x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Subtire sau puternic?

Subtire sau puternic?

16 Apr 2004   •   00:00

In viata fiecarui barbat purtator de burta si laptop vine un moment dificil - in noiembrie. E luna in care peste sacou se adauga paltonul. Mai exact, cinci-sase kilograme de palton. Destula greutate incat coloana sa se indoaie pana la limita durerii si a crizei de lumbago.

Marturisesc cu rusine ca mi s-a intamplat si mie, in vremea in care laptopul zilnic de mers la slujba era un Compaq Armada, facut parca din beton armat cu plumb, gros de-o palma si lat de ceafa ca bulgarul. Eliberarea a venit sub forma unui notebook extrem de subtire, care insa nu mai avea incorporat nici floppy si nici cititor de discuri. Aproape la fel de dureros ca junghiul din spate!

Pentru multi dintre cei ce intra pe piata laptopurilor, dilema e si astazi aceeasi: un calculator portabil mare si greu, care are insa totul in cutie (plus destula putere de calcul incat sa faca de rusine orice desktop) sau un notebook extrem de subtire, la care perifericele sunt livrate separat si care, desi usor, abia se misca…

Cu alte cuvinte, ai de ales intre subtire si slab si puternic si gras. Asta, fireste, in situatia fericita in care nu esti nevoit sa iei ce gasesti intr-un buget dat. In acest din urma caz, sfaturile sunt un lux dureros…

Totusi imi iau riscul sa va fac pofta cu o prima veste: la vreo 2.000 de euro se profileaza ceva ce pare sa le aiba pe amandoua: calculatorul portabil usor si puternic. Ca sa fim onesti, trebuie sa spunem ca primul exemplar al genului a fost produs acum vreo doi ani de Apple, care, in varianta Ibook sau PowerBook, combina un procesor decent, de pana in 1Ghz cu o baterie de mare capacitate si o constructie metalica usoara. Pentru o vreme, fabricantii de PC-uri n-au inteles incotro bate vantul, asa ca au continuat cursa pe autostrada vitezei, ajungand sa puna in laptopuri procesoare Pentium 4 la 2-3 Ghz. Sigur, poti sa joci Doom III pe aparatele acestea, insa bateria se duce in doua ore, iar vertebrele si genunchii, dupa cativa kilometri. Ultimul an a adus insa procesoarele din seria M, o aroma a lui Pentium III, special pregatita pentru drum. Ideea acestui procesor e simpla, indiferent de ce va spune marketingul lui Intel: merge mai incet, deci consuma mai putin. Cand e pe baterie, merge si mai incet, dar cine sa se planga, atata vreme cat aparatul rezista patru-cinci ore?

Reprezentantii acestui curent sunt deja in magazinele noastre. Un laptop cu versiunea III-M a lui Pentium costa intre 1.500 si 2.500 de euro, in functie de producator. Recomandarea mea e sa mergeti pe cel mai scump daca va puteti permite: fiecare euro investit in putere astazi va scuteste de upgrade-uri si mai costisitoare maine. Totusi, un lucru nu merita neaparat banii: ecranul mare. Daca sunteti des pe drum, unul de 14 inch ajunge. A, si sa nu-l uitam pe Apple, care a ramas in cursa in zona de afaceri, mai ales de cand lui Bill Gates i s-a facut mila de el si i-a facu cadou Office pentru Mac…

Cumparaturi intelepte!


LUCIAN MANDRUTA

×
Subiecte în articol: editorial