x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale "Ss supravietuiti bine"

"Ss supravietuiti bine"

02 Mar 2005   •   00:00

A venit primavara si, treptat, treptat, vor aparea verdeturile, vor zambi la soare legumele si fructele de gradina, pline de vitamine. A venit primavara si, treptat, treptat, medicamentele compensate isi iau zborul spre gaurile din buget.
Click pentru a mari imaginea
A disparut deja compensatia de nouazeci la suta, s-au dus si gratuitatile, s-a subtiat zdravan si lista medicamentelor compensate in general. Din pacate, nu orice doctorie poate fi inlocuita cu fructe si legume. Si tot din pacate, marile boli ale actualului Guvern nu pot fi vindecate cu pastile.

In alegeri, PSD s-a prezentat cu un program de guvernare aproape auster in materie de promisiuni. Propuneam pentru urmatorii patru ani cresteri moderate ale veniturilor, mai mici decat ar fi fost de dorit, dar apte sa devina realitate pentru ca se bazau pe realitati. Aveam in spatele nostru o guvernare care devenise credibila prin cateva reusite, si n-am dorit nici o clipa sa lasam senzatia ca ne ia valul electoral si ne transforma peste noapte in demagogi. Am garantat oamenilor doua lucruri: ca programele pe care le-am inceput vor fi continuate si ca nivelul de trai va creste continuu, chiar daca ritmul acestei cresteri va fi mai lent decat cel dorit. Daca tinem seama de rezultatele primului tur de scrutin, aceasta strategie rezervata a convins.

Jocul politic ulterior a adus insa la putere o alta echipa, al carei program nu era clar definit. "Sa traiti bine!" nu inseamna, de fapt, nimic. E ca o cutie frumoasa si goala in care fiecare dintre noi putem aseza ce visam: balonase, facturi de intretinere mai mici, pensii mai mari, locuri de munca mai bine platite, masini de curse. Abia acum, dupa trei luni, programul de guvernare incepe sa existe si aflam ce era, de fapt, in cutie, iar cutia inseamna doar peretii de carton. Fundul cutiei insa nu exista, si pe acolo a inceput sa se scurga in neant tot ce devenise realitate pentru viata de fiecare zi a multora dintre romani.

Mamele care au grija de copii au pierdut bani, intreprinderile mici si mijlocii au pierdut bani, pensionarii au pierdut bani, functionarii publici vor pierde bani. Constructia de case prin ANL va fi continuata, dar pe alte baze, motiv pentru care este oprita. Nu se mai aude nimic despre sali de sport noi. In loc sa fie accelerata, Autostrada din Transilvania e anchetata. In acest peisaj, cred ca programul Cornul si Laptele este una din cele mai mari batai de cap ale actualilor guvernanti. Au promis ca il vor continua, dar gaurile din buget ii fac sa se uite in fiecare zi cu jind la fondurile alocate pentru el.

Corolarul penibil al acestei strategii este fuga de raspundere. Ei spun ca taie toate aceste cheltuieli nu pentru ca au dezechilibrat iremediabil bugetul cu cota unica de impozitare, ci pentru ca noi, fosta guvernare, nu lasasem bani pentru ele. Or, singurul lucru de care nu tinea seama bugetul pe 2005 era o cota unica de impozitare de 16%, care nu ar mai fi facut posibile programe sociale. In rest, pentru ca ne gandeam foarte serios sa continuam guvernarea, pregatisem un buget care sa poata sustine si amplifica aceste proiecte pe care le incepusem de mult. Asa cum facusem si in anii anteriori. Zilele trecute, Ministerul Finantelor Publice anunta ca deficitul bugetului general consolidat a fost in 2004 cu 27,8% sub estimari, reprezentand echivalentul a 1,2% din PIB fata de 1,6 estimat, veniturile suplimentare obtinute printr-o colectare mai buna a impozitelor si pe baza cresterii economice fiind de aproximativ 9.000 miliarde de lei.

De fapt, Alianta oranj pare a ne acuza ca am fost chiar capabili sa sustinem atatea programe sociale "costisitoare" si care nu mai sunt posibile cu sistemul fiscal propus de ea. Daca noi nu le porneam, ei nu ar fi fost nevoiti sa le opreasca. Deci vinovati suntem noi.

Trebuie sa fie clar ca nu discut despre constructii populiste, imposibile, facute in graba, de dragul alegerilor, si lasate sadic pe capul urmatorilor guvernanti. Si cornul, si laptele, si ajutoarele pentru mame, si compensarea medicamentelor, si constructia de locuinte sau salile de sport au fost proiecte care s-au intins pe doi-trei ani, sustinute continuu, incepute mult inainte de perioada electorala si fara nici o legatura cu ea.

Daca in campanie as fi anuntat ca Alianta va genera aceste probleme, as fi fost acuzat de demagogie, s-ar fi spus ca agit sperietori. De fapt, trebuie sa recunosc ca nu as fi fost o buna prezicatoare decat daca mi-ati fi propus sa exagerez. Nu puteam crede ca Guvernul Tariceanu va practica o doctrina de tip spartan, in care cei care nu muncesc (pensionari, studenti, mame) sunt trimisi sa culeaga urzici prin padure, in timp ce ministrii stau cu capul in harti, zoriti mereu sa-si faca "temele" de integrare europeana. Ca si cum integrarea ar fi a ministerelor, si nu a unei tari intregi, care, pana una alta, are nevoie si de scoala, si de sanatate, si de mancare. Cu un asemenea program individual de studiu, acest guvern ar putea trece in cele din urma clasa la aritmetica, sa zicem, dar risca sa ramana corigent la materii fundamentale, cum ar fi biologia si istoria.
×
Subiecte în articol: editorial