x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Start în marea golăneală?

Start în marea golăneală?

de Dan Dumitrescu    |    27 Iul 2010   •   00:00

Debutul oficial al unei noi ediţii de campionat s-a consumat. Cam asta ar fi vorba cuminte care se potriveşte cu ceea ce s-a întâmplat la finalul săptămânii trecute. Numai că dinspre tribune, zonă a sincerităţii maxime, anunţul este reformulat. Microbiştii, mulţi la număr şi de obicei corect simţitori ai fenomenului, susţin că, de fapt, a început marea golăneală. Sunt vizate, desigur, meciurile a căror istorie poartă amprenta unor arbitraje mototoale, confuze şi, din greşeală, omenească bineînţeles, foarte apropiate ideii de furăciune.

Două dintre meciurile care s-au lăsat cu vorbe grele în comentariu i-a avut în postură de reclamanţi pe oltenii primei ligi. Adrian Mititelu a contestat vehement maniera în care piosul Alexandru Tudor a persecutat-o pe Universitatea Craiova în avantajul CFR-ului din Cluj. Eu sunt convins că Alexandru Tudor nu se spurcă la foloase necuvenite. Dar tocmai acest gir, tocmai excluderea suspiciunii de corupţie, devine circumstanţă agravantă în aprecierea prestaţiei sale de la Turnu-Severin. Pentru că erorile lui Tudor, grave şi impardonabile pentru un arbitru cu şcoala la zi, au semnificaţii parcă mai grave decât cele care însoţesc hoţia. Şi la Târgu-Jiu arbitrii au dat în gropi. Pandurilor le-a fost anulat un gol perfect valabil, un gol care le-ar fi adus victoria în meciul cu Unirea Urziceni. Viciere clară de rezultat şi două puncte lipsă în clasament!

Povestea oltenilor, comună până la un moment dat, se diferenţiază totuşi prin reacţia adversarilor. Iuliu Mureşan îl apără cu raţa-n gură pe Tudor şi, fudul cât cuprinde, îndeasă la teşcherea punctele mincinoase prin care CFR s-a obişnuit să-şi dopeze performanţele. Mihai Stoica, în schimb, surprinde prin sportivitatea cu care recunoaşte eroarea de arbitraj şi nedreptatea care li s-a făcut celor de la Pandurii Târgu-Jiu. Iuliu Mureşan şi Mihai Stoica sunt aceleaşi personaje care vin dintr-o altă poveste de dată recentă, o poveste în care tot despre un arbitraj cu probleme era vorba.

Atunci, Mihai Stoica a cheltuit cuvinte de frumoasă şi, mai ales, sinceră apreciere în cinstirea prestaţiei prin care "centralul" Marius Avram s-a făcut remarcat la Supercupa României. Şi în acel caz, tot cu raţa-n gură, Mureşan a lăudat prestaţia arbitrului şi l-a pus la zid pe contestatarul Mihai Stoica. Numai că şampania cu care a fost gresată Supercupa României şi-a făcut efectul pe repede-nainte. Semn că bucuriile mincinoase n-au caracteristica durabilităţii. La Turnu-Severin, CFR a avut nevoie de erorile lui Tudor pentru a face faţă Universităţii Craiova. Altfel era de belea pentru clujeni. Risca purceaua să cadă din copac.

Arbitrajele primei etape n-au provocat revoltă doar în Oltenia. Zvon de înjurătură s-a auzit şi dinspre Timişoara, şi dinspre Ploieşti. Sebastian Colţescu şi Alexandru Deaconu sunt puşi la zid de Marian Iancu şi Ioan Niculae. Dar vocea patronilor nu schimbă cu nimic starea de golăneală. Abia aştept recursul asistentului Vasile Avram. Şef al arbitrajului românesc, un şef căruia îi cam cade pălăria pe ochi, va trebui să se scoată în vreun fel. Şi atunci vom da din plâns în râs. Fiindcă aşa sunt carieriştii ăştia. Sunt de glumă, sunt de râs!

×
Subiecte în articol: editorial