x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Strategia electorală a PNL

Strategia electorală a PNL

de Ion Cristoiu    |    29 Ian 2008   •   00:00

Explorând cele două scandaluri, mai precis identitatea dintre poziţiile prezidenţiale şi poziţiile PD-L, liberalii au încercat să aducă bătălia cu Traian Băsescu de pe teritoriul Preşedinţie – Guvern pe teritoriul Lider PDL – PNL.


Scriam într-un număr anterior al ziarului că Scandalul Dosarelor a fost creat şi întreţinut de Teodor Meleşcanu sub semnul strategiei electorale a PNL. Urmând Scandalului Norica Nicolai, cel al Dosarelor l-a obligat pe Traian Băsescu să se dezvăluie, mult mai accentuat ca niciodată, drept liderul PD-L în bătălia electorală a lui 2008. Astfel, liberalii au ţinut să marcheze două lucruri:

1) În 2008, Traian Băsescu nu va mai fi preşedintele României, ci liderul unui partid angajat în confruntarea electorală.

2) Principalul adversar al PNL în campanie va fi PD-L condus de Traian Băsescu.


Cele două săptămâni de scandaluri înscrise sub semnul campaniei electorale au scos în evidenţă şi alte note ale strategiei electorale a PNL. Duminică, 20 ianuarie 2008, Declaraţia de presă a PNL în chestiunea Dosarelor a fost citită de Adrian Iorgulescu. Domnia sa e însă ministru al Culturii. Între ministrul Culturii şi afacerea Dosarelor primite de la Preşedinţie nu e nici o legătură. De ce i s-a dat domniei sale misiunea de a citi în public reacţia PNL la discursul acuzator al lui Traian Băsescu la întoarcerea în ţară? Din două motive:

1) Pentru a sublinia că e vorba de un conflict între Traian Băsescu şi PNL.

2) Pentru a înscrie în bătălia cu Traian Băsescu cât mai mulţi lideri PNL.


Sunt două motive ce ne deconspiră alte note ale strategiei electorale a PNL în acest an. Din 2005, când a intrat în conflict cu premierul Călin Popescu Tăriceanu, Traian Băsescu a dat atacurilor sale la adresa Guvernului semnificaţia unei poziţii constituţionale. Interpretând în folos propriu legea fundamentală, Traian Băsescu a declarat că e de datoria sa să tragă guvernul de urechi din perspectiva Poporului. Explorând cele două scandaluri, mai precis identitatea dintre poziţiile prezidenţiale şi poziţiile PD-L, liberalii au încercat să aducă bătălia cu Traian Băsescu de pe teritoriul Preşedinţie ş Guvern pe teritoriul lider PDL – PNL. Aşa se pot explica nu numai accentul deosebit pus pe faptul că Norica Nicolai e candidatul PNL şi nu al premierului, cât şi antrenarea într-o dispută cu preşedintele şi a altor lideri liberali decât cei tradiţional luptători cu Traian Băsescu: Teodor Meleşcanu, Adrian Iorgulescu. Se pare că Traian Băsescu s-a prins de acest şiretlic şi, în discursul de la Otopeni, a ţinut să precizeze că unii vor spune că atacă din nou un partid, PNL. Până la a intra în vizorul lui Traian Băsescu, Tudor Chiuariu era în plan mediatic un ilustru necunoscut. Confruntarea cu Traian Băsescu i-a adus rapid vizibilitatea care-i lipsea. Ceva asemănător s-a petrecut şi cu Teodor Meleşcanu. Când preşedintele i-a semnat fără a crâcni decretul de numire ca interimar, mulţi au bănuit că era un om ideal pentru Traian Băsescu prin prudenţa sa mai mult decât diplomatică. Scandalul Dosarelor l-a propulsat în spaţiul mediatic drept un luptător evident. Prin aruncarea în joc a cât mai mulţi lideri PNL, se poate desluşi o strategie de scoatere în prim plan, după modelul Tudor Chiuariu, a cât mai multor lideri liberali prin asmuţirea lui Traian Băsescu asupra lor.


Preşedintele a anunţat că refuză numirea Noricăi Nicolai la 8 ianuarie 2008. Ne-am fi aşteptat ca premierul să sesizeze imediat Curtea Constituţională. A făcut-o abia joi, 24 ianuarie 2008. La mai mult de două săptămâni de la anunţul prezidenţial. Tărăgănării i s-au dat fel de fel de explicaţii, cele mai multe ivite din nevoia unor jurnalişti de a-l servi pe Traian Băsescu. S-a spus, de exemplu, că premierul s-a temut să sesizeze Curtea Constituţională, sperând într-o revenire a lui Traian Băsescu la gânduri mai bune. A-i împrumuta lui Călin Popescu Tăriceanu speranţa într-o revenire a lui Traian Băsescu înseamnă a-l crede pe politicianul Călin Popescu Tăriceanu lovit de naivităţile unei poetese debutante. În realitate, Călin Popescu Tăriceanu a tărăgănat dinadins sesizarea Curţii Constituţionale. Dacă ne gândim că, în clipa când Scandalul Norica Nicolai îşi pierdea noutatea, s-a ivit ca din senin, creat de liberali, Scandalul Dosarelor, putem presupune că-i vorba de un fapt de strategie electorală.


Prelungirea celor două scandaluri, dar mai ales aţâţarea aproape zilnică a vâlvătăilor acestora ascund un scop electoral precis: unul vizând bătălia cu Traian Băsescu. Astfel, liberalii au încercat să evidenţieze că:

1) Traian Băsescu e un izvorâtor de permanente scandaluri.

2) Traian Băsescu încalcă legile şi Constituţia în cazul avizului dat pentru urmărirea penală a foştilor şi actualilor demnitari.

3) Traian Băsescu e un personaj vulgar, care nu se dă în lături de la violenţe verbale, incompatibile cu funcţia de preşedinte.

Acestea par a fi, cel puţin aşa cum s-ar schiţa din prima lună de campanie electorală, strategia PNL. Despre eficienţa ei nu se va putea vorbi decât după anunţarea rezultatelor înregistrate la locale şi parlamentare.

×
Subiecte în articol: basescu traian editorial două pnl