x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Steaua suferă de sindromul Becali

Steaua suferă de sindromul Becali

de Dan Dumitrescu    |    18 Mai 2009   •   00:00

Steaua este la vale rău de tot. Afirmaţia nu are suport neapărat în rezultatele echipei, în ratarea obiectivelor acestui an competiţional sau în plutirea spre zona de mediocritate a clasamentului.



Uneori se mai întâmplă ca perioadele negre din parcursul unei echipe să fie doar o chestiune de soartă, se mai întâmplă ca ghinioanele să se lege între ele. De această dată, însă, nu mai poate fi vorba despre deficitul de şansă. Criza Stelei este profundă, are istorie şi, din păcate, pare să aibă şi viitor durabil.

Pentru a înţelege într-adevăr ce se întâmplă la echipă trebuie să acceptăm ideea că de ani buni Steaua nu mai respiră independent. Din momentul în care Gigi Becali şi-a trecut clubul pe lista sa de proprietăţi, Steaua a devenit o jucărie căreia patronul îi învârte cheiţa după cum îi sunt capriciile.

Şi cum capriciile unui individ care nu a avut jucării în copilărie fac deseori reclamă bună caselor de glumeţi, tot aşa şi Steaua rătăceşte uneori în neant. Gigi Becali a fost îmbăiat într-o scăldătoare norocoasă. Cel puţin aşa părea până cu ceva timp în urmă. A făcut banul cu o uşurinţă ieşită din comun şi cu aceeaşi uşurinţă l-a şi cheltuit.

Chiar dacă nu a fost el un consumator fruntaş de antinevralgice, chiar dacă nu a pierdut timpul stând prea mult pe gânduri, treaba i-a mers. I-a mers o bună bucată de vreme şi la Steaua. El a fost cel care a generat creşterea preţurilor la transferurile interne, cel care a stopat exportul crudităţilor din fotbalul românesc şi tot el a plusat în contractele jucătorilor cu sume care au stârnit concurenţa.

Aceste începuturi benefice fotbalului, până la un moment dat, nu au urmat o strategie anume. Steaua a fost pur şi simplu accesoriul cel mai de preţ din garderoba acestui fudul fără cusur. Dar cum fudulul mai este uneori şi destul, reversul faptelor bune nu a întârziat să apară. Patronul cel generos s-a visat dintr-o dată şi competent.

De aici a început dezastrul. Deciziile dictatoriale, bazate pe o vastă incompetenţă, au început să persecute şansele de performanţă la Steaua.

Câtă vreme investiţiile nu au avut de suferit, echipa s-a mai mişcat chiar şi împotriva naturii capricioase a patronului. Dar, semnele crizei financiare au apărut şi la Steaua. Deşi echipa a adus bani buni din Liga Campionilor, deşi au venit bani şi din transferurile unor jucători, lotul s-a subţiat vizibil, pentru că investiţiile în aducerea unor jucători valoroşi au fost aproape nule.

Iar o echipă astfel şubrezită nu a mai făcut faţă concurenţei din campionat şi, mai mult, nu mai poate face faţă nici efectelor generate de amatorismul unei conduceri incompetente. Suporterii nu mai au răbdare. Sunt disperaţi. Patronul a devenit mască a deziluziei. Câtă vreme Steaua avea succese ne povestea cum face el echipa în locul antrenorilor. Acum nu îşi mai asumă această aroganţă şi acuză nepriceperea lui Lăcătuş.

Marius Lăcătuş va pleca de la Steaua. Dar în locul său va veni tot un antrenor, şi nu un magician. De aceea nu cred că Steaua va fi salvată de respectiva schimbare. Singura schimbare salvatoare îl vizează pe patron. Nu pot pretinde plecarea sa. Îi pot sugera însă, dacă mai are puţină minte, să se înconjoare de profesionişti şi să-i lase să lucreze. Numai astfel se pot face lucruri bune şi cu bani puţini.

×
Subiecte în articol: editorial steaua