x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Stop joc. Piţurcă rămăne la naţională

Stop joc. Piţurcă rămăne la naţională

de Dan Dumitrescu    |    24 Oct 2007   •   00:00

Meciul Romănia - Olanda a fost făcut sandviş intre două campanii de presă. Prima copertă, concepută din idee săracă, s-a topit repede in istoria reziduală. Marele scandal al biletelor de intrare la meci a avut ecou de fundul curţii, eşuănd in mulgerea ţapului ispăşitor.


Meciul Romănia - Olanda a fost făcut sandviş intre două campanii de presă. Prima copertă, concepută din idee săracă, s-a topit repede in istoria reziduală. Marele scandal al biletelor de intrare la meci a avut ecou de fundul curţii, eşuănd in mulgerea ţapului ispăşitor. Cea de-a doua campanie părea, cel puţin la prima vedere, a fi realizată intr-o cheie ceva mai sofisticată. Subiectul ales - plecarea lui Victor Piţurcă de la cărma naţionalei - beneficia de credibilitatea repetabilei erori. Piţurcă o mai păţise. El a mai fost inlăturat de la echipa naţională după ce obţinuse calificarea la un turneu final. Pe lăngă argumentul năravului din fire, de această dată au fost aduse in discuţie şi oferte misterioase, extrem de tentante care i-ar fi creat insomnii lui Piţurcă.


Capcana ingenios concepută a făcut multe victime. Unele, nevinovate. Muritorului de rănd nu i se poate reproşa lipsa informaţiei. Grav mi se pare insă faptul că s-au inscris la cuvănt, in susţinerea zvonului, persoane care parazitează spaţiul public cu plăcerea groasă de a le şti pe toate. Tentaţia i-a jucat festa domnului care are tot mai multe crampe-n pălărie. L-am auzit pe Dumitru Dragomir afirmănd că el ştia despre oferta de vreun milion de euro sosită pe adresa lui Piţurcă. Căt despre ofertant, mucles. Secret. Nici o vorbuliţă. Doar ştiţi că discreţia l-a caracterizat pe Corleone chiar şi in perioada cooperativizării fotbalului. Aşadar, nu era să dea el in vileag amănuntele afacerii tocmai cănd in joc se aflau interesele unui prieten.


Prietenia lui Mitică Dragomir cu Victor Piţurcă este reală şi de apreciat in consecinţă. Numai că in cazul de faţă Mitică a minţit. De ce? Scopul e nobil. Crezănd şi el in zvonuri, care altfel confirmau valoarea prietenului Piţi, nu s-a mai informat de la sursă, s-a grăbit şi a slobozit porumbelul.


Adevărul adevărat despre statutul antrenorului la echipa naţională l-am aflat direct de la sursă. Victor Piţurcă a declarat ritos că nu pleacă de la echipa naţională şi nici nu a primit vreo ofertă concretă. Victor Piţurcă a declarat că nu ar pleca la ora actuală nici chiar dacă i s-ar oferi un contract de zece milioane de euro. Gănduri de stabilitate au şi conducătorii federaţiei. Şi ei au promis argumente financiare corespunzătoare performanţelor echipei.


Am săpat şi la rădăcina zvonului. Se pare că acesta a fost lansat de o casă de pariuri care astfel a mai inventat o miză aducătoare de profit. Urma ca jucătorii să fie recrutaţi din răndul credulilor. Propagandişti ai afacerii, voluntari sau involuntari, au fost ziariştii care au promovat zvonul. Contracandidaţii propuşi pentru a-l inlocui pe Piţurcă - Hagi, Andone, Rednic, Sabău, Dan Petrescu, Dorinel Munteanu, Răzvan Lucescu sau chiar Zenga - reprezentau şi ei subiect de pariu. Ce-ar mai fi de spus? Nimic in afară de comanda STOP JOC.


×
Subiecte în articol: editorial piţurcă