x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stăpânul şi-a dat arama pe faţă!

Stăpânul şi-a dat arama pe faţă!

de Ilie Serbanescu    |    20 Aug 2012   •   14:34

Desi, la cat de ipocriti si demagogi sunt, s-au declarat ingrijorati de implicatiile pentru democratie ale referendumului din Romania, acesta le-a venit manusa! Este vorba de reprezentantii dintre cei mai de seama ai puterilor – noi le zicem fara inconjur coloniale! – care au redus Romania la statutul de colonie. Referendumul, asa cum a fost organizat, le-a dat ocazia magnifica de a arata clar cine este stapanul, in esenta de a consfiinti politic ceea ce exista deja de cativa ani in plan economic si ceea ce naivii sau interesatii nu ajung sa vada ori se fac ca nu vad: ca Romania a incetat sa mai fie o tara, devenind o colonie!

O tara care pierde controlul propriu asupra urmatoarelor trei sectoare – exploatarea resurselor minerale principale, distributiile de energie si bancile – ajunge inevitabil o colonie. Si nu din alt motiv decat din acela ca prin aceste sectoare se ruleasa banul, indiferent de ciclul politic sau economic. Este strict cazul romanesc! Toate intrarile in si iesirile din actul productiv sau comercial apartin capitalului strain. Intreaga axa majora a economiei este detinuta de catre acesta si, ca urmare, decizia ii apartine. Sunt cativa ani de cand deja exista aceasta situatie. Era firesc sa vina momentul in care aceste stari de lucruri in plan economic sa se rasfranga in oglinda in plan politic. Referendumul n-a prilejuit decat consfiintirea! Pentru realisti n-a fost vreo surpriza. Doar cautatorii de cai verzi pe pereti s-au mirat. Dupa episodul referendumului, naivii probabil au disparut. Au mai ramas sa sustina baliverna Romaniei suverane sau a mantuirii acesteia cu ajutorul capitalului strain doar cei interesati, respectiv cei din Romania care sunt instrumentele puterii coloniale.

S-a dovedit in contextul referendumului ca, pentru puterile coloniale, nu este vorba cumva de Traian Basescu ori USL sau, cum cu nerusinare au sugerat, de democratie, ci pur si simplu de interese economice oneroase, si anume de a detine controlul integral si neconditionat asupra resurselor, banilor si chiar asupra vietii oamenilor, in chipul cel mai iobagist posibil, din spatiul numit Romania. Chiar daca pentru aceasta erau incalcate si cele mai elementare norme si reguli de democratie, mai precis – si ca sa nu existe rastalmaciri – chiar daca era nevoie ca vointa puterii coloniale sa infranga vointa votului popular.

Ca a fost vorba de asa ceva o dovedeste pozitia troicii FMI-CE-BM la revizuirea de zilele trecute a acordului cu Romania. La sfarsitul misiunii, seful acesteia, dl Eric van de Vrijer, a avut tupeul sa declare ca scrisoarea de intentie a guvernului roman catre FMI, desi agreata cu membrii misiunii, nu va fi totusi inaintata mai departe catre instantele FMI, cum s-ar cuveni procedural, pana ce mai multe din angajamentele guvernului nu vor fi si indeplinite, dintre care nu lipsesc bineinteles privatizari partiale sau totale si cresterile (ma scuzati, 'liberalizarile') de preturi la gaze, atat de mult asteptate de companiile vestice care au pus stapanire pe distributiile de energie din Romania, companii ale caror agenti de vanzari sunt de fapt FMI, Comisia Europeana si Banca Mondiala. Cu alte cuvinte, va tinem in corzi, sa nu cumva sa iesiti din front! De parca ar fi intentionat cineva sa faca o asemenea miscare. Caci, dimpotriva, cei din USL, in frunte cu tandemul Antonescu-Ponta, s-au straduit din rasputeri sa-si declare alinierea, devotamentul, fidelitatea si cucernicia fata de SUA si UE, intre altele asumandu-si integral si neconditionat acordul cu FMI-UE impus fostei guvernari.

Analisti de buna credinta s-au intrebat daca nu cumva dl de Vrijer este vreunul mai rau decat dl Franks pe care l-a inlocuit la sefia misiunii FMI pentru Romania. Vai, nici o deosebire! Dl de Vrijer este doar o alta fata a aceluiasi trup, cu acelasi suflet. De Vrijer nu are ca misiune decat sa verifice cum colonia Romania indeplineste ceea ce deja a impus Franks. Ca olandez insa, dl de Vrijer are desigur a razbuna si bulbii de lalele din Olanda pe care i-au taiat vamesii romani in cautare de bacterii necunoscute in lamentabilul episod al opozitiei autoritatilor de la Haga fata de intrarea coloniei Romania in spatiul Schengen.

×