x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suntem sau nu mai suntem golani, domnule ministru?

Suntem sau nu mai suntem golani, domnule ministru?

de Serban Cionoff    |    20 Mar 2020   •   12:09
Suntem sau nu mai suntem golani, domnule ministru?

Țin să precizez de la bun început , nu scriu aceste rânduri nici în calitate de fan al lui Mircea Badea și nici ca să mă pun bine cu cineva de la canalul Antena 3 și, pe cale de consecință, cu echipa managerială a grupului INTACT care editează jurnalul .ro în coloanele căruia am onoarea să public. Scriu în calitate de ziarist, de coleg de breaslă cu Mircea Badea. Cel care, în momentul de față, este cercetat de către Biroului de Investigații Criminale de la Secția 6 Poliție. Motivul invocat fiind acela că într-o emisiune difuzată cu aproape 2 ani în urmă la Antena 3 a îndemnat publicul acestei emisiuni „să săvârșească infracțiuni contra vieții”. Adică, i-a îndemnat pe telespectatori să îi calce cu mașina pe cei care, în ziua de 4 iulie 2018, la ora difuzării emisiunii, protestau în Piața Victoriei.

 Firește, dată fiind gravitatea faptelor care i se impută mai tânărului meu confrate, am citit documentele pe care le-a primit din partea oamenilor legii și am dorit să cunosc și punctul de vedere al celui cercetat. Nu mică mi-a fost mirarea, aseară, la emisiunea moderată de Mihai Gâdea, atunci când a fost redifuzată caseta emisiunii din 4 iulie 2018, să văd și să aud că,de acolo, lipsea orice incitate a publicului la acte de violență și mai ales la a-i călca cu mașina pe tinerii #rezistenți, nu prea mulți la număr, care blocau Piața Victoriei. Dimpotrivă,  Mircea Badea cerea- tocmai oamenilor legii!- să își exercite atribuțiile și să le facă dosare penale celor care au blocat, în mod abuziv, drumul public. Pe bună dreptate, îmi pun atunci întrebarea: de unde a apărut,acum, acuzația că acesta a îndemnat publicul emisiunii să săvârșească infracțiuni contra vieții? Întrebare la care trebuie să răspundă numai și numai cadrele specializate ale Biroului de Investigații Criminale de la Secția 6 Poliție. Și ar fi foarte corect și perfect legal să o facă după ce vor discuta cu Mircea Badea. Corect și legal fiind ca și concluziile acestei discuții să fie prezentate opiniei publice.

 Până atunci, rămân de lămurit alte câteva situații care țin tot de acest caz. Prima fiind aceea că de la declanșarea cercetărilor și până azi au trecut aproape doi ani.Răstimp în care dosarul a fost ba ținut în sertar, ba scos la vedere, la o dată care nu este cu totul diferită de un moment de referință în procesul exercitării dreptului de vot de către cetățenii României. După cum ridică semne de întrebare faptul că exact acum, când  în țară a fost instituită situația de urgență dată fiind amenințarea coronavirusului, funcționarii publici cu statut special de la o secție de poliție din capitala scumpei noastre patrii lasă totul la o parte și se ocupă de un caz care trena de cam multișor poveste.

 Dar ceea ce mă îngrijorează și mă intrigă în mod deosebit este faptul că,tot în aceste zile, a fost readusă în atenția publicului, o anumită postare în care citim:”Mitocanul acela de Mircea Badea trebuie bătut zilnic, dar nu așa”. Urmează indicațiile de regie din care reținem:”Nu în ring, unde ori leșină imediat, ori abandonează, este salvat de arbitru și apărat de protecție.În stradă, pentru că aia-i bătaia care doare cu adevărat. Să simtă prostovanul cum trosnește o claviculă, cum o claviculă, cum bubuie pumnul în tâmplă, să afle care-i gustul bordurii și mirosul asfaltului”. Finalul este de-a dreptul apoteotic:”Golănește.Ori suntem golani ori nu mai suntem?”

Mi se poate replica de către orice om cu bun simț și cu cei șapte ani de-acasă că autorul acestui fățiș, veritabil îndemn la săvârșirea unor infracțiuni contra vieții- în mod explicit a vieții lui Mircea Badea!-nu poate să fie decât să fie un individ captiv al spiritului primar, agresiv. Nimic Greșit! Autorul și semnatarul postării se numește Traian Berbeceanu și este cadru activ al Ministerului de Interne.Și nu un cadru oarecare ci însuși șeful de cabinet al ministrului  Marcel Vela!Foarte adevărat, postarea datează de ceva vreme, dar nu avem dovada că autorul și-ar fi schimbat opinia sau că a retractat-o. Dimpotrivă, dacă ținem seama că Traian Berbeceanu folosea,nu de mult, același vocabular în dialogul cu un alt jurnalist, de data asta cu Victor Ciutacu,  nu putem decât să tragem toate concluziile ce decurg în temeiul clasicei grile de lectură de la Buffon cetire:”stilul este omul”.

 Nu contest, putem să fim sau să nu fim de acord cu una sau cu alta din afirmațiile omului de televiziune Mircea Badea. Atunci, în cazul în care un sau mai mulți telespectatori consideră că, în intervențiile sale televizate, Mircea Badea a încălcat prevederile legii sau normele de conviețuire socială,atunci pot să își exercite dreptul democratic de a-l acționa în justiție.Asta cu condiția ca demersul să fie susținut cu dovezi solide. Dar în momentul în care cineva susține, sub proprie semnătură, că Mircea Badea trebuie pur și simplu să fie bătut în stradă „pentru că aia-i bătaie care doare cu adevărat”, un asemenea mesaj intră, fără doar și poate, sub incidența  articolului 367 din Codul Penal. Articol invocat de către Biroul de Investigații Criminale de la Secția 6 Poliție în cazul numitului Mircea Badea, deși în înregistrarea emisiunii incriminate, din  4 iulie 2018, nu există nici măcar o propoziție care să confirme acuzația!

 Sau, poate, tocmai de aceea, adică tocmai pentru că nu există o asemenea dovadă, dar trebuie musai să i se pună pumnul în gură unui ziarist incomod și neascultător! Suspiciune, din păcate, foarte rezonabilă- deocamdată în cazul Mircea Badea!-, deși, în condițiile stării de urgență,nu mai putem fi atât de siguri că acest abuz al polițiștilor de la Secția 6 din București va rămâne  o excepție și nu va deveni  un precedent.

 Și când te gândești că un asemenea comportament și o asemenea mentalitate afișează Traian Berbeceanu, fostul șef al Brigăzii de Cercetare a Crimei Organizate Alba, cel care nu pierde nici-o ocazie spre a se prezenta ca victimă a   hărțuirii în justiție. Experiență despre care a povestit în cartea”Radiografia unei mârșăvii judiciare”. Oare numai  asta a învățat Traian Bebeceanu din mârșăvia judiciară de pe urma căreia au  suferit el și familia sa?  

 Cele două întrebări de final aproape că vin de la sine:1) a avut timpul sau curiozitatea, domnul ministru Marcel Vela, să ia cunoștință de recomandările trasate de către Traian Berbeceanu  privind tratamentul ce trebuie aplicat incomodului ziarist Mircea Badea? Ziarist român și cetățean al statului nostru de drept, stat membru al Uniunii Europene și al Alianței Nord Atlantice. 2) Consideră domnul ministru că acesta trebuie să fie modul în care realaționează  public cu un jurnalist un lucrător al Ministerului de Interne? În cazul de față, șeful de cabinet al ministrului?  

 Așadar, ori suntem golani, ori nu mai suntem, domnule ministru?   

×