x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ştiri "care nu ne ucide"

Ştiri "care nu ne ucide"

de Razvan Barbulescu    |    30 Iun 2008   •   00:00

CHESTIUNEA ZILEI
Iniţiativa Funar-Ghişe a început deja să lucreze pentru ţară, în armonie cu scopul nobil de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene atît din punct de vedere psihic, cît şi emoţional. Fiindcă, se ştie, negativismul (ca şi prostia) ucide.



CHESTIUNEA ZILEI
Iniţiativa Funar-Ghişe a început deja să lucreze pentru ţară, în armonie cu scopul nobil de a îmbunătăţi climatul general şi de a oferi şansa publicului să aibă percepţii echilibrate asupra vieţii cotidiene atît din punct de vedere psihic, cît şi emoţional. Fiindcă, se ştie, negativismul (ca şi prostia) ucide.

Prima ştire pozitivă a sosit tocmai din Ancona, ţinut, oraş, port la Adriatică. Un adevărat român, care a găsit un portofel cu acte şi o mie de euroi, s-a dus ca porumbelul păcii cu portofelul în plisc la poliţie. Ăia să leşine. L-au anunţat pe proprietar, un bătrîn după vorbă şi port de 75 de ani. Bătrînul, şi el, să de-a în infarct. Nu-i trecea prin cap că adevăratul român era chiar român. Nici românul nu s-a aşteptat ca boşorogul să se mire. Impresionat de admiraţia stafiditului, românul a vrut să-l treacă şi strada. De cîteva ori. A fost prea mult. Presa din Italia, căzută-n pix de invidie că ştirea bună nu era a unui macaronar. În ţară, scepticii spuneau că adevăratul român pare să fi fost Cioroianu sub acoperire, într-un elan de reabilitare. Nu mai contează. Italienii au fost totuşi corecţi şi au recunoscut că iniţiativa Funar-Ghişe a stat la baza întîmplării cu portmoneul. O ştire bună îţi face prieteni, dezleagă limbi, înlătură bariere. Pînă să ajungă la mîna lui Băse, iată, "legea Funar-Ghişe" are ecouri pozitive în compatrioţii lui Berlusconi, fraierii europenelor din Elveţia.

O altă veste bună a venit de la examenul de română, de la Bac, adică de la clinica ORL a Spitalului Colţea. Aici au ajuns opt elevi cu urechile pline de magneţi. Nici nu se puteau atinge medicii de ei, că magneţii li se lipeau de instrumente, urlau aspiranţii la Bac de durere şi drag de carte (chestie pozitivă). Ideea e că la acest Bacalaureat, ca şi la celelalte din istoria ţării, se copiază pe rupte. O recunosc elevii, profesorii, acum şi medicii. Nu insistăm. O ştire negativă te deprimă de-ţi tai venele. Păstrăm performanţa tehnică. Căştile minuscule înfipte în urechi pînă în adîncul creierului te ajută să comunici cu exteriorul. Candidatul şopteşte ca ventrilocul: "Bă, iau subiectul cu poezia lu’ Nichita sau p-ăla cu basmu’?". Ăla de la capătul firului îi răspunde prompt în cască: "Iei pă mă-ta dacă nu-ţi dau eu. Ascultă acolo şi scrie: Nichita citea basme de mic copil...". Chiar dacă tezele semănau ca două picături de apă, majoritatea a ieşit victorioasă, că d-aia e majoritate. Sigur, au fost şi eşecuri. Unii au ajuns la spital că-i zgîriau magneţii pă creier. Pe internet, într-un tip, Cristi, se umfla coca din cauza acuzelor cu copiatul la Bac: Bă căpiaţilor, voi nu vedeţi că le distrugeţi viaţa tinerilor ăştia. Este treaba lor dacă îşi riscă viitorul cu aceste metode de copiat. Eu consider că acest subiect nu e de dat la jurnale. Se duce dracu’ moralu’, şi d-aia fuge ăştia în Spania. Ceea ce releva şi iniţiativa Funar-Ghişe.

Încă una cu poftă de viaţă. La închiderea ediţiei, înainte de exitpol (exit poll), verii din Ştefăneşti care s-au caftit ca chiorii la alegerile de ieri s-au împăcat. Încăierărea a plecat tot de la o idee de bine. Fiecare a vrut să-şi ducă bunicul la vot. La votul lui. Înainte să tragă de el, verii au încercat să se lămurească mai întîi între ei, pe calea dialogului, conform euroilor luaţi de la candidaţii care, se zice, au aruncat cu şpăgi. Bătrînul era acasă, tinerii în bar. Au început cu vorbe frumoase ca de alegeri, cu muie şi de mamă. Cînd n-a mai ţinut, şi-au cărat pumni. Proprietarul barului, zic martorii, era turbat: "Bă, nenorociţilor, huooooo, îmi demolaţi investiţia, vă muma-n cu alegerile voastre!". Nu vă uitaţi la mijloace, scopul era generos. Moşul trebuia cărat la alegeri cu o percepţie echilibrată asupra alegerilor atît psihic, cît şi emoţional. Fiindcă la Sascut a fost şi mai mişto. Un tip care gîndea pozitiv a venit să voteze îmbrăcat în ghips ca să omagieze bătaia luată la 11 iunie de la ăla cu care n-a votat. Pînă la urmă, şi aici climatul general a devenit echilibrat, proporţionat, regulat şi simetric. În sfîrşit, ultimele două ştiri pozitive din acest week-end. Persoanele cărora o nebună le-a aruncat cu formol în cap, în timp ce se holbau încîntaţi la un film, în curte la Institutul Cervantes, sînt în afara oricărui pericol. A doua. Parlamentarii sînt în vacanţă. Pînă la 1 septembrie, frînă. De mînă. Vom trăi conform indicaţiilor: voioşi, calmi şi parţial color.

×
Subiecte în articol: editorial