x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stănişoară, sturionul cu icre de Cotroceni

Stănişoară, sturionul cu icre de Cotroceni

de Dan Constantin    |    06 Mar 2013   •   18:46

“Dezertarea” lui Mihai Stănişoară din PDL şi trecerea lui în PNL arată în primul rând că partidul lui Băsescu Traian arată ca o şandrama care scârţâie din toate încheieturile. Motivarea plecării din partidul care l-a consacrat ca politician şi i-a oferit demnităţi publice importante – că PNL este partidul “Dreptei” în care îşi poate continua proiectele – ar sugera divergenţe doctrinare în interiorul PDL. Mihai Stănişoară nu a fost cunoscut până acum ca un ideolog al dreptei româneşti şi nici nu a precizat conflictele de idei în care a fost protagonist; nu s-a afişat ca un luptător care, vai, se vede înfrânt în dezbaterea din partidul care a deviat de la programul asumat prin statut şi pe care nu a reuşit să-l aducă pe calea dreaptă. Să căutăm aşadar, gestul lui Stănişoară în altă parte. A divulgat secrete din interiorul PDL, a încălcat grav legea, nu şi-a depus declaraţia de avere, s-a compromise în exercitarea funcţiilor, este urmărit penal, l-a găsit ANI cu incompatibilităţi? Nimic din toate acestea. Stănişoară s-a arătat perfect echilibrat şi netemător pentru viitorul lui politic, reprezentat acum de PNL. La conferinţa de presă nu a lămurit de ce a plecat din PDL şi, am credinţa că nu a convins pe mulţi, nici de ce a venit în PNL. Dacă spunea clar: am fugit de bâlciul confruntării Blaga, Udrea, Macovei – era mai credibil. Mihai Stănişoară s-a mulţumit
însă în zona explicaţiilor fără miez, răspunsurile lui la insistenţele reporterilor păreau că sunt o bilă unsă pe care nu aveai cum să o apuci. S-a văzut “şcoala” de la cursurile absolvite la Universităţile de “inteligence” care au făcut din politicianul “mereu de Dreapta” o măslină pe care o alergi prin farfurie şi nu o poţi prinde.

Biografia lui este clară, afacerile din zona sensibilă de pe Clisura Dunării sunt şi ele notate. Dincolo de bănuieli însă nimeni nu l-a dovedit, ceea ce arată că avem în faţă un om fie foarte corect, fie foarte protejat.

Plecarea lui din PDL putem să o interpretăm tot în cheia miş- cărilor ordonate, aşa cum au fost numeroase dezertări şi adeziuni spre “polul” câştigător. Stănişoară a declarat că nu se uită în urmă, ci priveşte doar spre viitor. Ce-i rezervă aceasta politicianului care din anul 2000 nu a ratat nici un ciclu electoral fără o funcţie importantă în zona siguranţei naţionale? PNL se întăreşte nu doar cu un vot în Camera Deputaţilor care, în matematica majorităţii actuale, nu reprezintă nimic. Venirea lui Stănişoară “acoperă” un flanc vulnerabil al  liberalilor care au în domeniul siguranţei naţionale destul de puţine nume valabile. În modificarea legilor siguranţei naţionale, în propunerea unor nume noi la serviciile secrete şi la o viitoare Administrare Preziden- ţială, echipa lui Antonescu se întăreşte cu o persoană care este imună la atacurile lui Băsescu. Mai mult, preşedintele PNL are alături un om care ştie mai bine ca oricine la ce oră îşi ia Băsescu micul dejun şi mai ales cui spune “noapte bună!”. “Captura” Stănişoară are astfel valoarea unui sturion plin de icre negre prins la Porţile de Fier în plasa pescarului şef Antonescu, priceput şi el la peşti. Este doar din Tulcea!

×