x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Staboriştii s-au dat din nou în stambă

Staboriştii s-au dat din nou în stambă

de Dan Dumitrescu    |    26 Feb 2010   •   00:00

Molozul pe care prima etapă a returului l-a lăsat în urma sa nu se risipeşte. Ţucălarii de prin staborurile fotbalului au adunat silitori mizeria şi au reciclat-o în exponate ale prostelii maxime. Comisarii fotbalului, altfel nişte pârliţi care intră în sevraj la semnul şefilor, au dictat nişte sancţiuni de toată jena în cazurile preluate din respectiva etapă.

Autonomii de la CCA l-au mitraliat exemplar pe Augustus Constantin. Au ros lanţul, aşa ca să vadă lumea că ce băieţi exigenţi e ei şi că nu mai merge cum mergea. Prin multele etape de suspendare (sau reţinere) şi celelalte etape de exil în ligile inferioare, Augustus Constantin a fost pitit, după cum zice lumea, până la finalul returului. Eu aş vrea ca oamenii ăştia din tribunalul arbitrajului să fie normali la cap. Să ne anunţe că Augustus e recidivist cu repetiţie, că a dărâmat niscaiva biserici deja construite şi că, pe deasupra, mai are la cazier şi ceva crime cu preme­ditare. Altfel, doar eroarea comisă la meciul Dinamo - Universitatea nu justifică de nici un fel lunga perioadă de odihnire a lui Augustus Constantin. Sancţiunea aberantă justifică însă altceva. În limbajul de cod al culiselor din fotbal are altă interpretare. Augustus a greşit. Nu a furat. Dacă ar fi furat, nu ar fi fost lăsat din braţe. Greii care pun la cale mârşăviile din fotbal îşi iau şi responsabilitatea de a-i scoate la vopsea pe ciorditori. Nu îi lasă de izbelişte, la cheremul comisiilor. Fiindcă cei care nu se simt protejaţi nu mai pun botul a doua oară. Şi campionatul e lung, şi ediţiile de campionat sunt multe.

Istvan Kovacs a scăpat de perdaf. Erorile sale şi lipsa de tact au fost trecute cu vederea de diriginţii arbitrajului, care se consumaseră deja în cazul Augustus. La meciul Steaua - Ceahlăul, măgăreaţa a căzut pe capul lui Mulţescu. Antrenorul moldovenilor a primit amendă şi trei etape de suspendare după bulgăreala din Ghencea. Decizia aparţine comisiei de disciplină a LPF. Este clar că Mulţescu a procedat şmechereşte şi că a exagerat pericolul la care era expus. Exagerare la care a recurs în beneficiul echipei sale. Dar de îndată ce jocul a fost întrerupt de oficialii prezenţi la faţa locului, gestul lui Mulţescu, dincolo de orice exagerare, capătă gir regulamentar şi atunci sancţionarea sa nu se mai justifică logic. Decât dacă logica nu trece prin interes. Iar interesul ar fi iertarea Stelei de ceva jocuri fără spectatori. Pentru că Gigi Becali e băiat de oraş. Şi nici lui Mitică Dragomir nu-i cântă greierii în călcâie. Sigur, Gigi ne asigură că nu a apelat la Dragomir, că preşedintele ligii nici nu i-a răspuns la telefon. L-am crezut până când am citit o altă declaraţie de-a sa pe această temă, o declaraţie cam lăudăroasă: "Sper ca suporterii să fie mulţumiţi de ce am făcut". Păi, ce-ai făcut Gigi? Tocmai ai zis că n-ai făcut nimic. Sau ceea ce ai făcut se referă la suspendarea lui Baciu. Că nici aceea nu se justifică în dimensiunile sale decât ca alibi pentru comisie. Să vadă lumea că staboriştii nu ţin cu Steaua.

×
Subiecte în articol: editorial