x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stanga stie ce face dreapta, dar degeaba!

Stanga stie ce face dreapta, dar degeaba!

de Gabriela Vranceanu Firea    |    02 Sep 2005   •   00:00
Stanga stie ce face dreapta, dar degeaba!

Ion Iliescu si Petre Roman s-au hotarat. S-au hotarat sa o rupa cu trecutul si sa priveasca doar in fata. Nu foarte in fata. Pe-aici, pe-aproape, pe unde sunt polii de putere. Polul focusat este cel de stanga. Pe domnul Iliescu il inteleg, a fost si va ramane un lider politic de stanga. Nimic din biografia sa nu contrazice aceasta optiune. Cu domnul Roman am ceva tresariri. Prin masurile pe care le-a luat, ca prim-ministru, ai putea jura ca nu prea are la suflet stanga politica. Dar, ce-i drept, de la acele timpuri revolutionare, romantice si reformatoare a trecut ceva vreme.

S-a mai trecut si domnul Roman, dar ramane acelasi barbat chipes si seducator pentru admiratoare. Asa au declarat, pline de pasiune si recunostinta, pentru idolul lor, doamnele prezente miercuri la lansarea cartii domnului Ion Iliescu.

Cei doi - tata si fiu ai Revolutiei romane - au facut pace de dragul stangii. In septembrie, se va anunta formarea polului de stanga, sub directa organizare a celor doi. PSD-ul se face ca nu-i pasa, celelalte partide la fel. Si totusi ce ar insemna stanga in actuala politica romaneasca? Poate o opozitie mai explicita la actuala guvernare de centru dreapta, poate mai multa vizibilitate a politicienilor de stanga, de dragul echilibrului politic, de care presa tine, in general, cont, de dragul diversitatii de opinie si a luptei impotriva monotoniei politice.

Iliescu face rating. Basescu face rating. Nastase si Tariceanu fac, si ei, rating. Mai putin, dar fac. Si-atunci, cine pe cine bate? Cine e mai tare in Romania? Stanga sau dreapta? De cine e nevoie mai mult acum, in actuala stare in care se afla tara? Aceste intrebari ar putea fi interesante si chiar legitime daca politicienii si-ar respecta, atunci cand ar ajunge la putere, doctrina. Sa fim seriosi, acest lucru nu s-a intamplat nici pe timpul PSD-ului, nici pe cel al CDR-ului si nici acum, in vremurile revolutiei portocalii.

Guvernarile sunt dupa cum bate vantul. Cei de stanga iau masuri de dreapta ca sa multumeasca FMI-ul, Banca Mondila, comunitatea oamenilor de afaceri straini. Cu mesajul popular presupunandu-se ca o duc formidabil. Cei de centru dreapta iau masuri populiste, de dragul unor anumite categorii sociale, mai defavorizate sau obisnuite cu statul-asistent, presupunandu-se ca sunt pe acelasi balansoar cu organismele financiare internationale si ceea ce, pe scurt, ar putea fi numit factorul extern.

In fond, ministri de stanga, ai guvernarii PSD, s-au purtat, cat au avut fotoliile ministeriale, ca niste veritabili gangsteri ai economiei. Au avut grija ca apropiatii si, prin acestia, si ei insisi sa prospere ca in cel mai salbatic capitalism - infierat in reuniuni politice sforaitoare. Invers, suficienti lideri de centru sau centru dreapta nu fac nici un secret din interesul social-democrat pe care il manifesta fata de companii prietene si firme simpatizate.

Inainte, am aflat cum se rezolvau - si pe ce criterii - lucrarile din transporturi, cum se alocau fondurile, cine cui si ce dadea. Acum, surpriza!, dupa ce a jurat, in campania electorala, ca va fi un primar al tuturor bucurestenilor, domnul Videanu - altminteri un politician credibil - se joaca cu soarta Aliantei D.A. si face cadouri nesperate patronilor de la Golden Blitz - cei care care gazduiesc intalnirile de taina ale presedintelui, cei despre care si copiii de gradinita au aflat ca sunt in relatii ombilicale cu doamna Elena Udrea, consiliera preferata a sefului statului.

Pe scurt, Primaria lui Adriean Videanu a concesionat strazile din centrul Capitalei prietenilor cuplului Udrea-Dorin Cocos, stapani peste restaurantul faimos. O fi o masura de stanga? O fi una de dreapta? O fi un dat cu stangu-n dreptul in materie de compromitere a ideii de corectitudine? E simplu ca buna ziua! Cand ajung la putere, politicienii isi uita stanga cu totul acasa si merg doar cu dreapta la birou. Ca sa semneze. Sa semneze actele prin care ii imbogatesc pe prieteni si pe apropiati. Daca s-ar gandi si la stanga - mana stanga, nu stanga politica - , ar realiza ca, cu ea, se pot face foarte multe lucruri, chiar daca esti de dreapta sau dreptaci: poti rasfoi o carte, poti citi Constitutia, poti da pagina dupa pagina, pentru a vedea ce ti se poate intampla, daca faci trafic de influenta sau alte rele. Sau, mai simplu, cu mana stanga poti baga mana in buzunar sa scoti niste maruntis pentru a cumpara un ziar. Din care sa afli, a doua zi dupa scrutin ca ai pierdut alegerile. Din cauza dreptei. Cea care ti-a folosit la semnat anapoda si pe ochi, si bani frumosi!

×
Subiecte în articol: editorial dreapta stanga