaureat cu mijloacele clasice ale copiatului ar reprezenta un atentat la siguranţa naţională. Nici sumele vehiculate drept “mită” – 12.000 de lei strânşi mână de la mână de elevi şi părinţi pentru confortul comisiei de Bacalaureat nu răstoarnă piaţa financiară; nu influenţează cursul de schimb sau ratingul de ţară.

În plin scandal la scară mondială în care serviciile secrete americane sunt prezentate ca interceptorul planetar de care nu scapă nici duşmanii dar, vai, nici aliaţii, Serviciul Român de Informaţii cade şi el ca musca în lapte, arătându-şi muşchiuleţii nu în lupta antitero, nici în prinderea gangsterilor, ci într-un scandal cu liceeni.
Încă din luna mai vigilenţii ofiţeri SRI au descoperit conspiraţia de la Bolintineanu. Văzând marele potenţial al cazului care deschidea o pistă de investigaţii într-un domeniu încă (sperăm) virgin, conducătorii ierarhici ai vigilentului ofiţer au deschis operaţiunea “Bolintineanu”. Mijloacele specifice – filaj, informatori, tehnică de ascultare – au fost plasate, evident, în mod legal, cu mandat de la judecător. Cum au convins magistratul să fie ascultaţi suspecţii? A fost prezentată fişa principalului urmărit – Dimitrie Bolintineanu. Participant la Revoluţie, deci un posibil recidivist, fost ministru la Externe, la Culte şi Educaţie, a avut relaţii încordate cu Turcia şi Rusia, emigrant la Paris, membru al Lojei masonice, Bolintineanu devine un adevărat pericol, după fişa lui.

La călătorii sunt menţionate Palestina, Istanbul, Cairo – numai locuri pline de agitaţii teroriste şi islamiste. E drept, nu s-a specificat în cursul întâlnirilor de la vârful SRI, nici judecătorului că suspectul era din altă generaţie – cea paşoptistă. Asta ştiau doar profesorii şi câţiva elevi care urmau să dea Bacul. După debutul interceptărilor în cazul Bolintineanu s-a văzut câtă dreptate au avut ofiţerii! La Bolintineanu se vorbea despre subiecte secrete care se coc la minister, se puneau note, se aranjau “formaţiuni” şi se montau în incintă camere de supraveghere. Deci aveau ceva de ascuns! Intră în cercul suspecţilor şi un grup de adulţi, a căror activitate avea acoperire sub un aşa zis comitet de părinţi. Pericolul social era amplificat de contactul permanent al suspecţilor cu sute de tineri care, se ştie, devin o masă de manevră. Caracterul ocult al organizaţiei este dovedit de uniformele şi numerele matricole ale acestei formaţiuni paramilitare. Când un raport strict secret de monitorizare pomeneşte locul interceptării: “cancelarie” – devine evident că mişcarea complotistă viza înalţi demnitari. Nu au atâtea ţări cancelarii? Nemţoaica aia care conduce Europa nu-i cancelar? Aşa încât Cancelaria “Bolintineanu” devine un focar de nesiguranţă regională şi sistemică. În SRI se pregătesc deja decoraţii pentru ofiţerii care au spart codurile de comunicare dintre profesori, părinţi şi elevi. Toţi aveau deja consemnul pentru marea lovitură – examenul. Generalii căutau cu înfrigurare semnificaţia parolei “examen”.

Ce examen? Unde vor ăştia să atace, dacă, Doamne fereşte, pun bombe la metrou sau încep iar să strige “Ieşi afară, javră ordinară...”? Nimeni nu ştie cine şi de ce să iasă!
Misterul s-a dezlegat când a cerut bufetierul din incinta unităţii liber în data de 1 iulie. Motivul cererii? Are fetiţa mea examen de bacalaureat la Bolintineanu şi trebuie să o duc cu maşina la şcoală! Toţi şefii au dispărut ca prin minune, nimeni n-a mai cerut rapoarte. Dar maşinăria nu mai putea fi oprită! Avem probe, bani, declaraţii, elevi percheziţionaţi. Bolintineanu a recunoscut după o noapte de interogatorii că el e capul complotului. De la cancelar la cancelarie există câteva mici diferenţe. Ca între bacalaureat şi doctorat; ca între terorist şi şmecheraş. Ca între profesionişti şi ageamii, ca între victimă şi agresor. Ca între scriitorul Bolintineanu şi liceul Bolintineanu.
Oricum, Bolintineanu a fost rezolvat; elevii percheziţionaţi şi terorizaţi intră în viaţă, după un prim contact cu Serviciile Secrete. Iar SRI şi-a făcut rolul: ăştia trebuie speriaţi de mici!

×