x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Suspendăm suspendarea sau nu?

Suspendăm suspendarea sau nu?

de Adrian Năstase    |    25 Ian 2011   •   17:56

Nu ştiu să existe în istoria administraţiei moderne vreun guvern european cu atâtea acte normative importante întoarse din drum de justiţie. De fapt, anulând rolul constituţional al Parlamentului, regimul Băsescu a schimbat, de facto, drumul legii în Ro­mâ­nia. Guvernul adoptă o ho­tă­râre şi aşteaptă apoi, curios, să vadă ce vor spune judecătorii, aşa cum aş­teap­tă guvernele normale o decizie a par­lamentarilor. Să o numim de­mo­craţie de tip original? Democraţie „ori­gi­nală”, s-ar spune, am mai avut. Dar ce trăim acum mai poate fi numit oare”democraţie?” Probabil că denu­mi­rile au mai puţină importanţă. Dar busola realităţii ne arată vreme tot mai rea...

Povestea e mereu aceeaşi. Parti­dul-şi-guvernul anunţă demn mă­suri drastice şi inevitabile, care vor schimba soarta ţării. Pe urmă se dă o ho­tă­râ­re de guvern sau, mai probabil, o or­donanţă de urgenţă. Apoi, justiţia, într-o formă sau alta, pentru un motiv sau altul, anulează aceste acte şi le de­­clară ilegale. Nu-i nimic, spun cei aflaţi la putere, suspendăm aplicarea. To­tul intră în aşteptare. Nu mai există ur­genţe, proiecte, nimic. Peste siste­mul legislativ românesc se aşterne un strat gros de provizorat.

În felul ăsta şi cetăţenii, şi investi­to­rii români sau străini ajung să tră­ias­­­că un adevărat coşmar. Pensio­narii habar nu au cum o să le arate pen­sia într-o lună sau cinci. Nimeni nu mai ştie ce taxe va avea de plătit şi pen­tru ce. Întreprinderile nu pot face nici un plan sau o proiecţie pe termen lung. Aşa se face ca pensionarii ajung la spital sau chiar mor de inimă şi nervi, faţa în faţă cu o asemenea re­­a­­litate. Iar întreprinzătorii fug unde văd cu ochii, eventual traversând Dunărea.

În România lui Băsescu, suspen­da­rea senină pare a fi soluţia magică la orice încurcătură, ilegalitate sau ten­siune socială. Evident, nu pun aici la socoteală suspendarea preşedinte­lui. Ea e socotită complot sau lovitu­ră de stat. Orice şi oricine poate fi sus­pendat, în afara celui care suspen­dă. Pot urma la rând Parlamentul, jus­tiţia, libertatea presei şi însăşi Cons­tituţia. Tot ce încurcă.

Toate astea se întâmplă pentru că Traian Băsescu vrea să „moderni­ze­ze” statul rămas în urmă cu ajutorul sta­tului rămas în urmă. Vrea să ne sca­pe de birocraţie cu ajutorul biro­cra­ţiei. Insăşi gândirea lui politică şi ad­ministrativă e o parte din statul ră­mas în urmă, e o pagină „glorioasă” din istoria birocraţiei româneşti. Aşa că nici o măsură, bună-rea, nu pleacă la drum. Toate legile sunt pline de contradicţii şi de erori, o întreagă maşinărie uriaşă e pusă greoi în mişcare şi se dovedeşte incapabilă să funcţioneze. Evident, statul modern există şi are mijloace mai simple de acţiune. Una din armele lui e impo­zitul. Dacă s-ar fi aplicat un sistem de impozitare diferenţiată la nivelul pensiilor din sistemul militar, de pildă, am fi putut elimina elegant consecinţele unor abuzuri. Şi n-am fi ajuns să punem pe drumuri zeci de mii de oameni în vârstă. Sau să-i băgăm în spital sau în pământ.

Toate reformele propuse de Bă­ses­cu presupun mecanisme complicate, care nu pot funcţiona sau func­ţi­o­nează cu risipă maximă de timp şi de energie. Iată de ce cred că avem o şansă să scăpăm de birocraţie numai după ce scăpăm de el. De Băsescu.

Veţi spune că, precum Cato cel Bătrân, am o obsesie. Probabil. Pentru că sunt convins – democraţia şi pro­gresul României nu pot fi reali­za­te câtă vreme nu este înlăturată Cartagina.

×
Subiecte în articol: editorial