x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suceavă inventează scuze ale mediocrităţii

Suceavă inventează scuze ale mediocrităţii

de Dan Dumitrescu    |    18 Aug 2011   •   21:00

Constantin Gheorghe (Suceava), un fost subaltern al arbitrajului, incearca sa-si improspateze imaginea de persoana publica prin oarece filozofeli salivare care-i parkinsoneaza ultima zbatere prin fotbal. Trecutul celui hamesit de poveste, nici nu se putea altfel, este impachetat in reteta persecutiei care, chipurile, i-a chinuit verticalitatea. Tot chinuit ii este si prezentul. Fiindca nici acum capacitatea sa de a fi al dracului de ireprosabil nu poate produce in voie din cauza unor carcotasi care nu stiu sa protejeze sublimul bunelor intentii.

Tovarasul fost arbitru si fost se­nator il ataca frontal pe un alt fost, si anume Ion Craciunescu. Gheorghe suceaveanul afirma ca arbitrajul romanesc nu a reusit sa se impuna extrem de mondial din cauza patimei critice pe care o practica Ion Cra­ciunescu pe la emisiunile televizistice la care participa. Adica ceea ce vedem noi prin campionatul intern, prestatiile catastrofale ale unor fluierasi promovati cu harnicie tembela, n-ar conta in aprecierea forurilor european si continental daca Ion Craciunescu s-ar face ca nu observa prostia. Adica stafidele promovate de comisia avramistica a arbitrajului romanesc ar da buzna in elita europeana si mondiala daca ele ar fi elogiate, chiar si mincinos, in presa natala. Fiindca, zice Suceava, observatorii UEFA monitorizeaza cu mare atentie aparitiile media.

Astfel, ar trebui sa credem ca prestatiile in sine ale unor umili servitori ai meseriei, promovati cu ingaduinta parinteasca, ar fi trecute cu vederea daca nu ne-am turti singuri palaria. Sa fim seriosi. Constantin Gheorghe a fost subordonat valoric de Ion Craciunescu in cariera de arbitru. Iar acum presteaza, si mai rau, umil si interesat, ca subaltern al unui tusier cocotat fara merit fruntea Comisiei Centrale a Arbitrilor. Personalitatea lui Ion Craciunescu apasa sufocant trufia prezentului functionaresc a lui Constantin Gheorghe. Dar, dupa cum spuneam, nici trecutul nu odihneste confortabil in amintirile fostului. Suceava declara ca duritatea lui Bölöni sau sutinerea de care se bucura Lacatus din partea lui Valentin Ceausescu l-au determinat sa presteze umil si in tinerete.

Ca asa era in dictatura. Numai ca mo­destia profesionala a fostului fluieras a facut furori si dupa ’89. Si ne intrebam ce-l mai impiedica atunci pe Constantin Gheorghe sa se apropie de valoarea prestatiilor unui Porumboiu sau unui Craciunescu. Nu cumva limitele care-l bantuie si la ora ac­tuala? Raspunsul este fortat de logica elementara. Iar inventiile lui Constantin Gheorghe demonstreaza clar un singur lucru. Cei incapabili sa ghidoneze afacerile fotbalului pe calea performantei nu au decat sansa de a fabrica scuze ale mediocritatii.

×
Subiecte în articol: editorial