x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stiti ce-i aia, "political engineering"?

Stiti ce-i aia, "political engineering"?

de Valentin Stan    |    18 Feb 2007   •   00:00
Stiti ce-i aia, "political engineering"?

"Consultarea Parlamentului este o conditie prealabila deciziei, realizarea ei este obligatorie, in sensul ca Presedintele Romaniei nu poate proceda la referendum fara aceasta consultare".

Astazi, vom face apel la stiinta politica americana. Vom afla care mai este moda in materie de lovituri de stat! Ce ziceti? Traian Basescu a mers in Parlament pe 14 februarie si a anuntat: "In baza art. 90 din Constitutia Romaniei si a art. 11 si 12 din Legea 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, precum si a Deciziei Curtii Constitutionale nr. 567/2006, va consult, repet, termenul Constitutional este va consult, cu privire la organizarea unui referendum cu privire la introducerea votului uninominal la Senat si Camera Deputatilor incepand cu urmatoarele alegeri parlamentare (...) Din acest moment, procedura de lansare a Referendumului a fost indeplinita!"

Hai, sa vedem! A fost "indeplinita procedura de lansare a Referendumului", cum zice Basescu? Ce invoca el? Pai, articolele 11 si 12 din Legea 3/2000 si Decizia Curtii Constitutionale nr. 567/2006, alaturi de Constitutie! Pai, ce spune Legea 3/2000, art. 11, aliniatul 1? "Presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national". Si aliniatul 3? "Punctul de vedere al Parlamentului asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei urmeaza sa fie exprimat, printr-o hotarare adoptata in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor".

Acelasi lucru il spune si Decizia Curtii Constitutionale nr. 567/2006, care adauga foarte clar: "Consultarea Parlamentului este o conditie prealabila deciziei, realizarea ei este obligatorie, in sensul ca Presedintele Romaniei nu poate proceda la referendum fara aceasta consultare; are valoarea unui aviz obligatoriu, in sensul ca trebuie realizata, dar Presedintele Romaniei are libertatea deciziei". Curtea Constitutionala precizeaza foarte clar ce inseamna consultarea Parlamentului: "(...) O hotarare in sedinta comuna a celor doua Camere, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor asupra referendumului initiat de Presedintele Romaniei. In situatia in care Parlamentul nu a fost consultat, Presedintele nu va putea proceda la initierea referendumului".

Pai, cum isi permite Basescu sa spuna ca "procedura de lansare a Referendumului a fost indeplinita", de vreme ce Parlamentul nu a emis inca "o hotarare in sedinta comuna", cu privire la intentia lui Basescu de a initia un referendum? Faptul ca a incalcat legea este demonstrat de "replierea" lui Basescu pe 15 februarie, cand a revenit trimitand Parlamentului o cerere scrisa oficiala de "consultare" cu privire la initierea unui referendum pentru votul uninominal!

Stiti cum se poate da o lovitura de stat? Sau cum se poate prelua ilegal controlul masinariei de stat? Prin forta militara sau prin "inginerie politica" (political engineering)! Una din cele mai stralucite minti ale stiintei politice americane, Edward Luttwak, scria in cartea sa din 1968, publicata de Harvard University, "Coup d’Etat: A Practical Handbook": "(...) O lovitura de stat consta in infiltrarea unui mic, dar decisiv segment al aparatului de stat, care este apoi folosit pentru a disloca guvernul din controlul pe care il exercita asupra restului aparatului de stat". Dar guvernul este controlat de Parlament! Care pot fi consecintele asumarii de catre Presedinte a prerogativelor Parlamentului (caci asta a facut Basescu, atunci cand a incercat sa se substituie Parlamentului refuzandu-i acestuia dreptul constitutional de a se exprima asupra referendumului)?
Raspundeti singuri, va rog!

×