x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tăcerea nu folosește nimănui!

Tăcerea nu folosește nimănui!

de Serban Cionoff    |    02 Feb 2019   •   12:38
Tăcerea nu folosește nimănui!

Cu două seri în urmă, s-a stins colega noastră de breaslă Miriam Eugenia Soare. Cu puțin înainte de a se ridica în lumea îngerilor, pe pagina sa de Facebook a apărut un  răscolitor mesaj de rămas bun din care am ales aceste rânduri încărcate de o imensă durere: „Am plecat. Am făcut-o aseară, în liniște. Nu știu cum va fi lumea fără mine. Și nu voi ști niciodată”.

  De parcă această nenorocire nu ar fi fost de ajuns, iată că, în social media, a apărut textul unei scrisori deschise pe care, în urmă cu un an, Miriam Eugenia Soare a adresat-o Ministrului Sănătății,Sorina Pintea. Scrisoare în care se vorbea despre cumplitul, umilitorul hățiș birocratic pe care, bolnavă de cancer dar și cu alte acute complicații fiind, a trebuit să îl străbată pentru a primi aprobările necesare unui tratament în străinătate, tratament care, spera dânsa, i-ar fi putut oferi o șansă în plus de viață. „Doamnă Ministru- își încheia ea scrisoarea-, vă rog, vă implor să îmi prelungiți viața”.

  Aici se oprește textul care circulă în spațiul public și care înregistrează multe ecouri și comentarii, fiind preluat de câteva canale media. Împrejurare în care sunt inevitabile câteva întrebări:

  1. A ajuns scrisoarea deschisă a pacientei Miriam Eugenia Soare în mapa de lucru a doamnei ministru?
  2. Dacă da, în ce a costat răspunsul Ministerului Sănătății? Ce măsuri au fost luate pentru a fi înlăturate barierele birocratice despre care relata pacienta Miriam Eugenia Soare? De fapt, cetățeana Miriam Eugenia Soare, căreia serviciile de sănătate trebuiau să îi asigure apărarea dreptul său la viață, drept fundamental al omului, consfințit de Constituția României și de legislația Uniunii Europene. După cum avea și dreptul să fie ajutată să meargă la o clinică în străinătate pentru a–și salva viața. Drept de care, după cum reiese din scrisoarea deschisă adresată doamnei ministru, nu putut beneficia din cauza unor interpretări abuzive ale normelor în vigoare.
  3. A dispus doamna ministru un control al faptelor semnalate de către pacienta Mirela Eugenia Soare? Care sunt concluziile ce au rezultat în urma acestui control?
  4. În situația în care, deși doamna ministru a luat măsuri care au venit în ajutorul pacientei Miriam Eugenia Soare, în textul care circulă în social media nu se menționează acest lucru, nu ar fi cazul ca Ministerul Sănătății să emită un comunicat de presă în care să se spună cum stau,în realitate, lucrurile? Întrebare la care  răspunsul nu poate fi decât: da! Așa după cum, la fel de corect ar fi să se recunoască faptul că nu a existat un răspuns din partea doamnei ministru la scrisoarea deschisă pe care i-a adresat-o pacienta Miriam Eugenia Soare.

 Am înțeles, dintr-o emisiune recent difuzată pe canalul Antena 3  care a avut-o ca invitat pe doamna ministru Sorina Pintea, că serviciile de sănătate, din sistemul de stat și din cel particular, se conformează normelor și standardelor economiei de piață. Cu toate acestea, nu cred că există și, cu atât mai puțin că ar putea exista, un singur argument viabil pentru a considera că a devenit vetustă maxima lui Andre Malraux:,,O viață de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om!’’

  O apreciez pe doamna ministru Sorina Pintea pentru eforturile pe care le face, împreună cu echipa managerială a Ministerului Sănătății, pentru îmbunătățirea serviciilor din acest domeniu eminamente vital al societății, comunicând în mod deschis, transparent, cu beneficiarii lor. De aceea am scris rândurile de față, convins fiind că nu folosește nici unui om de bună credință tăcerea despre soarta mesajului disperat pe care i l-a transmis doamnei ministru, cu un an în urmă, colega noastră de breaslă.

 Dureros, dar adevărat, pentru Miriam Eugenia Soare răspunsul vine prea târziu! Nu este,însă, prea târziu pentru ca Ministerul Sănătății să ia toate măsurile necesare pentru ca nimeni să nu mai fie victima coșmarului birocratic, dezumanizant, prin care a trecut cea mult prea devreme plecată dintre noi.        

×