x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suntem săraci pentru că atragem datorii, nu capitaluri

Suntem săraci pentru că atragem datorii, nu capitaluri

de Ionuț Bălan    |    15 Mai 2019   •   07:28
Suntem săraci pentru că atragem datorii, nu capitaluri

De ce rămân produsele sută la sută autohtone scumpe și după scăderea taxelor, cum ar fi TVA - taxa pe valoarea adăugată? Pentru că-i mai important să crească puterea de cumpărare decât să se micșoreze TVA. Iar pentru asta e nevoie de investiții. De business nou. Să se acorde facilități pentru a fi atrase ceea ce poartă titulatura de investiții străine directe - bani care nu mai pleacă, să se reducă taxele pe proprietate și să nu mai fie impozitate activele.

Sigur că e important când TVA la mâncare ajunge la o singură cifră, dar astfel doar se învârt banii mai repede. Ceea ce nu-i suficient, deoarece ne trebuie mai mult business care să genereze creșterea productivității, majorarea veniturilor și noi locuri de muncă. Nu vi se pare că România are un număr extrem de redus de salariați în comparație cu mărimea patrimoniului?!

E limpede că economia are nevoie de reformă structurală, chiar dacă sunt specialiști care susțin că restructurarea nu se face cu reducerea impozitelor. Ba se face, dar pentru asta e nevoie de o reașezare a sistemului de taxare și a cadrului legislativ. De o schimbare a filosofiei fiscale, care să vizeze intrarea investițiilor, care-s foarte mici față de cât de mari sunt activele. Ca dovadă, mai toate știrile din publicațiile de profil, când pun în prim-plan succesul în afaceri, se referă la rulaje, nu la profituri.

Or, cel care e necesar să crească este potențialul investițional. E bine că rulează mai repede capitalul, însă e necesar să fie mai mult, în toate domeniile. Pentru că numai cine nu vrea nu observă că acesta a dispărut și a fost înlocuit cu datorii. Motiv pentru care, în loc să se creeze bogăție, se administrează sărăcia.

 

×