x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tabloul cu lupi

Tabloul cu lupi

de Radu Tudor    |    05 Iun 2008   •   00:00
Tabloul cu lupi

Liberalii, pe care nimeni nu-i scotea din fraieri şi moliceni, s-au trezit. Au priceput că un serviciu de informaţii din subordinea unui minister al lor plus o agenţie de investigat averi dă valoare strategică unui partid cu pretenţii.



O ştire publicată de Jurnalul Naţional în exclusivitate săptămîna trecută a fost umbrită de vîltoarea campaniei, deşi se înscria exact în acest context. Agenţia Naţională de Integritate a recunoscut oficial că s-a autosesizat în privinţa averii candidatului PD-L la Primăria Capitalei, Vasile Blaga. Sînt împrumuturi consistente şi ceva afaceri care, însumate, depăşesc milionul de euro, în portofoliul fostului ministru şi vameş. Pînă azi, nimeni nu a putut dovedi că e ceva ilegal în dobîndirea frumoasei averi a lui Blaga. Sesizarea mi-a stîrnit însă curiozitatea să aflu ceva mai mult.

Draga ANI, cum o numea Monica Macovei, a început să funcţioneze. A demarat o anchetă privind averea unui fost demnitar. Pînă aici, totul este exact aşa cum şi-au dorit reprezentanţii PD-L, care au făcut cel mai puternic lobby pentru ANI.

Un proverb românesc spune aşa: "Nu e pentru cine se pregăteşte, e pentru cine se nimereşte". Democrat-liberalii de dreapta, pe atunci doar democraţi de stînga, nu ştiau ce evoluţii neprevăzute vor fi în politica dîmboviţeană. Graţie fitilistului consacrat, partidul lui Blaga şi Macovei a fost scos de la guvernare. La butoane au rămas foştii lor prieteni şi aliaţi, liberalii.

Înlăturat de la şefia Justiţiei de o lucrătură cotrocenistă, "tînărul mafiot obraznic" Tudor Chiuariu şi-a jurat în bărbuţa lui de avocat al grupului de la Iaşi că se va răzbuna. Parţial, se pare că a reuşit. ANI se află acum, printr-un control parlamentar şi guvernamental, sub controlul direct al liberalilor. Recent, agenţia a primit un sprijin financiar consistent, de trei milioane de euro, pentru o mai bună funcţionare. Tot de la Guvern a mai venit un sprijin.

A fost semnat şi un protocol de colaborare cu Ministerul de Interne. În acel document se precizează că ANI va beneficia de sprijinul ministerului, cu tot ce are el mai bun, pentru anchetele declanşate de controlorii de averi. Să ne gîndim, aşadar, ce are MIRA? În primul rînd, un serviciu de informaţii. DGIPI, fostă UM 0962, fostă UM 0215, are destule dosare şi mecanisme informative prin care se poate face utilă factorului politic. De la înfiinţarea sa în februarie 1990, Serviciul Internelor a jucat roluri din cele mai diverse, începînd cu mineriada din iunie 1990 şi terminînd cu ciorba în care a fost băgat, cu plic cu tot, fostul ministru Decebal Traian Remeş, în 2007.

Mai are ministerul cu pricina dosare complete de evidenţă a populaţiei, pentru politicieni şi prietenii acestora. Başca dosare din zona investigării fraudelor şi a cercetării penale, unde foşti, actuali şi viitori prieteni de politicieni apar şi dispar, funcţie de culoarea puterii.

Uite-aşa, nişte băieţi de la Iaşi au reuşit să pună la cale un angrenaj interesant în slujba partidului, la Bucureşti.

Liberalii, pe care nimeni nu-i scotea din fraieri şi moliceni, s-au trezit. Au priceput că un serviciu de informaţii din subordinea unui minister al lor plus o agenţie de investigat averi dă valoare strategică unui partid cu pretenţii. Adăugăm la toate astea nivelul de 20% obţinut pe ţară şi vedem că PNL începe să conteze.  

Urmează o bătălie dură, pînă la alegerile din martie 2009. Traian cu direcţiile şi serviciile lui, Călin cu ale sale. Azi pică Decebal Traian, mîine – Vasile. Pe fondul luptei fratricide de pe partea dreaptă, se apropie din partea stîngă, adulmecînd miros de sînge portocaliu, cîinele roşu. Scena politică românească a redevenit un tablou cu lupi.

×
Subiecte în articol: editorial