x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Surâsul celor care nu cuvântă...

Surâsul celor care nu cuvântă...

de Ion Petrescu    |    29 Aug 2009   •   00:00

Cu câteva zile înainte de deschiderea expoziţiei "Naval Defence", la 14 august, în Constanţa, un ziar bine difuzat pe litoral anunţa numirea unui general în rezervă la timona unui proiect civil. Acesta era menit să abordeze temerar unele provocări pe câmpul de luptă. Din păcate, a urmat un scandal mediatic, ce nu l-a ocolit nici pe fostul demnitar, generalul Ion Sandu. El a condus ani buni, doar ca locţiitor, departamentul menit a asigura armamentele moderne necesare Armatei României.

Includerea sa pe lista celor care au înfiinţat o societate focalizată pe tranzacţiile de interes pentru securitatea naţională indică mai degrabă grija iniţiatorilor - atât a celor vizibili public, cât şi a celor care i-au consiliat - pentru o selecţie atentă a partenerilor de afaceri străini, specializaţi în acest domeniu. Generalul fiind prezent, anii trecuţi, la mai toate evenimentele de profil organizate în statele aliate, precum conferinţe internaţionale, expoziţii de armament sau show-uri aeriene, de la care nu lipseau reprezentanţii celor mai puternici producători ai tehnicii de luptă din Europa, Asia şi America.

Şi colonelul (r) Aurel Cazacu are o expertiză ce nu poate fi neglijată de cei meniţi să asigure controlul tranzacţiilor care depăşesc aria de interes a unei comunităţi de afaceri. Probabil că, la momentul înfiinţării firmei Defense, Security and Intelligence CO. Desintco SRL, acţionarii acesteia aveau la dispoziţie o bancă unică de date... la purtători, prin cei doi specialişti menţionaţi. Oameni cu capacitatea de a selecta interlocutori viabili, cu un interes constant, după cum sugerează denumirea firmei, atât pentru securitatea apărării, cât şi pentru dotările utile arealului tipic intelligence-ului.

Dacă memoria nu mă înşală, şi Cornel Purcărea a fost ofiţer al armatei, unul dintre cei foarte bine pregătiţi. Atent la consecinţele evenimentelor din decembrie 1989, a preferat să treacă în rezervă şi să intre în lumea business-ului, după cum se vede cu destul succes.

De altfel, în intervenţia sa telefonică la postul de televiziune Antena 3, Cornel Purcărea a dovedit francheţe, nu a fugit de dialog, nu a ocolit întrebările aparent dificile, a oferit detalii la care realizatorii emisiunii nu se aşteptau şi nu s-a ferit de un dialog ulterior cu Sorin Roşca Stănescu, considerat de unii vârful de lance al campaniei mediatice antiprezidenţiale, pe tema "caracatiţei de la Desintco".

Însă faptul că abia acum sunt aduse în prim-plan amănuntele unui transport de muniţie de la debutul anului indică o răbdare şi o minuţiozitate profesioniste. Aşa a fost pregătită actuala canonadă mediatică, cu argumente care nu pot fi ignorate de potenţialii alegători ai viitorului preşedinte. Şi nici de stafurile de campanie ale celor mai bine poziţionaţi candidaţi. Nu de alta, dar acestea nu duc lipsă de consilierea unor cunoscuţi experţi în intelligence-ul militar, ce beneficiază, în bunul stil american, de libertatea de opţiune a rezervistului eliberat de constrângeri instituţionale.

Înstelaţi care - aşezaţi comod în faţa micilor ecrane - au râs probabil cu poftă, sau pe înfundate la întrebările şi explicaţiile total anapoda ale unor reporteri nedocumentaţi şi ale unor invitaţi care privesc şi azi domeniul apărării ca pe poligonul unde se produc tot timpul explozii aiurea...

Şi cum locul derulării acestei acţiuni - din ceea ce poate deveni versiunea românească a filmului "Agentul 007" - este Portul Constanţa, mi-am amintit de ceea ce îmi relata un fost diplomat în capitala Austriei. Înainte de 1989 se reuşise contactarea unor cumpărători ai armamentului de infanterie din unele state arabe, precum Egiptul. În baza înţelegerilor stabilite, o navă plină cu lăzile ce conţineau pistoale mitralieră - made in Romania - tocmai se pregătea să plece în largul propriilor ape maritime, când, printr-un mesaj, comandantul flotei sovietice ancorată în Crimeea avertiza că nava românească va fi scufundată dacă nu revine la dană...

Cu aprobarea şefului de stat de atunci, nava s-a reîntors în port. Şi s-a păstrat tăcere asupra surprinzătorului eveniment. Astfel "Marele Urs" ocrotea piaţa sa de desfacere din statele arabe. Acum, cine a emis mesajul?...

×
Subiecte în articol: editorial