x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Tanţa şi Costel love

Tanţa şi Costel love

19 Mai 2008   •   00:00
Tanţa şi Costel love

CHESTIUNEA ZILEI
Campanie super. Mici, măciuci, capete sparte, ambulanţe şi internări în direct la urgenţă. Campanie cu filme emo şi frecat pe burtă de satisfacţie. Singurii pe altă lume sînt sociologii, care, plini de greţuri, invocă lipsa ideilor şi a proiectelor din spiciurile candidaţilor.



CHESTIUNEA ZILEI
Campanie super. Mici, măciuci, capete sparte, ambulanţe şi internări în direct la urgenţă. Campanie cu filme emo şi frecat pe burtă de satisfacţie. Singurii pe altă lume sînt sociologii, care, plini de greţuri, invocă lipsa ideilor şi a proiectelor din spiciurile candidaţilor.

Călin Popescu Tăriceanu e ubicuu. Îl vezi la Guvern, la Deva, la Braşov. Vizite de lucru la pachet cu umblatul în campanie. Premierul – inaugurare la Deva: 15 statui de gimnaste celebre. Bere, mici, poze cu lotul naţional de gimnastică. Distins, cald, şeful Guvernului socializează cu fata care învîrte mititeii. Dacă sînt bine făcuţi, dacă nu s-au ars pe-o parte, dar, băi fată, vezi că la mijloc-s cam cruzi, da’ carnea, de cînd e carnea? De la venirea lui Tări, fata suceşte mititeii cu mai multă graţie. În aer plutea inefabilul poeziei. Tanţa şi Costel love. Fumul grătarului se înălţa ca o aspiraţie la întîlnirea cu dorinţa. Dar omul politic a învins. S-a scuturat de vrajă, şi-a înghiţit rapid micul, şi le-a mîngîiat cu privirea pe gimnaste: "Aţi reuşit să duceţi faima ţării peste hotare. În acest deficit de imagine înregistrat în Italia, avem nevoie de vectori de imagine". Pătrunse, gimnastele se simţeau ca pe podium. Erau în al noulea cer, c-un imbold nebun de ducă în Italia.

La Braşov, Tăriceanu a dat lovitura. A anunţat decesul aeroportului Băneasa. I-a cîntat prohodul cu logica specialistului în demolări constructive: "E într-o zonă locuită". Şmecherie previzibilă. Cînd vrei să umfli un teren ocupat cu altele (vorbim ca tehnică de lucru, nu credem că premierul are interese), îl sufoci cu blocuri şi hypermarketuri şi-l declari indezirabil. De la construirea primei scări de bloc din preajma grădinii cu maimuţe pricepeai că aeroportul e pe ducă. Atenţie! Nici maimuţelor nu le e prea bine.

Entuziast ca în zilele revoluţiei, Ion Iliescu şi-a propus să-l scoată primar pe Cristi Diaconescu. Să-i salte cota în campanie, cum numai dumnealui ştie. Aşa că, la o întîlnire în Sectorul 6, binefăcătorul lui C.D. a vorbit asistenţei exact cît durează un meci de rugby: 80 de minute. Fără pauză. Chestiuni arzătoare pentru bucureşteni: încălzire globală, consumul de energie în SUA, polarizare socială. Numai că luat cu problemele planetei, nea Nelu a uitat de Cristi, căruia nici măcar nu i-a pomenit numele. La final, delicatul Cristi a declarat ce a înţeles el din întîlnire: "Preşedintele Iliescu mă sprijină din toată inima".  

Traian Băsescu a luat Cotroceniul pe cont propriu. În semn de omagiu al victoriilor personale, preşedintele a deschis larg uşile Palatului pentru ca doritorii să pipăie locul unde gîndeşte cum gîndeşte locatarul, să se lase purtaţi de parfumul delicat din încăperile dominate încă de spiritul teribilei Elena.

Pe cînd Băse se ţine de divertismente, buldogul Blaga trage ca ocnaşul la jugul campaniei. E în tot şi toate, vine ca un uragan, s-aşază pe blocuri, pe stîlpi, pe nori, pe garduri. Şi pe cosciuge. Poză în Berceni. Deasupra unei  construcţii modeste, peste o firmă de pompe funebre, chipul plin de viaţă al candidatului Blaga. Cu fălci puternice, promo pentru un ideal de masticaţie, se ia la trîntă cu eternitatea, gata să falimenteze cimitirele.

Dacă Blaga e la pompe funebre, Marian Oprişan e la apogeu. La patru ace ca De Niro, Oprişan şi-a prezentat filmul vieţii sale. Plîngea Vrancea. Pelicula arată că în tinereţe purta aceleaşi ghete cu frate-su. Miracol, ghetele din comunism au fost fermecate.

×
Subiecte în articol: editorial