x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Statul paralel s-a mutat în Marele Paris

Statul paralel s-a mutat în Marele Paris

de Dan Constantin    |    09 Iul 2020   •   08:00
Statul paralel s-a mutat în Marele Paris

Francezii, mari consumatori de democrație, descoperă și ei ”deliciile” statului paralel. La București , după ce statul de drept și-a intrat în ”drepturi” odată cu trimiterea la pușcărie a lui Liviu Dragnea, statul paralel a fost îngropat pe ascuns ”noaptea ca hoții”de autori necunoscuți. În România este acum o vagă amintire, dacă ai proasta inspirație să-i pronunți numele sau să-i evoci efectele, audiența strâmbă din nas, se foiește pe scaun a nemulțumire și ar fi chiar dispusă să întrebe cu naivitate ”Was ist das stat paralel?”

Îl vedem acum transferat pe căi esoterice din Micul Paris la ”fratele cel mare”. Ancheta parlamentară care investighează presiunile asupra independenței justiției franceze aduce la lumină realități greu de acceptat într-o democrație funcțională care dă lecții de drept și oferă modele de organizare multor țări. Președintele Macron trimite spre Consiliul Superior al Magistraturii cazurile de presiuni declarate în dosarul care l-a scos din joc pe adversarul lui la prezidențialele din 2017. Distrugerea carierei lui Fillon a fost considerată de multe voci o lovitură de stat anticonstituțională făcută cu ajutorul procurorilor. La fel, interceptările ilegale ale avocaților fostului președinte Sarkozi sunt scoase parcă din manualul protocoalelor secrete după care funcționa binomul SRI-DNA, cu regii lui neîncoronați Coldea-Kovesi.

 Ironia sorții este că în centrul scandalului politico-judiciar se află Parchetul Național Financiar, instituție înființată în Franța pentru investigarea rapidă a cazurilor de corupție ale politicienilor, după un model de ”succes” românesc. Pentru că ”viața bate filmul”, coproducția franco-română merge și mai departe. La conducerea Parchetului Național Financiar se află Francois Bohnert, nimeni altul decât concurentul Codruței Kovesi la conducerea parchetului european. În iulie 2019 el era convins să renunțe la ”finala” cu Kovesi, după ce asupra lui s-au exercitat presiuni publice bine ”filtrate”. În paginile de astăzi ale jurnalului prezentăm pe larg manevrele pe AXA PARIS-BUCUREȘTI pentru a se ajunge la ”compromisul Kovesi”.

Statul paralel , evident, nu este o invenție românească. La Casa Albă, președintele Donald Trump face dese referiri la ”deep state”. Dosarele pornite din investigații ”murdare” ale serviciilor secrete americane au fost instrumentate pentru a-i zădărnici alegerea și perturba grav mandatul. Curios, și pentru mulți români de neînțeles, este că în mapa noului ambasador al Statekor Unite la București au rămas parcă discursurile scrise de Departamentul de Stat din vremea administrației Obama, care încurajau prin ignorare metodele statului paralel.

Ca să știm pe ce lume ne aflăm și pe ce picior dansăm, reținem că, de Ziua Justiției, premierul Ludovic Orban lansa un apel către populație să nu respecte deciziile Curții Constituționale. Doar cu câteva ore înainte, ministrul Cîțu, învestit nu de mult de președintele Iohannis să formeze un guvern, dorea ca ”jumătate din PSD să fie la închisoare!” Statul de drept este pe mâini sigure...

Români, feriți-vă! Să nu aveți de-a face cu el!

×