x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Talk-show-ul la romani

Talk-show-ul la romani

de Marius Tucă    |    27 Mar 2004   •   00:00

Cand aud pe cineva ca vrea sa faca un talk-show ma iau cu mainile de cap. Daca pe la inceputul anilor ‘90 toata lumea vroia sa scrie editoriale, astazi, cand televiziunea e la putere, toti vor sa faca talk-show. De ce?

"Pentru ca e cel mai simplu", iti vor raspunde fara nici o ezitare. Nu-ti trebuie cine stie ce piese pentru decor, o masa, doua-trei scaune, niste microfoane si... cam atat. A, si doi, trei invitati, uitasem. Dar pe-astia ii gasesti repede, toata lumea vrea sa apara la televizor. Cam asta inseamna talkshow pentru cei care vor sa abordeze acest gen de emisiune. Li se pare extrem de simplu de facut, costurile sunt minime, numai, spun ei, sa existe bunavointa din partea televiziunilor sa-i primeasca, sa le dea un spatiu in grila, scaunele o sa le aduca ei de-acasa si gata talk-show-ul.

Imi pare rau ca trebuie sa-i dezamagesc pe aspirantii la aceasta meserie, dar nici decorul, nici scaunele, adica tot ceea ce cred ei ca inseamna talk-show, nu inseamna nimic pentru o astfel de emisiune.

Poate ca o sa va sochez prin ceea ce o sa scriu in continuare, dar astazi nici moderatorul nu mai conteaza. Sigur, nu poate sa faca o astfel de emisiune un balbait, dar, credeti-ma, nu exagerez deloc atunci cand spun ca moderatorul nu mai este ceea ce era odata.

Astazi, dragii mei, voi cei care vreti sa faceti talk-show, aflati ca singurul lucru care conteaza este ideea. Ideea de emisiune este mai importanta decat moderatorul, iar uneori chiar mai importanta decat invitatii. Paradoxal, talkshow-ul propriu-zis, succesul acestuia poate sa stea intr-o idee, intr-un subiect cu personaje anonime, de exemplu. Pregatirea talk-show-ului, ideea, documentarea, gasirea celor mai buni invitati conteaza mai mult decat emisiunea in sine. Asadar, a trecut vremea talk-show-ului cu moderator simpatic sau, dimpotriva, antipatic, cu moderator numai sarm si poanta!

Asadar, decat sa faci talk-show in Romania, mai bine prezinti vremea sau pierzi vremea cu altceva. Depinde cat timp ai si, mai ales, ce vrei sa faci cu el.

×
Subiecte în articol: editorial