x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ştiaţi că...

Ştiaţi că...

de Tudor Octavian    |    20 Dec 2007   •   00:00

SCRIITORULÂ DE LA PAGINA 3
Ştiaţi că 56% din bărbaţii cu bătături preferă blondele şi că, dintre aceştia, 24% nu au mers niciodată cu avionul? De ceva vreme, reţin din tabloide, dar şi din unele publicaţii serioase ştirile cu un suport statistic solid şi mă minunez de căte legături cauzale reuşesc să stabilească savanţii din



SCRIITORULÂ DE LA PAGINA 3
Ştiaţi că 56% din bărbaţii cu bătături preferă blondele şi că, dintre aceştia, 24% nu au mers niciodată cu avionul? De ceva vreme, reţin din tabloide, dar şi din unele publicaţii serioase ştirile cu un suport statistic solid şi mă minunez de căte legături cauzale reuşesc să stabilească savanţii din California. Eu, bunăoară, dacă m-aş ambiţiona să aflu care e, din punct de vedere statistic, relaţia dintre coada vacii şi ştampila primăriei, aş face-o de unul singur. In California insă, grupuri mari de savanţi, cu subvenţii de la cele mai vestite universităţi, studiază ani de-a răndul chestiunea şi izbutesc să demonstreze că, la vacile americane, numai 23% din cozi au de-a face cu ştampila primăriei, pe cănd in Europa procentul e mai mare, pentru că primăriile din Europa lucrează cu mai multe ştampile.


Căteva din ultimele veşti publicate in foile cu inclinare spre senzaţional m-au reţinut şi m-au pus pe gănduri, in ciuda unor rezerve pe care le am faţă de savanţii din California. Ştiaţi că la iepurii de casă apetitul sexual e cu 78% mai scăzut decăt la cei de cămp? Ştiaţi că in Siberia copiii de pănă in 12 ani nu consumă decăt votcă plată? Ştiaţi că in urmă cu şase sute de milioane de ani Pămăntul avea patru poli? Ştiaţi că in Insulele Buru-Buru din Pacific femeile au laba piciorului drept mai lungă cu 8% decăt a piciorului stăng?


Probabil că nu ştiaţi, ceea ce nu-i bine deloc. Un om care n-a aflat că in fluviul Amazon peştii din specia Ychtiosus Paracelsus consumă intr-o zi de trei ori greutatea lor corporală ori nu citeşte ce trebuie, ori e indărătnic din fire şi trebuie ajutat să se pună la curent cu treburile care frămăntă lumea. Pănă mai deunăzi, lumea habar n-avea că in Romănia, doar 34% din oamenii politici foarte cunoscuţi se spală dimineaţa şi seara pe dinţi şi că restul de 66% preferă să doneze pasta lor de dinţi copiilor din familii dezbinate. Cum au stabilit savanţii din California că 44% din romăncele sub 20 de ani obişnuiesc să facă sex numai la becuri de 15 waţi e un mister. Un mister care insă incepe să se destrame, cănd citim că aceleaşi grupuri de savanţi au constatat că guma de mestecat ii face pe bulgarii care mişcă toată ziua din fălci mai deştepţi cu 19% decăt romănii şi sărbii.


Din ce citesc imi dau seama că Romănia ar fi alta, dacă savanţii din California s-ar ocupa niţel şi de creierele celor care le publică descoperirile. Sunt convins că şi cititorii acestui tip de noutăţi ar deveni cu 76% mai isteţi, dacă li s-ar dovedi că 89% din ştiri sunt inventate, iar restul de 11% sunt rodul muncii savanţilor din Insulele Buru-Buru. Aceştia, datorită faptului că femeile lor au laba piciorului drept cu 8% mai lungă decăt a celui stăng, sunt cu 10,5% mai inspiraţi decăt colegii americani. Lucru care pe noi, romănii, nu poate decăt să ne bucure.

×
Subiecte în articol: editorial decăt ştiaţi