x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Editoriale Ţară blestemată cu lideri inconştienţi

Ţară blestemată cu lideri inconştienţi

de Dan Tomozei    |    30 Iul 2012   •   08:35

Sunt mandru ca in Romania fie si numai jumatate din cetateni mai cred in sansa salvarii din tragedia morala, sociala, umana. Cei care au mers la vot au demonstrat ca nu accepta sa fie masa de manevra lipsita de gandire si instinct moral. Cei care au votat sunt inca vii, sunt inca teferi la suflet si la minte, pentru ca ei au inteles rostul si valorile democratiei, in conditiile in care Romania este un stat democratic. Acestia, desi invinsi de reguli si lideri imorali, sunt Romania reala, vie, demna de respect si pentru care merita luptat.

De partea cealalta, mi-am confirmat si consolidat convingerea ca Romania este o tara blestemata sa fie condusa de lideri care se cred dumnezei si sfinti, pozitie din care reinventeaza scara valorilor, bunului simti si virginitatea. Referendumul de duminica este ultima si cea mai degradanta demonstratie a clasei politice romanesti, o demonstratie care arata fata hidoasa a societatii romanesti, in care normalul a ajuns condamnabil. Daca te implici, esti prost, catalogat idiot, manipulat, tampit! Daca trisezi, daca stai la pomana, daca luxezi si faci totul pentru ca lucrurile firesti sa nu se intample, esti premiat, te acoperi de "glorie'.

Niciunde in lumea civilizata nu este posibila o realitate de tipul celei romanesti. Niciun lider din lumea civilizata, supus unui scor electoral egal celui prezentat de referendum, nu ar fi indraznit sa se declare invingator, sa spuna ca acum este mai puternic ca niciodata. Ce fel de tara si ce fel de sistem al valorilor promoveaza Romania in asemenea conditii? Cum poti sa afirmi, dupa ce ai segregat o tara, ca te vei ocupa de reconciliere? Ce pot invata tinerii care vor trebui sa duca pe umeri societatea romaneasca? Sa prezinti anti-jocul, schimbarea de atitudine, a legilor, a criteriilor morale de la o zi la alta drept virtuti, numai pentru a-ti asigura o victorie lipsita de onoare, este dovada dezechilibrului final, inaintea prabusiri totale. Realitatea asta este valabila pentru toti politicienii, nu doar pentru Traian Basescu, cel mai detestat presedinte al Romaniei dupa Nicolae Ceausescu.

Daca presedintele Romaniei anului 2012 a ajuns sa se milogeasca, sa stea la mana unui premier al Ungariei pentru a-si mentine pozitia, liderul este grav bolnav, este lipsit de patriotism, iar iubirea de tara clamata este la fel de reala ca oricare dintre promisiunile asumate in viata politica. Aceasta este demonstratia tradarii in conditiile in care Traian Basescu a devenit aliatul unui personaj care, in numeroase randuri, a jignit si insultat Romania la noi acasa. Iar acum, la noi acasa este tolerat sa intervina in politica interna ca si cum Bucurestiul este Budapesta, iar un presedinte al Romaniei a ajuns anexa a Ungariei. Pentru ce pret, domnul Basescu?

Si pentru ca morala este cea mai grava dintre absentele Romaniei de azi, astept plecarea din viata politica, asa cum a anuntat, a presedintelui interimar, cel preocupat halucinant de desfiintari institutionale si dezbateri grave la nivel de OTV. E un moment bun pentru ca cineva sa demonstreze ca face ce spune, in conditiile invalidarii referendumului. Pentru ca altfel, Crin Antonescu nu va face decat sa reconfirme ca este la fel de permeabil la contactul cu lumea infecta a politicii.

Sobolanii, simtind ca pericolul a trecut, au iesit din nou la lumina predand lectii de morala, ultima si cea mai absenta dintre virtutile lor. Romania, chiar daca nu merita, inca mai are nevoie de sobolani, pentru ca nu a ajuns suficient de jos in mlastina cu pucioasa.

×